Saturday, December 29, 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ ΗΛΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟ 2013



Επιστήμονες της NASA προβλέπουν ότι το 2013 μία ηλιακή καταιγίδα τεραστίων διαστάσεων θα πλήξει τη Γη, με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, άνευ προηγουμένου επίπεδα μαγνητικής ενέργειας, που προκαλούν οι ηλιακές εκρήξεις, ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια στιγμή εντός του 2013 εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και παράλυση των τηλεπικοινωνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα εθνικά δίκτυα ενέργειας θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν, ενώ ηλεκτρονικά είδη, συσκευές πλοήγησης και μεγάλοι δορυφόροι θα μπορούσαν να σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ σημαντικές θα ήταν και οι διαταραχές στις παγκόσμιες αερομεταφορές.

Η ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων καθώς και καταστροφικά προβλήματα για τις κυβερνήσεις, σε επίπεδο ασφάλειας, νοσοκομειακού εξοπλισμού, τραπεζικών συστημάτων και πολλών άλλων.

«Γνωρίζουμε ότι έρχεται όμως δεν ξέρουμε πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα», δήλωσε ο Dr. Richard Fisher, διευθυντής του τμήματος ηλιακής φυσικής της Nasa, στη Daily Telegraph.

Να σημειωθεί
 ότι η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα σημειώθηκε πριν από 145 χρόνια. Ωστόσο, η εξάρτησή μας από τα δορυφορικά συστήματα είναι σχετικά πρόσφατη και συνεπώς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης.

Όπως αναφέρει η καναδική έκδοση του Discovery Channel, αν η ιδέα μίας ηλιακής καταιγίδας ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε ότι μία μόνο μεγάλη ηλιακή έκλαμψη έχει πάνω από 1 εκατ. φορές περισσότερη ενέργεια από το μεγαλύτερο δυνατό σεισμό, σύμφωνα με το Space.co

No comments:

Post a Comment