Saturday, September 22, 2012

ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ



Πολλοί από εμάς έχουμε παραπονεθεί πολλές φορές για τον πολύτιμο χρόνο που χάνουμε από την άσκοπη περιήγηση του κέρσορα στην οθόνη μέχρι να βρούμε αυτό που θέλουμε.
Τώρα αυτό μπορεί να σταματήσει χάρη στις αμέτρητες συντομεύσεις που έχει το πληκτρολόγιο, τις οποίες ελάχιστοι γνωρίζουν.
Ας δούμε ποιες είναι οι απολύτως απαραίτητες συντομεύσεις, αυτές που θα απλοποιήσουν δραστικά την καθημερινή λειτουργία του υπολογιστή.
Windows Shortcuts
Εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών. Όταν έχουμε πολλές εφαρμογές ανοιχτές, για να μεταβαίνουμε γρήγορα από τη μία στην άλλη, κρατάμε πατημένο το Alt και πατάμε επανειλημμένα το Tab μέχρι να βρούμε το ανοιχτό παράθυρο που ψάχνουμε∙ αφήνουμε τότε και τα δύο πλήκτρα. Παρατηρήστε ότι ένα γρήγορο Alt-Tab σας πηγαίνει στην αμέσως προηγούμενη εφαρμογή που χρησιμοποιήσατε. Μάλιστα, ο συνδυασμός Alt-Shift-Tab σας μετακινεί ανάμεσα στα ανοιχτά παράθυρα με την αντίθετη φορά του Alt-Tab.
Επιστροφή στο desktop. Κρατώντας το Πλήκτρο Windowsπατημένο, πατήστε D. Όταν ξαναπατήσετε το Windows Κey-D, θα ξαναγυρίσετε στο παράθυρο που βρισκόσασταν αρχικά. Επιπλέον, ο συνδυασμός Windows Κey-E, σας εκτοξεύει κατευθείαν στο «My Computer».
Application Shortcuts
Ενώ δουλεύετε σε μια εφαρμογή, για να μεταβείτε ακαριαία στο Open πατήστε Ctrl-O. Με την ίδια συντόμευση μπορείτε να ανοίξετε ένα καινούριο web page στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης. Χρησιμοποιήστε το Ctrl-N για να ανοίξετε ένα νέο έγγραφο στην εφαρμογή που δουλεύετε ή μια νέα σελίδα ή session στον browser, ανάλογα με το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Για να κάνετε Save στη δουλειά σας σε ένα έγγραφο, πατήστε Ctrl-S. Το Ctrl-W (ή Ctrl-F4) κλείνει αμέσως το ανοιχτό έγγραφο που βρίσκεστε (χωρίς ενοχλητικές ερωτήσεις), ενώ το Alt-F4 κλείνει το ίδιο βάναυσα το πρόγραμμα που εργάζεστε.
Κρατώντας πατημένο το Ctrl, πατήστε το πλήκτρο Home. Σωστά, τηλεμεταφερθήκατε στην αρχή του εγγράφου! Το Ctrl-End σας πάει αυτόματα στο τέλος του. Σε κάποιες εκδόσεις του Office βέβαια με τις συντομεύσεις αυτές ανεβοκατεβαίνετε σελίδα-σελίδα. Κρατώντας το Ctrl πατημένο πριν από τα βελάκια, ο κέρσορας θα κάνει «πηδηματάκια» μεταξύ λέξεων και παραγράφων στο Word ή κελιών στο Excel. 
Επίσκεψη στο Menu Bar. Πατώντας μία φορά το Alt, θα εμφανιστεί σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα το ενεργό Menu Bar της εφαρμογής. Είναι ο παράδεισος της συντόμευσης! Πατώντας απλά το πλήκτροπου ενεργοποιεί το πεδίο του menu που σας ενδιαφέρει, μεταβαίνετε στη στιγμή χωρίς τις περιττές κινήσεις του mouse. Και όλη η πλατφόρμα δουλεύει έτσι μόνο με τα πλήκτρα...
Internet Shortcuts
Υπάρχουν αναμφίβολα μικροδιαφορές μεταξύ των browsers και των εκδόσεών τους, αλλά πάνω-κάτω λειτουργούν ικανοποιητικά.
Προσθήκη στα favorites. Ένα Ctrl-D προσθέτει αυτόματα τη συγκεκριμένη web page στη λίστα με τα αγαπημένα σας. Προσέξτε απλώς να είστε στο Home της ιστοσελίδας και όχι σε κάποια κατηγορία της. Το Ctrl-B ανοίγει το menu Organize Favorites.
Για να επιστρέψετε στην προηγούμενη ιστοσελίδα από αυτή που βλέπετε τώρα, κρατήστε πατημένο το Alt και πατήστε το αριστερό βελάκι. Πατώντας συνεχόμενα το βελάκι μετακινείστε όλο και πιο πίσω, φτάνοντας ως το Home Page του browser σας. Το Alt-δεξί βελάκι θα σας πάει και πάλι μπροστά, μέχρι την πιο πρόσφατη ιστοσελίδα που επισκεφθήκατε. Με το Ctrl-N ανοίγετε μια καινούρια σελίδα ή session στον browser.
Επιστροφή στο Home. Οποιαδήποτε στιγμή στο σερφάρισμά σας θελήσετε, το Alt-Home θα σας μεταφέρει κατευθείαν στο Home Page του browser σας.
Refresh. Για να ανανεώσετε την ιστοσελίδα που βρίσκεστε, ένα Ctrl-F5 θα το κάνει στη στιγμή.

No comments:

Post a Comment