Wednesday, September 19, 2012

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό είναι το πρόγραμμα του α΄ εξαμήνου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε σήμερα και επίσημα από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του σε …πείσμα των «ισχνών» καιρών που επέβαλαν τη διαμόρφωσή του με το μικρότερο ποσό από γενέσεώς του (προ δωδεκαετίας). Έτσι, παρά τις …47.000! ευρώ του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα του α΄ εξαμήνου περιλαμβάνει και μεγάλες χορευτικές εκδηλώσεις (Batsheva Dance Company στις 29 /9 , Kremiln Ballet με την «Ωραία Κοιμωμένη 8 και 9/12 και Ανδαλουσιανά Φλαμέγκο στις 6 και 7/11) και ρεσιτάλ πιάνου με τον Δημήτρη Σγούρο (την 1 Δεκεμβρίου για τα 35 χρόνια της καριέρας του διεθνούς φήμης πιανίστα) , και συναυλία του ντουέτου Γιάννη Βακαρέλη (πιάνο) και Bjarke Mogensen (ακορντεόν) στις 3 /10), και συναυλίες με Έλληνες ερμηνευτές («Η Σμύρνη του έρωτα» με τον Γιάννη Κότσιρα και την Εστουδιατίνα Νεας Ιωνίας Βόλου στις 6 και 7/10 αλλά και «Στου χρόνου τις καταπακτές με τον Νότη Μαυρουδή , τη Γιώτα Νέγκα και τον Μίλτο Πασχαλίδη στις 28/11) και αφιέρωμα στο Μίμη Πλέσσα (2/11), αλλά και μια από τις διασημότερες ορχήστρες του κόσμου – τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Yuri Yanko (19/10).
 Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 37 συνολικά εκδηλώσεις και πλήθος παράλληλων δράσεων , δεν διαθέτει φέτος παραγωγή όπερας από το Μέγαρο Μουσικής, οι παραστάσεις όπερας όμως δεν θα λείψουν – με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Εκτός από την φιλοξενία στο Μέγαρο των τεσσάρων «ζωντανών» παραστάσεων (22, 23, 24 και 25/11) της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την «Κρητικοπούλα» - το κωμικό μελόδραμα του Σπύρου Σαμρά , στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάλδης» του δευτέρου κτιρίου του Μεγάρου θα φιλοξενηθούν σε απευθείας προβολές από την Metropolitan opera της Νέας Υόρκης παραστάσεις όπερας όπως: «Το ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι (13/10), «Οθέλλος» του Βέρντι (27 /10), «Η μεγαλοψυχία του Τίτου» του Μότσαρτ (1/12) , αλλά και την «'Αιντα» του Βέρντι (15/12). 
«Είναι ίσως το πλέον πλήρες και ισορροπημένο πρόγραμμα που καταφέραμε να διαμορφώσουμε παρά τις τεράστιες δυσκολίες λόγω ρευστότητας και σειράς παραγόντων αστάθειας . Βρισκόμαστε – οικονομικά- στη χειρότερη κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη γέννηση του Οργανισμού , αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν θα επιμείνουμε. Απλώς συχνά αισθανόμαστε πολύ…μόνοι» τόνιζε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σολίστας Γιώργος Εμμανουήλ-Λαζαρίδης.

Με αφορμή εξάλλου τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζεται έκθεση με τίτλο: «Θεσσαλονίκη 100+. Αρχιτεκτονική και Πόλη: Εκμοντερνισμοί και Προσαρμογές». Η έκθεση, της οποίας τη γενική επιμέλεια έχει ο Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Νίκος Καλογήρου, διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 19 Ιανουαρίου 2013.
 Στo πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γερμανικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μια βραδιά μουσικής δωματίου με έργα για βιολί και πιάνο (Φουαγιέ Μ2). Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 21.00, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε μαζί με το Γερμανό πιανίστα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ούβε Μάτσκε, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τη Σουίτα Baal-Shem του Εβραίου συνθέτη Ernest Bloch, ως φόρο τιμής στους 50.000 Θεσσαλονικείς πολίτες που εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς.

No comments:

Post a Comment