Monday, September 24, 2012

ΣΗΜΕΡΑ-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

 
   622: ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που κατόπιν ονομάστηκε Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Εκείνη η χρονιά αποτέλεσε το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.

   787: ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας).

   1180: πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Α΄ ο Κομνηνός.

   1493: ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή στο Νέο Κόσμο.

   1534: γεννιέται στην Ινδία ο Ραμ Ντας, τέταρτος γκουρού των Σιχ, ο οποίος θα ιδρύσει την Αμριτσάρ την ιερή πόλη των Σιχ.

   1664: το Νέο ’μστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

   1776: "διεξάγεται η πρώτη κούρσα του αρχαιότερου αγώνα St Leger με πέντε άλογα και νικητή τον ""Allabucilia"" με τζόκεϊ τον Τζ. Σινγκλετον. Ο αγώνας παίρνει το όνομα του εμπνευστή του Αντονι Λεγκερ."

   1828: ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία.

   1841: ο σουλτάνος του Μπρουνέι παραχωρεί το Σαραουάκ, ένα από τα δύο μαλαισιανά κρατίδια της νήσου του Βόρνεο στους Βρετανούς.

   1869: "σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η ""Μαύρη Παρασκευή"". Αιτία στάθηκε η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέϊμς Φισκ και Τζέϊ Γκούλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Οι δύό τους είχαν αρχίσει από μέρες να αγοράζουν χρυσό στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να ανεβάσουν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Η άνοδος αυτή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και οι υπόλοιπες τιμές άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Για να τερματιστεί η κρίση η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά από τα αποθέματά της χρυσό αξίας 4.000.000 δολαρίων. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια, ενώ πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν."

   1884: γεννιέται ο Τούρκος στρατηγός και πολιτικός Ισμέτ Ινονού, ο οποίος το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ.

   1890: η Εκκλησία των Μορμόνων αποκηρύσσει επισήμως την πολυγαμία.

   1895: ο πρώτος γύρος του κόσμου με ποδήλατο από γυναίκα, ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες.

   1896: ο Γουίλιαμ Ε. Γκλάντστοουν, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε μία από τις τελευταίες ομιλίες του, πριν από το θάνατο του δύο χρόνια αργότερα, παρακινεί τους Βρετανούς να παρέμβουν στη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

   1901: στη Γερμανία, το Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται εναντίον της μεταρρύθμισης των τελωνειακών δασμών.

   1903: στην Αυστραλία, ο φιλελεύθερος οπαδός του προστατευτισμού Αλφερντ Ντιάκιν διαδέχεται τον Έντμουντ Μπάρτον και γίνεται δεύτερος πρωθυπουργός.

   1905: γεννιέται ο Χάουαρντ Χιουζ ο γνωστός για τις εκκεντρικότητες του πολυεκατομμυριούχος ο οποίος υπήρξε αεροπόρος, επιχειρηματίας, κινηματογραφικός παραγωγός και εφευρέτης.

   1908: κατασκευάζεται το πρώτο Model Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.

   1921: καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.

   1922: στη Γερμανία, το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοινώνουν τη συγχώνευσή τους.

   1924: γεννιέται η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Βούλα Ζουμπουλάκη.

   1924: στο Βέλγιο, 35.000 ανθρακωρύχοι συνεχίζουν την απεργιακές κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μισθών κατά 10% που αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των ορυχείων.

   1927: ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

   1929: ο Αμερικανός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Ντούλιτζ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με όργανα πλοήγησης.

   1930: ο πρώτος αγώνας NFL που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων είναι ο Portsmouth- Brooklyn.

   1932: έκτακτα μέτρα παίρνουν οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές για την τήρηση της τάξης, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέων μελών σε Βουλή και Γερουσία.

   1934: στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας σκοτώνουν 1.400 στρατιώτες της Παραγουάης στη μάχη του Αλγκοντονάλ.

   1936: "γεννιέται ο μαριονετίστας Τζιμ Χένσον, ο δημιουργός του ""Muppet Show""."

   1938: ο Αμερικανός τενίστας Ντον Μπατζ κερδίζει το Αμερικανικό Όπεν νικώντας τον Τζιν Μακο με 3-1 μπροστά σε 12.000 θεατές και γίνεται ο πρώτος που κατακτά το Γκραν Σλαμ αφού νωρίτερα είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον, το Ρολάν Γκαρός και το Αυστραλιανό Όπεν.

   1939: η Ιαπωνία διώχνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.

   1941: "γεννιέται η Λίντα Ιστμαν Μακάρτνεϊ, τραγουδίστρια και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων, σύζυγος του θρυλικού ""σκαθαριού"" Πολ Μακάρτνεϊ."

   1941: οι Γιαπωνέζοι αρχίζουν να μαζεύουν πληροφορίες για το Περλ Χάρμπορ.

   1941: οι ελεύθερες κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ελεύθερης Γαλλίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Γιουγκοσλαβίας διακηρύσσουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ατλαντικό Σύμφωνο.

   1945: στην Ιαπωνία, ο στρατηγός Χιντέκι Τόγιο, πρωθυπουργός κατά την επίθεση στο Περλ Χάρπορ, ο οποίος είχε συνελήφθη ως εγκληματίας πολέμου, αυτοπυροβολείται στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει, χωρίς να τα καταφέρει.

   1948: στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Χόντα Σοϊτσίρο μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company και μετατρέπεται στην γνωστή πια και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μοτοσικλετών παγκοσμίως.

   1949: "στην Ουγγαρία, μετά από μια παρωδία δίκης, καταδικάζεται σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος των εργαζομένων, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε για ""τιτοϊσμό""."

   1950: συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοικτή την ανάμιξη της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του αρχηγού της αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.

   1951: "γεννιέται σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, το ""τρομερό παιδί"" του ισπανικού σινεμά, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ."

   1952: στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον κατηγορείται για κακή χρήση των κομματικών συνεισφορών που προέρχονταν από πλούσιους επιχειρηματίες της Καλιφόρνιας.

   1962: "γεννιέται η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρντάλος, δημιουργός της ταινίας ""Γάμος αλά Ελληνικά""."

   1963: στις ΗΠΑ, η Γερουσία επικυρώνει τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.

   1970: το πρώτο αμερικανικό πυρηνοκίνητο μεταγωγικό αεροσκάφος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.

   1971: η World Hockey Association ανακοινώνει την δημιουργία της από 12 ομάδες που θα ξεκινήσουν αγώνες τον Οκτώβριο 1972.

   1971: το Λονδίνο απελαύνει 105 Σοβιετικούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.

   1972: σε αγώνες στην Αθήνα η Κύπρια Μαρούλα Λάμπρου (αργότερα Τελώνη) με άλμα ακριβώς 6.00 μ. γίνεται η πρώτη Ελληνίδα, που σημειώνει αυτήν την επίδοση. Το ρεκόρ ανήκε στην Χαρούλα Σασαγιάννη από το 1966 με 5.88. Η Λάμπρου θα διατηρηθεί στην αγωνιστική κορυφή του αθλήματος για μια επταετία, κάνοντας διαδοχικά 6.26 στις 24/8/73, 6.62 στις 2/8/74 και 6.64 στις 16/6/79. Το όνομά της όμως θα μείνει στην κορυφή των ρεκόρ για 22 χρόνια μέχρι το 1994, όταν η Νίκη Ξάνθου θα το καταρρίψει με 6.67.

   1972: στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσεται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.

   1973: η Γουινέα-Μπισσάου ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.

   1973: "πεθαίνει από ασθένεια λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πινοσέτ, ο Χιλιανός ποιητής, διπλωμάτης και Νομπελίστας λογοτέχνης Πάμπλο Νερούντα, κατά κόσμον Ρικάρντο Ελιέσερ Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο. Ο Νερούντα, που διώχθηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, σε όλη τη ζωή του ύμνησε την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μέσα από τα έργα του, μεταξύ αυτών και το ""Κάντο Χενεράλ""."

   1973: "προσθαλασσώνεται επιτυχώς στον Ειρηνικό Ωκεανό και το δεύτερο διαστημόπλοιο ""Σκάιλαμπ"" μετά από 59 μέρες παραμονής στο Διάστημα."

   1979: μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

   1984: επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

   1990: "η Κεντρική Επιτροπή του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίπτει το ""σχέδιο θέσεων"", που υποβάλλουν για έγκριση οι ανανεωτές-εκσυγχρονιστές, με επικεφαλής τον Σαρλ Φιτερμάν"

   1991: "πεθαίνει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Θίοντορ Σέους Γκέιζελ ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο ""Δρ. Σέους"". Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγεται το διάσημο βιβλίο ""A Cat in the Hat"" (Ο Γάτος), που έγινε το 2003 και ταινία. Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε το 1957 βρίσκεται μέσα στα δέκα πιο εμπορικά παιδικά βιβλία όλων των εποχών και θεωρείται πρωτοποριακό καθώς ο Δρ. Σέους το έγραψε χρησιμοποιώντας μόνο 220 λέξεις, θεωρώντας ότι ένα παιδί δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερες."

   1991: στο Ζαϊρ, ταραχές μαίνονται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

   1992: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από το 1990.

   1994: αντισυνταγματική κρίνεται από το ΣτΕ η υπουργική απόφαση του 1992 για το έργο της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, επειδή δεν είχε εκπονηθεί συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

   1994: στις Φιλιππίνες, 22 είναι οι νεκροί και 1.400 τα κατεστραμμένα σπίτια, από τη λάσπη του ηφαιστείου Πινατούμπο.

   1995: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν, στην Τάμπα της Αιγύπτου, συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη.

   1995: φτάνει στην Πάτμο για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

   1996: "ο πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας Στίβεν Κινγκ εκδίδει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το διήγημα ""Ντεσπερέισον"" που εκδίδεται με το όνομα του, ενώ το δεύτερο ""Οι Ρυθμιστές"" το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάκμαν."

   1996: στην Τουρκία, στρατός και αεροπορία επιτίθενται για δεύτερη κατά σειρά μέρα εναντίον των Κούρδων.

   1997: Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.

   2000: ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική με 9.762 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

   2000: ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 220 στο ζετέ και 405 στο σύνολο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Πύρρου Δήμα και του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. 

No comments:

Post a Comment