Tuesday, December 25, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

   1642: γεννιέται ο ’γγλος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων. 

   1741: ο Σουηδός αστρονόμος ’ντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το όνομα του. 

   1776: οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον διασχίζουν τον ποταμό Ντελαγουέαρ την νύχτα και πραγματοποιούν έφοδο στους Βρετανούς μισθοφόρους της Έσσης κατά τη μάχη του Τρέντον την επομένη. 

   1821: γεννιέται η Κάρλα Μπάρτον, ιδρύτρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. 

   1868: με προεδρικό διάταγμα ο ’ντριου Τζόνσον χορηγεί πλήρη αμνηστία, σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση εναντίων των ΗΠΑ. 

   1876: γεννιέται ο Μοχάμεντ Αλ Τζινλάχ, Ινδός πολιτικός και ηγέτης του Μουσουλμανικού Συνασπισμού. 

   1890: "πεθαίνει στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, που έφερε στο φως τα ερείπια της Τροίας, αποδεικνύοντας ότι το έπος του Ομήρου ""Ιλιάδα"" δεν ήταν θρύλος. Αργότερα ""ξέθαψε"" τα ανάκτορα των Μυκηνών αναδεικνύοντας τους Ατρείδες." 

   1899: "γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ ιδιαίτερα γνωστός από το ρόλο του σκληρού και του γκάγκστερ, που συνήθως ενσάρκωνε. Πιο γνωστές ταινίες του η ""Καζαμπλάνκα"" και το ""Γεράκι της Μάλτας""." 

   1911: με ελληνικό βασιλικό διάταγμα ορίζεται, ότι οι αρεοπαγίτες θα φέρουν τήβεννο, εφόσον βρίσκονταν στην έδρα. 

   1914: λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί στρατιώτες παύουν πυρ και αρχίζουν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. 

   1918: γεννιέται ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ αλ Σαντάτ, που κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης το 1978. 

   1920: "συναντώνται Βενιζέλος και Κουντουριώτης. ""Τα θεμέλια της Μεγάλης Ελλάδας είναι στέρεα', δήλωσε ο Βενιζέλος." 

   1935: ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 24 ετών, όταν αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ουίπεστ (0-1 με γκολ του Kahlai) αφού οι υποχρεώσεις της οικογένειάς του επιβάλλουν να εργάζεται στο μαγαζί του πατέρα του. 

   1936: "ο ’μπροουζ Μπράουν της Ρέξαμ αποβάλλεται στο 20"" του αγώνα με τη Χουλ Σίτι, σημειώνοντας μια από τις γρηγορότερες αποβολές στην ιστορία." 

   1939: "η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς ""Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα"" μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό CBS στις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια παράδοση, που κράτησε πολλά χρόνια." 

   1941: παραδίδεται στους Ιάπωνες η βρετανική φρουρά στο Χονγκ Κονγκ. 

   1949: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σίσι Σπέϊσεκ. 

   1966: "πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο ""Όρος Σινά"" του Λος ’ντζελες ο ελληνικής καταγωγής, Νικόλαος Δάνδολας, γνωστός ως ""Nick the Greek"", που θεωρείται ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικανική ιστορία. Λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, έπαιζε πόκερ συνεχώς επί οχτώ ημέρες." 

   1971: φωτιά, που ξεσπά σε ξενοδοχείο στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προκαλεί το θάνατο 139 ατόμων. 

   1973: πεθαίνει, σε ηλικία 89 ετών, ο Τούρκος πολιτικός Ισμέτ Ινονού, κατά κόσμο Μουσταφά Ισμέτ Πασά. Χρημάτισε πολλές φορές υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας την περίοδο 1923-1965. 

   1973: "το πλήρωμα του διαστημόπλοιου ""Σκάιλαμπ"" περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα." 

   1977: "πεθαίνει στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών, ο ’γγλος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο ""Σαρλό"" της μεγάλης οθόνης." 

   1979: η Αίγυπτος αρχίζει ευρείας κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περίφημης Σφίγγας. 

   1983: πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος Χουάν Μιρό. 

   1989: στη Ρουμανία, ο δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελένα εκτελούνται από τον στρατό, μετά την καταδίκη τους για γενοκτονία. 

   1991: ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι, η έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επιβεβαιώνει τα ίσα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. 

   1991: την παραίτησή του από την ηγεσία της ΕΣΣΔ αναγγέλλει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, μετά την απόφαση 11 Δημοκρατιών να σχηματίσουν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). 

   1992: ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δηλώνει στο CNN ότι, δεν υπάρχουν αθώες πλευρές στον πόλεμο της Βοσνίας. 

   1992: στη Βοσνία, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, 8.000 άτομα έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στο Σεράγεβο. 

   1992: τα Χριστούγεννα φέρνουν προσωρινή ειρήνη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κατάπαυση του πυρός σημειώνεται στη Βόρεια Ιρλανδία, οι συγκρούσεις μειώνονται στο Σεράγεβο, ενώ Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες καθιστούν ασφαλή μια πόλη της Σομαλίας χωρίς να πέσει κανένας πυροβολισμός. 

   1993: σύναψη διπλωματικών σχέσεων αποφασίζουν Αλβανία και ΠΓΔΜ. 

   1993: "το περιοδικό ""Τάιμ"" ανακηρύττει προσωπικότητες της χρονιάς, τους Γιτζάκ Ράμπιν, Γιάσερ Αραφάτ, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες." 

   1994: τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται στη Λάρισα, στα επεισόδια που προκαλούν οπαδοί του έκπτωτου μητροπολίτη Θεολόγου εις βάρος του Ιγνατίου. 

   1995: στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, πρώτο κόμμα εκλέγεται το Ισλαμικό Κόμμα της Ευημερίας του Ερμπακάν. 

   1995: στις ΗΠΑ, πεθαίνει από οξύτατο αναπνευστικό πρόβλημα, ο ιταλικής καταγωγής ηθοποιός και τραγουδιστής, Ντιν Μάρτιν, σε ηλικία 78 ετών. 

   1996: στη Γερμανία, τρεις είναι οι νεκροί σε εκκλησία Διαμαρτυρομένων στο Σίντλιγκεν κοντά στη Φραγκφούρτη, από έκρηξη χειροβομβίδων. 

   1997: ανήμερα Χριστουγέννων και σε αντίθεση με ελληνοτουρκική συμφωνία, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. 

No comments:

Post a Comment