Tuesday, September 25, 2012

ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΓΛΩΣΣΟΔΕΤΗ



Ο πιο εύκολος τρόπος για να αναφερθεί κανείς σε αυτό είναι «το χωριό με το μεγαλύτερο τοπωνύμιο στην Ευρώπη», αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, το όνομά του αποτελείται από 58 χαρακτήρες και δεν είναι άλλο από το: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch!
Το όνομα του χωριού που βρίσκεται στην Ουαλία, δεν πρόκειται περί κάποιας... ασυναρτησίας. Αντιθέτως, αναλύεται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: (Llanfair) Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (pwll) σε ένα κοίλωμα (gwyngyll) με λευκές (goger) κοντά (ychwyrndrobwll) στην περιστρεφόμενη δίνη(llantysilio) της εκκλησίας του Αγίου Τυσίλιο (gο go goch) με κόκκινη σπηλιά.
Με λίγα λόγια, το εν λόγω όνομα περιγράφει απλά την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η εκκλησία της προστάτιδας του χωριού, της Αγίας Μαρίνας.
Αν και η μικρότερη εκδοχή του ονόματος του χωριού αυτού είναι Llanfairpwllgwyngyll, σε όλα τα κτίρια, τις πλατείες και τα μνημεία του χωριού υπάρχει γραμμένο το πρωτότυπο όνομα.
Το όνομα αυτό δόθηκε στο χωριό τον 19ο αιώνα σε μια προσπάθεια να καταστεί εμπορικός και τουριστικός προορισμός. Οι ντόπιοι πάντως, μεταξύ τους το αποκαλούν Llanfairpwll ή ακόμη πιο απλά, Llanfair.

No comments:

Post a Comment