Sunday, December 23, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

   1620: ξεκινά η κατασκευή της πρώτης μόνιμης ευρωπαϊκής εγκατάστασης στη Νέα Αγγλία, μια εβδομάδα αφού το Μέιφλάουερ έφτασε στο λιμάνι του Πλύμουθ, στη σημερινή Μασαχουσέτη. 

   1783: ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον, αποσύρεται από την ενεργό δράση. 

   1805: γεννειται ο Τζόζεφ Σμιθ, θρησκευτικός ηγέτης και ιδρυτής της Εκκλησίας των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι) 

   1876: ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παραχωρεί το πρώτο Σύνταγμα στους υπηκόους του. 

   1912: εγκαινιάζεται το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο. 

   1912: "η ""Νέα Γαλλική Επιθεώρηση"", απορρίπτει ένα απόσπασμα του ""Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο"" του Μαρσέλ Προυστ, βιβλίο, που όταν ολοκληρωθεί θα επηρεάσει, την εξέλιξη του σύγχρονου μυθιστορήματος." 

   1912: "η κινηματογραφική εταιρία Keystones, βγάζει την πρώτη της αστυνομική ταινία, την ""Hoffmmeyers Release"", σκηνοθετημένη από τον Μακ Σένετ. Το φιλμ είναι βουβό, ασπρόμαυρο και ανήκει στην κατηγορία της φαρσοκωμωδίας." 

   1913: το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την Ομοσπονδιακή Αποθεματική Πράξη, ιδρύοντας ένα Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για το έλεγχο της νομισματικής πολιτικής και τη δημιουργία του πρώτου κεντρικού τραπεζικού συστήματος από το 1830. 

   1918: γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής και χορογράφος Χοσέ Γκρέκο. 

   1919: 24ωρη απεργία πραγματοποιείται στην Αθήνα για τα εργατικά νομοσχέδια. 

   1921: στις Κάνες αρχίζει η συζήτηση του Ανατολικού Ζητήματος μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η λαϊκή αντιπροσωπεία θα ενισχύσει τον αγώνα του στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο. 

   1930: η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέτυ Ντέιβις υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο με τη Γιουνιβέρσαλ. 

   1931: ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλονίζει το Βατικανό και καταστρέφει την Καπέλα Σιξτίνα. 

   1933: στη Γερμανία, σε θάνατο καταδικάζονται ο Μαρίνους βαν ντε Λόυμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ τον περασμένο Φεβρουάριο. 

   1939: καναδικά στρατεύματα φτάνουν στη Βρετανία. 

   1941: το νησί Γουέικ στον Ειρηνικό πέφτει στα χέρια των Ιαπώνων. 

   1943: πεθαίνει ο εκπαιδευτικός και πολιτικός, υπέρμαχος της δημοτικής γλώσσας, Δημήτρης Γληνός. 

   1947: "οι επιστήμονες των εργαστηρίων ""Μπελ"" Μπαρντίν, Μπράτεϊν και Σόκλεϊ ανακαλύπτουν του τρανζίστορ." 

   1948: εκτελείται στην Ιαπωνία ο Τόγιο Χιντέκι, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και διοικητής του στρατού Κβάντουνγκ, για εγκλήματα πολέμου κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο. 

   1950: ο πάπας Πίος ΧΙΙ ανακοινώνει την ανακάλυψη του τάφου του Αγίου Πέτρου κάτω από το Βατικανό. 

   1953: στην ΕΣΣΔ, εκτελούνται ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Λαυρέντι Μπέρια κι άλλοι έξι συνεργάτες του, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συνωμοτική δράση σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

   1968: οι αστροναύτες Μπόρμαν, Λόβελ και ’ντερς γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. 

   1970: μια δεκαετία δυσαρέσκειας και μια βδομάδα ταραχών αναγκάζει την πολωνική κυβέρνηση να ξεφορτωθεί τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος, Βλαντισλάβ Γκομούλκα και να τον αντικαταστήσει με τον δημοφιλή Έρνε Γκέρεκ. 

   1972: αεροπλάνο συντρίβεται στις ’νδεις με 16 επιζήσαντες. Τα σωστικά συνεργία τους ανακαλύπτουν 70 μέρες αργότερα, καθώς επέζησαν τρώγοντας τις σάρκες των νεκρών. 

   1972: σεισμός στη Μανάγκουα της Νικαράγουας προκαλεί το θάνατο 10.000 ατόμων. 

   1979: νέα υπόγεια πυρηνική δοκιμή πραγματοποιεί η ΕΣΣΔ στο Καζακστάν. 

   1986: ολοκληρώνει την πρώτη του δοκιμή το πειραματικό αεροπλάνο Βόγιατζερ, που προσγειώνεται μετά από εννέα μέρες και τέσσερα λεπτά συνεχούς πτήσης. 

   1987: πεθαίνει ο Χένρι Κόττον, ο τελευταίος Βρετανός γκόλφερ πριν τον Νικ Φάλντο, που κέρδισε το πρωτάθλημα Open τρεις φορές 

   1988: ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μετανοιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό αυτί του. 

   1990: με Προεδρικό Διάταγμα αποφασίζεται να κυκλοφορήσει το ΛΟΤΤΟ. Ενάμιση χρόνο μετά, ξεκινάει και το ΠΡΟΤΟ. 

   1990: οι κάτοικοι της Σλοβενίας τάσσονται με δημοψήφισμα υπέρ της την απόσχισή της χώρας τους από τη Γιουγκοσλαβία. 

   1991: η Γερμανία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας. 

   1991: "τα 12 κράτη-μέλη της ΕΟΚ αναγνωρίζουν έμμεσα αλλά σαφώς τη Ρωσία, σαν ""ντε φάκτο"" διάδοχο κατάσταση της πρώην ΕΣΣΔ." 

   1992: 19 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να κινηθεί η διαδικασία απονομής χάριτος στους χουντικούς. 

   1992: η ρωσική Βουλή επικυρώνει την κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. 

   1993: ο IRA ανακοινώνει ότι, στη διάρκεια των Χριστουγέννων θα προχωρήσει σε εκεχειρία στον αγώνα του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία. 

   1993: στη Νότια Αφρική, η Βουλή ψηφίζει τις μεταβατικές συνταγματικές διατάξεις για την πορεία της χώρας προς τη φυλετική ισότητα. 

   1993: στο βιβλίο Γκίνες καταχωρείται το Μπανγκλαντές, ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο σε σχέση με την έκτασή της, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται σε 111,4 εκατομμύρια. 

   1994: "στη γερμανική εταιρία ""HOCHTIEF"" ανατίθεται η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής." 

   1995: στην Ινδία, 309 είναι οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες, μετά από πυρκαγιά που εκδηλώνεται σε σχολείο, εξαιτίας βραχυκυκλώματος. 

   1996: "ο παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ και διεθνής Ματθίας Σάμερ, ανακηρύσσεται ""Ευρωπαίος Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς"" και δέχεται το βραβείο της Χρυσής Μπάλας." 

   1996: "οι ιδιοκτήτες των αμερικάνικων ομάδων μπέιζμπολ συμφωνούν στην επιβολή του ""σάλαρι καπ"" για τις αμοιβές των παικτών." 

   1996: στο Περού, οι αντάρτες Τουπάκ Αμάρου απελευθερώνουν 225 ομήρους, διαφόρων εθνικοτήτων ενώ συνεχίζεται η ομηρία για άλλους 140. 

   1997: ο Φιλ Τζάκσον, προπονητής των Σικάγο Μπουλς φτάνει τις 500 νίκες στο ΝΒΑ (σε 682 αγώνες). 

   1997: "το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη για την υπόθεση των ""σατανιστών της Παλλήνης""." 

No comments:

Post a Comment