Wednesday, October 9, 2013

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) με πρωτοβουλία της  βελγικής ένωσης-μέλους της και μαζί με εκπροσώπους διαφόρων άλλων ευρωπαϊκών ενώσεων, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους Έλληνες συναδέλφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Οι δημοσιογράφοι αυτοί εξακολουθούν να προσφέρουν δημόσια ενημέρωση παρά το βίαιο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την ελληνική κυβέρνηση, υπό την πίεση της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας.
  
 Η έκτη σύνοδος του Συμβουλίου Νομικών και Δημόσιων θεμάτων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων (ΕΒU), που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή (10,11/10) στην Αθήνα, είναι μια ευκαιρία για την ΕΟΔ να εκφράσει την πλήρη συμπαράστασή της στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογράφων.
     
Στο περιθώριο της συνάντησης MEDIANE για την πολυμορφία στα ΜΜΕ, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπεία της ΕΟΔ και δημοσιογραφικών ενώσεων από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Εσθονία και την Ελλάδα συναντήθηκε με δημοσιογράφους της ΕΡΤ3 στο ραδιοφωνικό σταθμό της στη Θεσσαλονίκη.

Οι Έλληνες συνάδελφοί μας εργάζονται απλήρωτοι για 4 μήνες, αντιμετωπίζοντας την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας, αλλά έχοντας την υποστήριξη της κοινωνίας. Η ΕΟΔ είναι υπερήφανη για την παραδειγματική αντοχή αυτών των δημοσιογράφων και την αφοσίωσή τους στην προσπάθεια να συνεχιστεί η δημόσια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση, την οποία η κυβέρνηση εγκατέλειψε.

Χωρίς ανεξάρτητα μέσα, ο μεταβατικός φορέας της δημόσιας τηλεόρασης που λειτουργεί η ελληνική κυβέρνηση δεν αξίζει το όνομά του. Εκπρόσωποι της ΕΟΔ τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Στις 17 του περασμένου Ιουνίου η ΕΟΔ, η EBU κι άλλοι εταίροι που συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση άσκησαν ισχυρή πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να «πάρει πίσω αμέσως την απόφασή της». Ωστόσο σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα η Ελλάδα παραμένει χωρίς γνήσιο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, και η κατάσταση αυτή δεν προωθεί τη δημοκρατία και την πολυφωνία.

No comments:

Post a Comment