Monday, December 24, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1491: "γεννιέται ο άγιος Ιγνάτιος του Λογιόλα, Ισπανός εκκλησιαστής, που ίδρυσε την ""Κοινωνία του Ιησού"", το τάγμα των Ιησουητών." 

   1814: η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη συνθήκη της Γκεντ, στο Βέλγιο λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι περιοχές, που είχαν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έπρεπε να επιστραφούν εκεί, που ανήκαν, ενώ έγινε η αρχή για την οριοθέτηση των συνόρων, μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά 

   1818: γεννιέται ο ’γγλος φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης, η οποία φέρει το όνομά του. 

   1818: "ο Φράντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι ""Silent Night"" (’για Νύχτα). Παρουσιάζεται ενώπιον του κοινού την επόμενη μέρα και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια." 

   1851: φωτιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον. 

   1865: ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί των ΗΠΑ η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, από ομάδα μελών του Στρατού των Νοτίων. Η Κου Κλουξ Κλαν, μετατρέπεται γρήγορα από μικρή μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική δύναμη, που προσπαθεί να αναστείλει κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές σχετικές για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Η ΚΚΚ έχει ιδιαίτερη δύναμη σε περιοχές, όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι έντονες και η δράση της έχει ως στόχους Αφροαμερικανούς αλλά και λευκούς Ρεπουμπλικάνους και περιλαμβάνει από απλούς εκφοβισμούς μέχρι καταστροφή περιουσίας, επιθέσεις και φόνους. 

   1871: "κάνει πρεμιέρα στο Κάιρο της Αιγύπτου η όπερα του Βέρντι ""Αΐντα"", την οποία συνέθεσε για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Διώρυγας του Σουέζ." 

   1881: γεννιέται ο Ισπανός νομπελίστας ποιητής Χουάν Ραμόν Χιμένες, ηγετική μορφή του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος των μοντερνιστών 

   1889: πατεντάρεται το ποδήλατο με φρένο στην πίσω ρόδα από τους Ντάνιελ Στόβερ και Γουίλιαμ Χέινς. 

   1906: "βγαίνει ""στον αέρα"", η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή." 

   1912: έκρηξη σε ιαπωνικό ορυχείο της νήσους Χοκάιντο προκαλεί το θάνατο 245 εργατών. 

   1913: στις ΗΠΑ, ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, βάσει νέου νόμου, που υπογράφει ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον. Με το νέο τραπεζικό σύστημα, οι αξίες θα αυξομειώνονται αυτόματα, βάσει των εκάστοτε συνθηκών ύφεσης ή ευημερίας. 

   1920: δίνει το τελευταίο του κοντσέρτο ο θρυλικός τενόρος Ενρίκο Καρούζο. 

   1922: ανοίγει τις πύλες του το Colosseum του Λονδίνου. 

   1922: "γεννιέται η Αμερικανή ηθοποιός ’βα Γκάρντνερ. Η Γκάρντνερ κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ στα 1953 για τη συμμετοχή της στην ταινία ""Μογκάμπο"" και πήρε το δεύτερο ένα χρόνο μετά, για την ""Ξυπόλητη Κοντέσα"". Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου του 1986 από πνευμονία." 

   1930: γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Ρόμπερτ Τζέφρυ (Χαν). 

   1942: σχέδιο για κοινή δράση με το ΕΑΜ στη διάρκεια της κατοχής, αλλά και το πλαίσιο για τη συνύπαρξή τους στην ελεύθερη Ελλάδα, προτείνει ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης στον γραμματέα του ΕΑΜ Θ.Χατζή. 

   1943: ο στρατηγός Αϊζενχάουερ ορίζεται ανώτατος διοικητής του συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος, το οποίο προετοιμάζεται για την απόβαση στη Γαλλία. 

   1946: εκπέμπεται η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αμερικανικής εκκλησίας από την επισκοπική Εκκλησία του Γκρέις, στη Νέα Υόρκη. 

   1951: η Λιβύη αποκτά την ανεξαρτησία της. 

   1953: σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Νέα Ζηλανδία προκαλεί το θάνατο σε 151 άτομα. 

   1953: το Ντράγκνετ γίνεται η πρώτη εκπομπή, που σπονσοράρεται, με χορηγό της τα τσιγάρα Φατίμα. 

   1955: καταργούνται τα οκτατάξια γυμνάσια στην Ελλάδα και καθιερώνονται τα εξατάξια. 

   1960: "το ""’ξιον Εστί"" του Οδυσσέα Ελύτη μελοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη." 

   1965: πεθαίνει η Μάργκαρετ Κέρτις, που μαζί με την αδερφή της Χάρριοτ δημιούργησαν το Curtis Cup, μια διοργάνωση, όπου γυναίκες γκόλφερ εκπροσωπούν ετησίως την χώρα τους και που ο τόπος διεξαγωγής εναλλάσσεται μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΗΠΑ 

   1969: στις ΗΠΑ, ο Τσαρλς Μάνσον και τέσσερα μέλη του κοινοβίου του, κατηγορούνται για τις δολοφονίες της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι ,και των Λένο και Ρόζμαρι Λα Μπιάνκα, ιδιοκτητών αλυσίδας σουπερμάρκετ. 

   1971: γεννιέται ο Πορτορικανός σταρ της ποπ, Ρίκυ Μάρτιν 

   1971: φοβερή σύγκρουση τρένων έξω από την Αθήνα προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 35. 

   1972: το Ανόι αποκλείει κάθε διάλογο για ειρήνευση μέχρι να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές. 

   1979: δύο άνθρωποι σκοτώνονται στον Όλυμπο και άλλοι έξι στο Αιγαίο από τη σφοδρή κακοκαιρία. 

   1980: πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 76 ετών, ο Αλεξέι Κοσίγκιν, πρώην πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ για 16 χρόνια. 

   1981: ο Bob McAdoo υπογράφει στους Lakers και βοηθάει την ομάδα του να ξαναπάρει τον τίτλο του πρωταθλητή του ΝΒΑ. Ο McAdoo είναι γνωστός στην Ελλάδα από τους αγώνες του ’ρη εναντίον της Τρέισερ του Μιλάνου 

   1982: πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα του κινήματος του σουρεαλισμού (υπερρεαλισμού) Λουί Αραγκόν. 

   1991: ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρομοιάζει την εισβολή στην Κύπρο με την επιχείρηση των Συμμάχων στο Ιράκ. 

   1991: οι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία και Σκόπια, υποβάλλουν επίσημα αίτημα για αναγνώρισή τους από την ΕΟΚ. 

   1992: 170 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώνονται στις συγκρούσεις, στη μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν. 

   1992: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πατέρας, αποφασίζει να μην παραπέμψει στη δικαιοσύνη τον πρώην υπουργό Αμυνας Γκάσπερ Ουαϊνμπέργκερ και πέντε ακόμα άτομα για το σκάνδαλο Ιρανγκέιτ. 

   1992: στη Σερβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτες κερδίζει τις προεδρικές εκλογές. 

   1993: στη Ρωσία, σε ισχύ τίθεται το νέο Σύνταγμα, που εγκαθιδρύει ένα ισχυρό προεδρικό καθεστώς. 

   1993: στις ΗΠΑ, σε 200 χρόνια καταδικάζεται 19χρονος για οκτώ δολοφονίες. 

   1994: "ο Αλβανός Πρόεδρος Μπερίσα απελευθερώνει τον Βορειοηπειρώτη και μέλος της ""Ομόνοιας"" κρατούμενο Ηρακλή Σύρμο, μετά την άρση του ελληνικού βέτο για την κοινοτική βοήθεια στην Αλβανία." 

   1994: οι ΗΠΑ αποφασίζουν να παρατείνουν για ένα χρόνο τις κυρώσεις κατά της Λιβύης, την οποία κατηγορούν ότι, υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία. 

   1994: πεθαίνει ο ’γγλος θεατρικός συγγραφέας Τζον Όσμπορν. 

   1995: "στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, βρίσκονται 16 απανθρακωμένα πτώματα, που ανήκαν στην αίρεση του ""Ναού του Ηλιου"", μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά." 

   1997: στην Ιταλία, ο δήμαρχος της Βενετίας παντρεύει τον Αμερικανό σκηνοθέτη Γούντι Αλεν και τη φίλη του Σουν Γι Πρεβέν, θετή κόρη της πρώην συντρόφου του, Μία Φάροου. 

No comments:

Post a Comment