Sunday, September 16, 2012

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑ



Με μουσικές, που έρχονται από το παρελθόν, συναντούν το παρόν και προϊδεάζουν για το μέλλον, θα ανοίξουν επίσημα σημερα την αυλαία τους τα 47α Δημήτρια. Η έναρξη της μεγάλης γιορτής της πόλης θα συμπέσει, όπως και πέρυσι, με τη λήξη του φεστιβάλ «Παρά θιν’ αλός» του δήμου Καλαμαριάς.
 
Το ιστορικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα ανοίξει με μια εκδήλωση, που θα γίνει σε συμπαραγωγή του δήμου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο προαύλιο και περιμετρικά των κτηρίων του ΜΜΘ. Την έναρξη θα «κηρύξει», όπως και πέρυσι, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης με έναν μουσικό περίπατο, που θα αρχίσει στις 6.30μ.μ. από τον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς το ΜΜΘ στη διάρκεια του οποίου το σχήμα θα παρουσιάσει γνωστά κι αγαπημένα κομμάτια. Η άφιξη της φιλαρμονικής στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου θα σηματοδοτήσει την έναρξη του «Cambia Fest», στο οποίο θα εμφανιστούν εγχώρια μουσικά σχήματα με σύγχρονο ήχο, τα οποία κάνουν τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα. Πρόκειται για τα συγκροτήματα «Jasm», «Biotech», «Καβούρια Δολοφόνοι» και «Όρτσα ρε» που θα συμμετάσχουν σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό. Η μουσική του σχήματος που θα προτιμήσει το κοινό, θα εκδοθεί σε έντυπο μουσικό βιβλίο, ενώ τα τραγούδια των υπόλοιπων τριών σχημάτων θα μεταγραφούν σε παρτιτούρες σε μορφή e-book, από τις εκδόσεις Cambia, με την ευγενική χορηγία του ΜΜΘ και των 47ων Δημητρίων.

Η μεγάλη συναυλία 
Τη σκυτάλη θα παραλάβει στις 10μ.μ. η μεγάλη συναυλία της εναρκτήριας εκδήλωσης, η οποία θα περιλάβει σύμπραξη της Μητροπολιτικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης με το ουγγρικό ροκ συγκρότημα «After Crying». Το σχήμα δημιουργήθηκε το 1986 από τους Gabor Egervari (φλάουτο), Csaba Veders (πιάνο) και Peter Pejtsik (τσέλο). Μέσα στα 25 χρόνια της διαδρομής του, το ακουστικό τρίο απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή μουσική σκηνή και μετασχηματίστηκε σε πρωτοπόρα συμφωνική ροκ ορχήστρα. Το σχήμα έχει ηχογραφήσει 16 δίσκους, από τους οποίους ο τελευταίος, με τίτλο «Creatura» (2011), χαρακτηρίζεται ως ο καλύτερος της πορείας τους.

47α Δημητριά και «Παρά θίν' αλός»
Η έναρξη των 47ων Δημητρίων θα συμπέσει, όπως και πέρυσι, με μια εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει τη λήξη άλλου ενός καθιερωμένου φεστιβάλ, του «Παρά θίν’ αλός» του δήμου Καλαμαριάς. Τα δύο γεγονότα συνδέονται ξανά, μέσω του διεθνούς εικαστικού φεστιβάλ «Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012» και της εκδήλωσης «Tanz Macht Frei» (Ο χορός απελευθερώνει). Έμπνευση της δράσης στάθηκε η πληροφορία, ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν, Θεσσαλονικείς χόρεψαν βαλς στην παραλιακή οδό. Πρόκειται για μια εικαστική πρόταση - performance, στην οποία συμμετέχουν 50 εθελοντές όλων των ηλικιών και όχι επαγγελματίες χορευτές, οι οποίοι θα κινηθούν από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι τον Λευκό Πύργο. Η επιμέλεια, η ιδέα και η οργάνωση είναι του Νίκου Μυκωνιάτη και η χορογραφία και ο συντονισμός της Χαρίκλειας Βουτσά.
Εξάλλου, στο πνεύμα της συνεργασίας αυτής θα παρουσιαστεί και μια έκθεση φωτογραφίας. Τυπωμένες εικόνες σε μεγάλη διάσταση θα τοποθετηθούν στα δημόσια κτήρια της οδού Β. Όλγας, ενοποιώντας νοητά τη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Καλαμαριά και φέρνοντας τους πολίτες σε επαφή με τη διεθνή σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία και αποτελεί μια συνεργασία των καθηγητών John Kippin (Πανεπιστήμιο του Newcastle) και Γιώργου Κατσάγγελου (Εργαστήριο Φωτογραφίας Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ). 

No comments:

Post a Comment