Thursday, December 27, 2012

ΜΑΡΙΜΠΟΡ-ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟ 2013


Το Μάριμπορ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας μετά την παράδοση των σκήπτρων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2012 προετοιμάζεται να παραλάβει το Νέο Έτος τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας από την Μπράγκα της Πορτογαλίας.
Για ένα χρόνο, μέχρι την παράδοση του τίτλου στη Θεσσαλονίκη, το Μάριμπορ θα εστιάσει στην ενθάρρυνση υλοποίησης νέων ιδεών και καινοτόμων σχεδίων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας στην κοινωνία.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας δεν είναι τόσο μεγάλο και οικονομικά απαιτητικό όπως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και θα είναι προσαρμοσμένο στην οικονομική και πολιτική κατάσταση στην πόλη.
Δεν έχει προγραμματιστεί πολυέξοδη επίσημη τελετή, αλλά μία μικρή έναρξη τον Ιανουάριο, στην οποία έχουν προσκληθεί νέοι άνθρωποι που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει το Μάριμπορ όλη τη χρονιά.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αθλητικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να ενθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους να λάβουν μέρος στα πολιτιστικά γεγονότα και στις εκδηλώσεις που προωθούν την κινητικότητα και τον διαπολιτισμικό διάλογο.
Το τετραήμερο πρόγραμμα "Η Νεολαία ωθεί τα σύνορα" θα αρχίσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί με την επίσημη παραλαβή του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας με την έλευση του 2013.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Μάριμπορ θα πραγματοποιηθούν τέσσερις αντίστροφες μετρήσεις για την υποδοχή της Νέας Χρονιάς ως φόρος τιμής στους συμμετέχοντες με βάση την τοπική ώρα των πόλεων από τις οποίες προέρχονται.
Η επικεφαλής του οργανισμού Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας, Σάρα Σόργκερ δήλωσε ότι το πρόγραμμα εκδηλώσεων ακόμη προετοιμάζεται, αλλά τόνισε ότι οι βασικά του τμήματα θα είναι η απασχόληση, η στέγαση, ο διαπολιτισμικός διάλογος, η πολιτιστική δημιουργία και ο εθελοντισμός.
"Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τον εθελοντισμό κυρίως όχι ως εργασία χωρίς αμοιβή, αλλά ως ανταλλαγή εμπειριών και ικανοτήτων. Με τα προγράμματα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις φιλοδοξίες και τις ιδέες των εθελοντών πραγματικότητα" τόνισε η κ. Σόργκερ.
Στα σημαντικά γεγονότα περιλαμβάνονται διεθνείς διασκέψεις ανοιχτές για το ευρύ κοινό, σημείωσε η κ. Σόργκερ προσθέτοντας ότι αναμένει όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις με την εναρμόνιση του Διεθνούς Φεστιβάλ Λεντ που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο Μάριμπορ (φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου, χορού) με το πρόγραμμα "Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας". 
Οι διοργανωτές προς το παρόν δεν συνάντησαν οικονομικές δυσκολίες, καθώς έχουν λάβει το ποσό των 300.000 ευρώ για τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων και σχεδίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,5 εκ. ευρώ.
Η κ. Σόργκερ δήλωσε αισιόδοξη ότι η δημοτική αρχή θα παραμείνει προσηλωμένη στο σχέδιο παρά την αβεβαιότητα που έχει προκύψει γύρω από την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το επόμενο χρόνο, μετά το κύμα διαδηλώσεων που ώθησαν σε παραίτηση τον ύποπτο για διαφθορά, δήμαρχο Φραντς Κάνγκλερ.

No comments:

Post a Comment