Saturday, December 22, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1807: το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει το εμπάργκο στις εμπορικές συνδιαλλαγές Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης 

   1845: παρουσιάζεται στο κοινό το πρώτο φωνητικό συνθεσάιζερ. 

   1849: γλιτώνει την εκτέλεση ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή λόγω συμμετοχής του σε αντικυβερνητικές ενέργειες. 

   1858: "γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι, ανάμεσα στις πιο γνωστές του όπερες συγκαταλέγονται, η ""Λα Μποέμ, η ""Μαντάμ Μπατερφλάι"" και η ""Τόσκα""." 

   1869: γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Έντουιν Ρόμπινσον, που κέρδισε τρεις φορές το βραβείο Πούλιτζερ. 

   1882: ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια. 

   1894: "καταδικάζεται για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής ’λφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Την καταδίκη του, που έγινε με αμφίβολης εγκυρότητας στοιχεία ακολούθησε εξορία του στο νησί του Διαβόλου. Η καταδίκη του δίχασε πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Έχει μείνει στην ιστορία πλέον το περίφημο ""Κατηγορώ"" του Εμίλ Ζολά ενώ ""υπόθεση Ντρέιφους"" χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους, τελικά έλαβε χάρη από το Γάλλο Πρόεδρο Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του." 

   1920: "στη μικρή θεατρική σκηνή του Βερολίνου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ""Χορός"" του Αρθουρ Σνίτσλερ. Το έργο, αν και είχε γραφτεί το 1896, δεν είχε ανεβεί ποτέ εξαιτίας της ""ανηθικότητάς"" του." 

   1924: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέραλτιν Πέιτζ. 

   1927: στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων). 

   1929: υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία. 

   1930: ανασχηματίζεται ξανά η κυβέρνηση Βενιζέλου, αφού προηγήθηκαν η μετακίνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη από το υπουργείο Συγκοινωνιών στην προεδρία της Βουλής και οι παραιτήσεις των υπουργών Σιδέρη και Καραπαναγιώτη. 

   1939: η 17χρονη Γκλόρια Τζέικομπς γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στο πιστόλι, όταν κερδίζει 299 από τους 300 πιθανούς πόντους 

   1940: καταλαμβάνεται η Χιμάρα από ελληνικά στρατεύματα. 

   1941: ο ’γγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ φτάνει στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με την πολεμική προσπάθεια. 

   1941: ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων. 

   1942: στην ΕΣΣΔ, οι Σοβιετικοί εξαναγκάζουν τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση 15 μιλίων, στον ποταμό Δον. 

   1949: γεννιούνται τα δίδυμα Ρόμπιν και Μορίς Γκιμπ, που μαζί με τον αδερφό τους Μπάρυ θα σχηματίσουν αργότερα τους Μπι Τζιζ. 

   1949: στην Ελλάδα, περατώνονται οι εργασίες αναθεώρησης του Συντάγματος και του καταρτισμού του εκλογικού νόμου. 

   1959: ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ και ο βασιλιάς Μοχάμεντ ανακοινώνουν ότι, τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα έφευγαν από το Μαρόκο μέχρι το 1963. 

   1960: ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. 

   1962: σημειώνεται ο 1.000.000ός πόντος στο NBA 

   1970: η Αντζελα Ντέιβις, που εκδίδεται στην Καλιφόρνια από τη Νέα Υόρκη, φυλακίζεται για δολοφονία, απαγωγή και εγκληματική συνωμοσία. 

   1972: "γίνεται χρυσό το άλμπουμ του Τζόνι Μίτσελ ""For the Roses""" 

   1981: στην Αργεντινή, ο στρατηγός Λεοπόλντο Γκαλτιέρι ορκίζεται Πρόεδρος μετά την παύση, από τη χούντα, του Προέδρου Βιόλα. 

   1982: πεθαίνει ο ακαδημαϊκός και καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Λίνος Πολίτης. 

   1984: στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης ο Μπέρναρτν Γκόετζ, πυροβολεί και τραυματίζει 4 νεαρούς Αφροαμερικανούς, που τον πλησίασαν ζητώντας του 5 δολάρια. Οι τρεις εξ αυτών θα επιβιώσουν χωρίς συνέπειες από τα τραύματα. Ο τέταρτος, ο 18χρονος Ντάρελ Κέιμπυ, που η σφαίρα τον βρήκε στο νωτιαίο μυελό, μένει παράλυτος και με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη 

   1989: "πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας Σάμιουελ Μπέκετ, περισσότερο γνωστός για το ""Περιμένοντας τον Γκοντό""." 

   1989: πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο στρατός δεν υπάκουσε κάνοντας την αρχή του τέλους για τον Τσαουσέσκου. Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζική δολοφονία και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου. 

   1991: 21 Αμερικανοί ναύτες πνίγονται όταν ένα ισραηλινό πλοίο, που τους μεταφέρει ναυαγεί. 

   1991: βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Προέδρου Σβιάντ Γκαμσαχουρντία και μελών της εθνοφρουράς, σημειώνονται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με δεκάδες νεκρούς. 

   1991: η Αλέκα Παπαρήγα επανεκλέγεται γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. 

   1992: με νόμο, που ψηφίζεται από τη Βουλή του Αζερρμπαϊτζάν, καθιερώνεται ως επίσημη γλώσσα του κράτους η τουρκική. 

   1992: συντρίβεται λιβυκό Μπόινγκ 727, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 157 επιβαίνοντες. 

   1993: ο Ρώσος Πρόεδρος Γέλτσιν ανακοινώνει, ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο των ρωσικών ΜΜΕ, για να εξασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου. 

   1993: οι ΗΠΑ χορηγούν πολιτικό άσυλο στην κόρη του προέδρου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, Αλίνα Φερνάντες Ρεβουέλτα. 

   1994: κατάληψη της κεντρικής πύλης του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι πραγματοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την επαναλειτουργία της μονάδας. 

   1994: στο Μεξικό, οι στρατιώτες ανακτούν τον έλεγχο κωμόπολης, που είχε πέσει στα χέρια των Ζαπατίστας. 

   1995: "στην Κολομβία, 160 είναι οι νεκροί και μόνο 5 οι επιζήσαντες, από την πτώση αεροσκάφους της ""Αμέρικαν Αιρλάινς""." 

   1995: την υποψηφιότητά τους για την πρωθυπουργία, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου επιβεβαιώνουν οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης και Κώστας Σημίτης. 

   1996: λήγουν μετά από 25 μέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, μετά από ομόφωνη απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Θεσσαλών αγροτών. 

   1996: "ο 47χρονος τερματοφύλακας Peter Shilton, Νο 1 των ""Λιονταριών"" στα Παγκόσμια Κύπελλα της Ισπανίας (1982), του Μεξικού (1986) και της Ιταλίας (1990), κάτοχος ήδη στην εθνική ομάδα του ρεκόρ συμμετοχών (125), κλείνει ραντεβού με την ιστορία όταν αγωνίζεται στο 1000ό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του με την ομάδα της Λέιτον Όριεντ, ομάδας της 4ης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, εναντίον της Μπράιτον. Με το ρεκόρ αυτό ξεπερνά ακόμη και αυτό του θρυλικού Sir Stanley Matthews που αγωνίστηκε μέχρι τα 50 του χρόνια, από το 1932 μέχρι το 1965, σταματώντας όμως τις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα στις 701" 

   1996: ο Karl Malone των Utah Jazz γίνεται ο ενδέκατος παίκτης στο ΝΒΑ, που σημειώνει 20.000 πόντους και μαζεύει 10.000 ριμπάουντ, στον αγώνα με το Cleveland 100-94 

   1996: "ο διεθνής Βραζιλιάνος αμυντικός του ’γιαξ Marcio Santos κατέχει το νέο ρεκόρ της πιο γρήγορης αποβολής στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου με 17"". Το παλαιότερο ανήκε στον Ton Rittborg από τον Οκτώβριο του 1990 με 28""" 

   1997: εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας θέτει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τους Χρήστο Κηπουρό, Μόσχο Γικόνογλου και Βασίλη Κεδίκογλου, επειδή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους κονδύλια. 

No comments:

Post a Comment