Monday, July 11, 2016


Με τη ματιά του Κούρου
Le Regard de Kouros
Μελίτα Τόκα Καραχάλιου

Στους κραδασμούς του΄χρόνου
τη ζωή μας εμπιστευτήκαμε.
Δεν φανταστήκαμε πως έτσι
βάφαμε με αίμα τον καιρό....

Από το λόφο του Οβριοκάστρου η ματιά του Κούρου χάνεται στην άπλα του Αιγαίου. Πότε πλανάται στα γύρω νησιά, πότε σκαρφαλώνει στις κορυφές του όρους Όχη, για να σταθεί πάνω στην Πεντέλη , που από τα σπλάχα της γεννήθηκε η Κόρη της Κερατέας.
Γοητευμένος από την ομορφιά της ο Κούρος, πικραμένος όμως από την αρπαγή και τη φυλάκισή της σε δώματα της ξενητιάς, συντρίβεται από τον πόνο. Στη ματωμένη του καρδιά κουβαλά Ιστορία χιλιάδων χρόνων, πάθη αμέτρητων γενεών ανθρώπων που έζησαν και ζουν σ αυτόν τον τόπο.
Γεγονότα , προβληματισμούς, σκέψεις , συναισθήματα σ ε΄ναν κόσμο που βουλιάζει μέσα στη σήψη και παγίδεψε τον Κούρο στα πλοκάμια του περιλαμβάνουν οι επιστολές που αυτός γράφει στην Κόρη της Κερατέας.
.............
Η λαμπρότητα της Μεσογαίας, τα λιόδεντρα, τ αμπέλια το Αττικό φως , η θάλασσα ...
Στιγμές της Ιστορίας που αντικατοπτρίζονται στο βλέμμα του Κούρου. Θραύσματα ενός ένδοξου παρελθόντος που αναζητά νέες ρίζες στο σαθρό έδαφος μιας πολύπλευρης κρίσης.
Η Θεσσαλονικιά ποιήτρια Μελίτα Τόκα-Καραχάλιου μιλά με υπαινικτικό αλλά σαφή τρόπο για τις αιτίες που οδήγησαν την χώρα μας σε αυτή την πολύπλευρη κρίση, δεν αθωώνει κα΄νεναν, αναζητά διέξοδο κι οραματίζεται το μέλλον, με το βλέμμα του Κούρου.

Ο τόπος μας φαιόχρωμος
με αυγές ανταριασμένες , με νύχτες παγερές, 
ο ουρανός μας κατηφής, 
χωρις σοδειές η γή μας
κι εμείς στη σήψη οδηγημένοι
σαν αστέρια τρεμουλιάζουμε
σε μια εποχή παράλογη από αθλιότητα σημαδεμένη.

Η ποιήτρια Μελίτα Τόκα Καραχάλιου, είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας "Συγγραφείς της Μεσογείου". Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πέντε ξένες γλώσσες. Το 2010 τιμήθηκε στο Παρίσι από της Χρυσές Λέξεις της Γαλλοφωνίας με το μετάλλιο για το "διάλογο των πολιτισμών" Το 2012 ο Γάλλος Πρόξενος της Θεσσαλονίκης ....την τίμησε για την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Η ποιητική της συλλογή "Με τη Ματιά του Κούρου" "Le Regard de Kouros" κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση από τις "Εκδόσεις των Φίλων"  

No comments:

Post a Comment