Friday, December 28, 2012

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ



Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους   (Φωτογραφία:  Reuters )

Τη Φιλαρμονική της Βιέννης θα διευθύνει για δεύτερη φορά (μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011) ο 52χρονος Αυστριακός αρχιμουσικός Φραντς Βέλζερ-Μεστ, γενικός μουσικός διευθυντής της ξακουστής Κρατικής Όπερας Βιέννης από το Σεπτέμβριο του 2010.

Την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης θα μεταδώσει απευθείας το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, από τις 12:10 (ώρα Ελλάδας) όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, η ΕΤ1.

Στις σχεδόν επτά δεκαετίες από την επίσημη καθιέρωση της Πρωτοχρονιάτικης Συναυλίας, ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ είναι ο έκτος στη σειρά Αυστριακός αρχιμουσικός που διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, στη δημοφιλέστερη αυτή καλλιτεχνική εκδήλωση σε παγκόσμια κλίμακα, έπειτα από τους Κλέμενς Κράους, Γιόζεφ Κριπς, Βίλι Μποσκόφσκι, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και Νικολάους Χαρνοκούρτ.

Ο Βέλζερ-Μεστ θα θέσει στο επίκεντρο του προγράμματος της συναυλίας τα έργα της μουσικής δυναστείας των Αυστριακών κορυφαίων μουσουργών Στράους, ωστόσο καινοτομώντας, καθώς, αντί για τα χαρακτηριστικότερα έργα του πατέρα και του γιου Γιόχαν Στράους, θα παρουσιάσει περισσότερο τον λιγότερο γνωστό αδελφό, Γιόζεφ Στράους, με έξι έργα του έναντι τεσσάρων του γιου Γιόχαν και ένα του πατέρα Γιόχαν Στράους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει από ένα έργο των Φραντς Σουπέ, Γιόζεφ Χέλμεσμπεργκερ και Γιόζεφ Λάνερ, ενώ τιμώντας τα 200 χρόνια από τη γέννηση δύο μεγάλων μουσουργών Ρίχαρντ Βάγκνερ και Τζουζέπε Βέρντι που γιορτάζονται το 2013, ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ και η Φιλαρμονική της Βιέννης θα παρουσιάσουν την εισαγωγή από την τρίτη πράξη της όπερας «Λόεννγκριν» του πρώτου και τη μουσική μπαλέτου από την τρίτη πράξη της όπερας «Ντον Κάρλο» του δευτέρου.

Ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ υπήρξε, μεταξύ 1990 και 1996 διευθυντής της Φιλαρμονικής του Λονδίνου, από το 2002 διατελούσε αρχιμουσικός στην Ορχήστρα Κλίβελαντ και ήταν παράλληλα από το 2005 έως το 2008 γενικός μουσικός διευθυντής της Όπερας της Ζυρίχης, για να επιστρέψει πριν από δύο χρόνια στην πατρίδα του τη Βιέννη και να αναλάβει τη γενική μουσική διεύθυνση της ξακουστής Κρατικής Όπεράς της.

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία είναι συνώνυμη της μουσικής δυναστείας των Στράους, αφού από την αρχική καθιέρωσή της, πριν σχεδόν 120 χρόνια, σημαδεύτηκε και πλαισιώνεται πάντα με τα αριστουργήματα των Στράους, ιδιαίτερα με εκείνα του γιου Γιόχαν Στράους, του οποίου η σφραγίδα της τότε συνεργασίας του με τη Φιλαρμονική της Βιέννης παραμένει μέχρι τις ημέρες μας.

Σε όλη την πορεία της -από το 1892 που έγινε ουσιαστικά η καθιέρωσή της, αλλά επίσημα στη σημερινή της μορφή αναφέρεται από το 1946 και μετά- η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των ενδιάμεσων εποχών.

Το «ρεκόρ» μετά το 1946, με 25 συνεχείς φορές να διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, κατέχει ο Βίλι Μποσκόφσκι, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ, ο Κλέμενς Κράους έξι φορές, ο Ρικάρντο Μούτι τέσσερις, ο Ζουμπίν Μετά τρεις, οι Γιόζεφ Κριπς, Κάρλος Κλάιμπερ, Κλαούντιο Αμπάντο, Νικολάους Χαρνοκούρτ, Ζορζ Πρετρ, Μάρις Τζάνσονς και τώρα ο Φραντς Βέλζερ-Μεστ, από δύο φορές, και Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Σέιζι Οτσάβα από μία φορά.

Για τα εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση έχει φροντίσει να παρουσιάζεται ενδιάμεσα -πέρα από την απευθείας μετάδοση από το βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής- ζωντανή εικόνα με το φημισμένο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Βιέννης που φέτος θα χορεύει στα ιστορικά ανάκτορα του «Σλόσχοφ», κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, που επιλέχτηκαν με την ευκαιρία των 350 χρόνων από τη γέννηση του πρώτου ιδιοκτήτη τους, του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας.

No comments:

Post a Comment