Thursday, September 27, 2012

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ


Μετά από δυο περίπου δεκαετίες η Βάσω Κατράκη, η μοναδική και ανεπανάληπτη «Μητέρα» της λόγιας χαρακτικής «επανέρχεται» στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Μελίκη Ημαθίας «Αρχείο- Συλλογή Γιώργη Μελίκη»,  με μια  ενδιαφέρουσα σειρά γνωστών  και άγνωστων έργων της.
Τα εγκαίνια της  έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 7.30 μ.μ. στη Μελίκη.

Εύστοχα ο επιμελητής της έκθεσης αυτής Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλης Γιανναδάκης επισημαίνει:
«Το έργο της στο σύνολό του είναι υποδειγματικό, γιατί είναι αληθινό. Καταγραμμένα βιώματα  με ιδιαίτερο ιδεολογικό υπόβαθρο και σθένος. Τα έργα της γαλβανισμένα μέσα από εφιαλτικές ιστορίες αποτελούν μια ανυπέρβλητη  κοινωνικοϊστορική μαρτυρία η οποία αποτυπώνει το πνεύμα της Αντίστασης του Ανθρώπου και των συνοδοιπόρων της και γίνεται πανανθρώπινο. Η προσφορά της, είναι τεράστια στην εξέλιξη της χαρακτικής στη χώρα μας. Έβγαλε την χαρακτική πράξη και το τυπωμένο αντίτυπο κατά πολύ έξω από τα όρια του μικρού μεγέθους και μας παρέδωσε σχέσεις δομής και ανάλυσης. Χαρακτηρίζεται κορυφαία, γιατί είναι  παράδειγμα πανανθρώπινης Ύπαρξης, Έκφρασης και Δημιουργίας. 
Μία ενότητα έργων της από διαφορετικές περιόδους, φιλοξενούνται στο εθνογραφικό μουσείο «Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη» μετά από οραματικές συζητήσεις, που είχα με τον Γιώργη Μελίκη και τους Μαριάννα και Νικήτα Δεσποτίδη, οι οποίοι και διέθεσαν τα έργα από την συλλογή τους».

Ο Γιώργης Μελίκης για την σημασία της έκθεσης αναφέρει τα εξής:
«Ο αιώνας αυτός που η Μακεδονία γιορτάζει φέτος ξεχωριστά υπήρξε πολυσήμαντος από κάθε άποψη. Ιστορική, εθνολογική, λαογραφική, κοινωνική (προσφυγιά, μετανάστευση, εμφύλιος), οικονομική και κυρίως κινημάτων και πολέμων που άλλαξαν αλλά και σφράγισαν την νεώτερη ελληνική ιστορία μας. Τον αιώνα αυτό η Βάσω Κατράκη κατάφερε να αποτυπώσει μοναδικά, σπαρακτικά και ανεπανάληπτα, γι’ αυτό η έκθεση αυτή αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας εικαστικό γεγονός και το Αρχείο μας περηφανεύεται που κατάφερε να εξασφαλίσει γιορτάζοντας, αλλά και συμμετέχοντας με μια τόσο σημαντική δράση στην επέτειο-αιώνα της Μακεδονίας»

Η έκθεση θα παραμείνει σε λειτουργία έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012.

ΑΡΧΕΙΟ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΕΛΙΚΗ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 4, ΜΕΛΙΚΗ ΗΜΑΘΙΑΣ, Τ.Κ. 59031, ΤΗΛ. 2331081274
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 22, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τ.Κ. 54624, ΤΗΛ.-FAX 2310240707, ΚΙΝΗΤΟ 6977211473
Email: gmelikis@gmail.com

No comments:

Post a Comment