Tuesday, December 25, 2012

ΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΑ,ΘΡΕΠΤΙΚΑ,ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Είναι μόλις ένα μέχρι δυο εκατοστά στο μήκος τα αλευροσκούληκα. Χρησιμοποιούνται συχνά ως δόλωμα ή για τροφές ζώων. Τελευταία όμως αναδεικνύονται οι καλές τους ιδιότητες και για τον άνθρωπο. Τα αλευροσκούληκα είναι μια θαυμάσια τροφή για τον άνθρωπο υποστηρίζουν Ολλανδοί επιστήμονες. Πέρα από αυτό η εκτροφή τους είναι καλύτερη για το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες του ολλανδικού πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν μελέτησαν την εκτροφή και εκμετάλλευση των σκουληκιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρησαν το κόστος όχι μόνον της τροφής αλλά και των μεταφορικών και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά για τη διάθεσή τους.

Θρεπτική αξία μεγαλύτερη από το κοτόπουλο, το βοδινό και το χοιρινό…

Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν την παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού καθώς και το γάλα που παράγεται και διαπίστωσαν πως τα αλευροσκούληκα είναι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τον άνθρωπο από ότι τα παραπάνω τετράποδα.

Εκτός αυτού οι φάρμες που εκτρέφουν σκουλήκια χρειάζονται μικρότερες εκτάσεις από ότι για τα πραπάνω ζώα. Με τον τρόπο αυτό όμως μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων. Τα σκουλήκια σε αντίθεση για παράδειγμα με τις αγελάδες δεν παράγουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, το όποιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το περιβάλλον.

Εκτός από αυτό τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από ότι τα θηλαστικά ή τα πουλιά. Ένα αλευροσκούληκο παράγει 160 αυγά μέσα στους τρεις μήνες που διαρκεί η ζωή του ενώ ένα ιδιαίτερα μεγάλο τέτοιο σκουλήκι παράγει 1500 αυγά.

….και πιο φθηνά

Οι φάρμες που καλλιεργούν σκουλήκια για να παράξουν ένα κιλό πρωτεΐνης χρειάζονται περίπου 20 τμ ενώ ο αντίστοιχος χώρος που χρειάζεται για τα κοτόπουλα είναι 50 τμ ενώ για τα βοδινά ανάμεσα σε 150 με 200 τμ.

Το μόνο ίσως λίγο μελανό σημείο είναι η κατανάλωση ενέργειας. Τα σκουλήκια χρειάζονται ζέστη. Παρόλα αυτά και πάλι η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη από ότι για τα χοιρινά και τα βοοειδή.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες πάντως επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση πως τα σκουλήκια είναι μια θρεπτικότατη εναλλακτική στο κρέας και στο γάλα.

No comments:

Post a Comment