Thursday, September 27, 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ


Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσκαλούνται σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, να κάνουν μια virtual κατάδυση, απ’ όπου κι αν βρίσκονται, στο Great Barrier Reef της Αυστραλίας και να ζήσουν την απόλυτη πρωτόγνωρη εμπειρία της πρωτοποριακής επιστημονικής αποστολής της Catlin Seaview Survey στο βυθό. Φυσικά, αυτή η μοναδική υποβρύχια εμπειρία θα σημάνει και την αρχή της παγκόσμιας συνεργασίας της Catlin Seaview Survey και της Google.

Η Catlin Seaview Survey που έχει διενεργήσει μια σειρά από επιστημονικές αποστολές με σκοπό να εξερευνήσει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε ολόκληρο τον κόσμο διαθέτει πλέον στο κοινό το εντυπωσιακό υλικό που έχει συλλέξει μέσω της λειτουργίας Street View του Google Maps αλλά και μέσα από το site:www.catlinseaviewsurvey.com.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και την πρώτη υποβρύχια φωτογραφική μηχανή ο χειρισμός της οποίας γίνεται με... tablet, την κάμερα SVII, η Catlin Seaview Survey ζωντανεύει στις οθόνες σας τους πιο εντυπωσιακούς βυθούς μέσω του Google Maps. Πενήντα χιλιάδες συνεχόμενες πανοραμικές λήψεις, υψηλής ανάλυσης, 360 μοιρών, θα ενωθούν για να δώσουν την ευκαιρία σε όλους τους χρήστες του Google Maps να καταδυθούν και να χαράξουν τη δική τους virtual υποβρύχια πορεία.

Ο επικεφαλής του έργου, Καθηγητής Ove Hoegh-Guldberg από το Global Change Institute του Πανεπιστημίου του Queensland, επισήμανε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέγονται θα δημοσιοποιούνται στη βάση δεδομένων Global Reef Record.

«Η Global Reef Record αποτελεί ένα ρηξικέλευθο επιστημονικό εργαλείο το οποίο θα έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και θα μπορούν πλέον να παρακολουθούν στενά τις αλλαγές στο θαλάσσιο περιβάλλον όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον, μέσα από τις δύο έρευνες που διεξάγουμε, τη Shallow Reef και τη Deep Reef», δήλωσε ο καθηγητής Hoegh-Guldberg.

«Με τιμά και με συναρπάζει απίστευτα το γεγονός ότι ηγούμαι μιας τόσο ταλαντούχας ομάδας επιστημόνων στην πρώτη αποστολή της Catlin Seaview Survey. Τα ευρήματα που πιθανόν θα ανακαλύψουμε στους κοραλλιογενείς υφάλους είναι άπειρα. Δεδομένου ότι σχεδόν το 25% των θαλάσσιων ειδών ζουν μέσα και γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους, είναι προφανές ότι οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε σχετικά με τον τρόπο που τα απειλούμενα οικοσυστήματα αντιδρούν στην αλλαγή του κλίματος είναι εξαιρετικά σημαντικές», προσθέτει ο καθηγητής Hoegh-Guldberg.

«Η παγκόσμια συνεργασία μας με την Catlin Seaview Survey στοχεύει στη διάθεση αυτών των μοναδικών εικόνων σε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες του Google Maps, παγκοσμίως. Στόχος μας είναι οι εντυπωσιακές αυτές υποβρύχιες τοποθεσίες να γίνουν εξίσου προσβάσιμες με τους δρόμους και τα αξιοθέατα που εξερευνούν οι χρήστες μας ημερησίως στο Google Maps», ανέφερε η Jenifer Austin Foulkes, Διευθύντρια του Oceans Program της Google.

Αυτή η ξεχωριστή συλλογή από υποβρύχιες εικόνες αναδεικνύει περιοχές του Great Barrier Reef αλλά και πολλά άλλα υποβρύχια σημεία στις Φιλιππίνες και τη Χαβάη. Επισκεφθείτε τη Street View Gallery της Google για να ανακαλύψετε αυτές τις μοναδικές τοποθεσίες υφάλων: το Heron Island, το Great Barrier Reef, το νησί Lady Elliot, το Great Barrier Reef, το Molokini Crater, το Maui στη Χαβάη, το Hanauma Bay, το Oahu στη Χαβάη, και το Apo Island στις Φιλιππίνες.
Η Google μάλιστα θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Blue Ocean στο Monterey της Καλιφόρνια, καθώς και το online κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, να απολαύσει ζωντανά την πρώτη νυχτερινή κατάδυση της Catlin Seaview Survey, μέσω του Google+ Hangout στις 26 Σεπτεμβρίου στις 17.00 και να ζήσουν την απόλυτη αυτή εμπειρία στο μεγαλείο της. Για να δείτε κι εσείς ζωντανά το Google+ Hangout επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: 
plus.google.com/+catlinseaviewsurvey ή youtube.com/catlinseaview.

 

Catlin Seaview Survey: Τα πορίσματα της αποστολής

Η πρώτη αποστολή της Catlin Seaview Survey με «προορισμό» το Great Barrier Reef ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2012.

Η έρευνα πάνω στο Great Barrier Reef και την Coral Sea θα διεξάγεται μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και θα επισκεφτεί 20 διαφορετικούς κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο το μήκος των 2.300 χιλιομέτρων του υφάλου και μάλιστα σε πρωτοφανή κλίμακα και βάθος - συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του υφάλου που δεν έχουν ποτέ πριν στο παρελθόν παρατηρηθεί ή μελετηθεί. Το 2013, η έρευνα θα συνεχίσει σε επιλεγμένες τοποθεσίες παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων της Χαβάης, των Φιλιππίνων και των Βερμούδων.

Η Catlin Seaview Survey χωρίζεται σε δύο επιστημονικά μέρη: το Shallow Reef Survey και το Deep Reef Survey.

• Shallow Reef Survey: Στην έρευνα Shallow Reef θα συμμετάσχουν επιστήμονες που τη χρήση state-of-the-art ψηφιακής τεχνολογίας θα συλλέξουν περίπου 50.000 πανοραμικές εικόνες 360 μοιρών του υφάλου οι οποίες όταν ενωθούν θα δημιουργήσουν μια εικονική εμπειρία κατάδυσης. Κάθε εικόνα θα διαθέτει στοιχεία γεωγραφικού εντοπισμού, με αυτοματοποιημένες τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την γρήγορη εκτίμηση του ποσοστού της κάλυψης κοραλλιών και άλλων μορφών ζωής από διάφορες τοποθεσίες σε 20 ξεχωριστούς κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο το μήκος του Great Barrier Reef. Αυτό θα παρέχει μια ευρεία κλίμακα αναφοράς που θα κάνει δυνατή την κατανόηση της αλλαγής στους κοραλλιογενείς υφάλους.

• Deep Reef Survey: Με τη χρήση ρομπότ κατάλληλων για καταδύσεις και άλλων καινοτόμων εργαλείων, η ομάδα της Catlin Seaview Survey θα ξεκινήσει να διερευνά τα συστήματα υφάλων που βρίσκονται σε μεγάλα βάθη και τα οποία πολύ σπάνια επισκέπτονται οι άνθρωποι, αλλά είναι πιθανό να έχουν τις απαντήσεις ως προς το κατά πόσον οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν στη ταχεία αλλαγή του κλίματος. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό από HD κάμερες, ρομπότ κατάλληλων για καταδύσεις σε βαθιά νερά και εξοπλισμό έρευνας, η Deep Reef Survey θα παρέχει μια ολοκληρωμένη μελέτη της βιολογικής σύνθεσης και της βιοποικιλότητας των υφάλων βαθέων υδάτων που βρίσκονται στο Great Barrier Reef. Επιπλέον, θα αξιολογήσει πειραματικά την ευαισθησία τους ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας και την οξύτητα των ωκεανών, οι οποίες είναι παράπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να ανακαλυφθούν και νέα είδη σε αυτά τα βαθιά νερά.

Η Catlin Seaview Survey χρηματοδοτείται από την Catlin Group Limited, που ειδικεύεται  παγκοσμίως στην ασφάλιση και αντασφάλιση ατυχημάτων.

No comments:

Post a Comment