Saturday, January 19, 2019

TSCHUGGEN GRAND HOTEL

 Στις πλαγιές των 

Ελβετικών Άλπεων

Σε υψόμετρο 1.775 μέτρων,
πνιγμένο μέσα στα έλατα, 
με 94 δωμάτια και 34 μοναδικές σουίτες...  

ΗArosa (Αρόζα) είναι μία ειδυλλιακή πόλη 3.000 περίπου κατοίκων, στις Ελβετικές Άλπεις, σε υψόμετρο 1,775 μέτρων, απ’ αυτές που βλέπουμε σε καρτ ποστάλ και ευχόμαστε κάποια στιγμή να ζήσουμε αυτό το κατάλευκο όνειρο. Χτισμένη σε μια καταπράσινη κοιλάδα στη νοτιοανατολική πλαγιά του ορεινού όγκου Aroser Weisshorn,αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα παραθεριστικά κέντρα της Ελβετίας με τουρισμό όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως τους χειμερινούς μήνες καθώς λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο ski resort, το οποίο μάλιστα από το 2013 έχει ανακαινισθεί και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων σκιέρ και παθιασμένων με τα σπορ του χιονιού. H Arosa, στο Δήμο της οποίας περιλαμβάνονται δύο μαγευτικές λίμνες περιτριγυρισμένες από έλατα, είναι μια 100% τουριστική πόλη, με ανεργία μόλις 1.32% και η οποία, εκτός από τις παραδοσιακές αλπικές κατοικίες, περιλαμβάνει πλήθος καταλυμάτων για τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Εδώ, σε μία από τις πιο μαγευτικές πλαγιές των Άλπεων, βρίσκεται από το 1930 ένα από τα πιο πολυτελή αλλά και ιστορικά ξενοδοχεία της Arosa, το περίφημο Tschuggen Grand Hotel. Η ιστορία του ξεκινά αρκετά νωρίτερα, από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν το 1883 έρχεται στην περιοχή ένας Γερμανός από το Χάναου της Έσσης, ο Otto Herwig,«χτυπημένος» πιθανότατα από φυματίωση. Έχοντας αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του αέρα των ελβετικών Άλπεων, δημιουργεί σε μία από τις πιο όμορφες πλαγιές της Arosa το σανατόριο Berghilf μαζί με την αδερφή του, Marie. Η τελευταία, αναλαμβάνει προσωπικά το θεραπευτήριο από το 1892, όταν πεθαίνει ο Otto και το διευθύνει ανελλιπώς μέχρι το 1922. Με το θάνατο της Marie και ενώ το σανατόριο αποκτά χρόνο με το χρόνο μεγάλη φήμη, οι απόγονοι των Herwig το μεταμορφώνουν σιγά-σιγά, από το 1930 και μετά, σε ξενοδοχείο, το Τschuggen Grand Hotel, απευθυνόμενοι κυρίως στους λάτρεις των χειμερινών σπορ που από εκείνη την εποχή αρχίζουν να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή.
Τα χρόνια που ακολουθούν, το Tschuggen γνωρίζει απίθανες δόξες αλλά και μια πολύ μεγάλη καταστροφή καθώς το 1966 μια πυρκαγιά μετατρέπει το μισό ξενοδοχείο σε αποκαΐδια. Η ανακατασκευή του διαρκεί τέσσερα χρόνια και το 1970, πιο πολυτελές από ποτέ, ανοίγει τις πύλες του για τη χειμερινή σεζόν. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Armin Wyssmann, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την ιδιοκτησία του από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, αποσύρεται και πουλάει το Tschuggen στην οικογένεια του Γερμανού δισεκατομμυριούχουKarl-Heinz Kipp, η οποία διατηρεί το ξενοδοχείο σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και σήμερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για την εταιρεία που επένδυσε εκατομμύρια στην περιοχή καθώς ο πατριάρχης των Kipp ζούσε στην Αrosa μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Το 2004, με την συμβολή των φημισμένων Ελβετών αρχιτεκτόνων Mario Botta και Carlo Rampazzi δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό spa, το Tschuggen Bergoase,αναμορφώνοντας σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τις -ήδη φημισμένες- εγκαταστάσεις του. Επιπλέον, το Tschuggen, το 2009 απέκτησε το δικό του, ιδιωτικό τελεφερίκ, που συνδέει το ξενοδοχείο με τις πίστες για σκι ή ορειβασία, ενώ από το 2018 σε λιγότερο από τρία λεπτά μία νέα ιδιωτική καμπίνα, απόλυτα αυτόματη και σε οριζόντια θέση, θα κάνει την ίδια διαδρομή των 600 περίπου μέτρων στις πλαγιές των Άλπεων. Ως προς τις υπόλοιπες ανέσεις του, το ξενοδοχείο της Arosa διαθέτει 94 δωμάτια και 34 σουίτες, δύο εξαιρετικά εστιατόρια, τέσσερα μπαρ και καθιστικά με εκπληκτική θέα, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, το περίφημο Tschuggen Bergoase σε εγκαταστάσεις 5.000 τετραγωνικών μέτρων με 12 πριβέ δωμάτια θεραπείας και βέβαια καταστήματα, κομμωτήριο και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς… Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι στην Tschuggen Hotel Group AG ανήκουν επίσης τα ξενοδοχεία Carlton Hotel στο Σεν Μόριτζ και τα Hotel Eden Roc και Albergo Carcaniστην Ασκόνα.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

No comments:

Post a Comment