Saturday, September 29, 2012

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΗ


Το όχημα Curiosity της NASA, που βρίσκεται στον Αρη τις τελευταίες επτά εβδομάδες, βρήκε ενδείξεις ότι κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη, γεγονός που επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις. Οι φωτογραφίες του Curiosity δείχνουν καθαρά κροκαλοπαγή πετρώματα που αποτελούνται από χαλίκια και άμμο. 

Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν, από το μέγεθος και το στρογγυλεμένο σχήμα των πετρωμάτων , ότι κάποτε μεταφέρθηκαν και διαβρώθηκαν από τρεχούμενο νερό.

Ετσι, πιστεύουν ότι ο ρομποτικός εξερευνητής εντόπισε ένα δίκτυο από αρχαία ρυάκια. Ακόμη, προσθέτουν ότι τα πετρώματα εναποτέθηκαν πριν από αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα ρυάκια του νερού μπορεί να έμειναν στην επιφάνεια του Αρη για πολύ χρόνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ερευνητή Μπιλ Ντίτριχ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Μπέρκλεϊ, το νερό μπορεί να κυλούσε για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια.

Ο εντοπισμός των αποξηραμένων πλέον ρυακιών δεν είναι κάτι νέο.

Οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη έχουν εδώ και καιρό τραβήξει φωτογραφίες από κανάλια στην επιφάνεια, που δημιουργήθηκαν από τη ροή κάποιου υγρού, πιθανότατα νερού όμως η ανακάλυψη του Curiosity στον κρατήρα Γκέιλ, όπου προσεδαφίστηκε, ενισχύει αυτή την πεποίθηση.

Οι ερευνητές μελετούν τώρα προσεκτικά τις εικόνες των χαλικιών μέσα στα πετρώματα (μεγέθους έως μια μπάλα του γκολφ) για να βάλουν συμπεράσματα, από τα μεγέθη και τα σχήματά τους, σχετικά με την ταχύτητα του τρεχούμενου νερού και την απόσταση που διάνυε.

Επίσης, προτίθενται να αναλύσουν χημικά αυτά τα πετρώματα για να βρουν ενδείξεις σχετικά με τη φύση του νερού (π.χ. την οξύτητά του), οπότε θα εξάγουν κάποια συμπεράσματα γενικότερα για το πώς ήταν τότε το ευρύτερο περιβάλλον του Άρη.

Το εξάτροχο όχημα κινείται προς το όρος Σαρπ στο κέντρο του κρατήρα, όπου αναμένεται να φθάσει προς το τέλος του 2012.

Καθ’ οδόν θα περάσει από την περιοχή Γκλενέλγκ, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν άλλα πετρώματα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα ο Αρης είναι μια παγωμένη ξερή έρημος χωρίς καθόλου νερό και με κανένα ίχνος ζωής. Όμως κάποτε φαίνεται πως υπήρξε πιο ζεστός και υγρός, ενώ μερικοί αισιόδοξοι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ακόμα και τώρα κάποιοι μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν επιβιώσει στο υπέδαφός του.

No comments:

Post a Comment