Tuesday, December 25, 2012

ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟ NEWSWEEK



31 Δεκεμβρίου 2012: Την παραμονή του 2013 το Newsweek θα κυκλοφορήσει άλλο ένα τεύχος που θα γράψει Ιστορία. Αυτή τη φορά, δεν θα είναι τόσο για το περιεχόμενό του. Ο λόγος που πιθανόν θα ωθήσει εκατομμύρια αναγνωστών ανά τον πλανήτη για να το αποκτήσουν είναι πιο νοσταλγικός: με το νέο του τεύχος το κορυφαίο περιοδικό αποχαιρετά το 2012 λέγοντας και για πάντα αντίο στο χαρτί.

Τη νέα και τελευταία έντυπη έκδοση του Newsweek ανέμεναν εξάλλου πολλοί ήδη από τον Οκτώβριο όταν ανακοινώθηκε ότι από το 2013 το περιοδικό θα βρίσκεται μόνο στο Διαδίκτυο, θα ονομάζεται Newsweek Global και θα λειτουργεί με συνδρομή. Η απόφαση όμως είχε ληφθεί δύο χρόνια πριν. Το 2010 για την ακρίβεια, όταν «ο 92χρονος μεγιστάνας του ήχου Σίντνεϊ Χάρμαν αγόρασε ένα μισοπεθαμένο Newsweek από την Washington Post Co. αντί ενός δολαρίου σε μία δονικιχωτική δημοπρασία προκειμένου να σώσει ένα θρυλικό περιοδικό» όπως αναφέρει και η αρχισυντάκτρια Τίνα Μπράουν στο editorial που δημοσιεύεται στο ύστατο αυτό - και σίγουρα συλλεκτικό- τεύχος.
Καθώς λοιπόν το ιστορικό περιοδικό αφήνει πίσω του ένα ένδοξο παρελθόν 80 ετών και κάποτε 20 εκατομμυρίων αναγνωστών την εβδομάδα, υπενθυμίζει την καινούρια του μορφή με νόημα: #LastPrintIssue αναγράφεται στο εξώφυλλο του Newsweek της 31ης Δεκεμβρίου 2012, εμφανώς παραπέμποντας στον τρόπο γραφής στο twitter. Και προφανώς κάνοντας ένα «twitt» για τη νέα εποχή της δημοσιογραφίας.
Θα γίνει το Newsweek Global ένας θρύλος για την ενημέρωση όπως ήταν επί οκτώ δεκαετίες με την έντυπη παρουσία του; Την απάντηση θα δώσουν οι οθόνες των υπολογιστών, των iPad, των iPhone και των άλλων κινητών τηλεφώνων από το νέο έτος όταν το περιοδικό θα φανερώσει τη νέα του, αποκλειστικά ψηφιακή, μορφή.

No comments:

Post a Comment