Tuesday, January 15, 2019

 Προκήρυξη διαγωνισμού φωτορεπορτάζ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει τη δεύτερη διοργάνωση της Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο #PRESS_photostories 2018.  Φέτος η διοργάνωση ανοίγει το κάδρο της: Υποδέχεται φωτογραφίες χωρίς τον γεωγραφικό περιορισμό του πρώτου διαγωνισμού και ανανεώνει τις θεματικές κατηγορίες.

Φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι που εργάζονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μπορούν να συμμετάσχουν με φωτογραφίες τους του έτους 2018, που θα συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις: 
·         Το θέμα τους θα αφορά την Ελλάδα. 
·         Οι δημιουργοί τους πρέπει να έχουν δημοσιευμένο φωτογραφικό έργο σε Μέσα Ενημέρωσης (έντυπα ή διαδικτυακά) μέσα στην τελευταία τριετία (2016-2018). 
Οι θεματικές κατηγορίες που προβλέπονται είναι: 
1. Νέα-Επικαιρότητα 2. Μεγάλα σύγχρονα θέματα (πολιτική, κοινωνία, περιβάλλον) 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία) 4. Αθλητισμός  5. Άνθρωποι/Πορτρέτα
Τις φωτογραφίες θα υποδεχθεί πενταμελής Κριτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν: Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης,  ο επιμελητής του MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος του Ομίλου Real Λάζαρος Θεοδωρακίδης.
Οι φωτογραφίες που θα επιλέξει η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα Μαρτίου 2019 έως τα μέσα Απριλίου 2019.
Για καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες θα προβλεφθεί Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ για την καλύτερη φωτογραφία και τιμητική διάκριση για τη δεύτερη καλύτερη. 
Μία φωτογραφία θα ανακηρυχθεί  #PRESS_photo της Χρονιάς με χρηματικό έπαθλο 2.000€.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχθούν: 
1. Η σημασία που διατηρεί το επαγγελματικό φωτορεπορτάζ ως τεκμήριο της αξιόπιστης ενημέρωσης σε μια εποχή μεγάλου εκδημοκρατισμού της φωτογραφίας. 
2. Η υψηλή ποιότητα του ελληνικού φωτορεπορτάζ, το οποίο συστηματικά  τροφοδοτεί ΜΜΕ στο εξωτερικό. 

Υποβολή συμμετοχών και αναλυτικοί όροι του διαγωνισμού
Διαγωνιστική Έκθεση Φωτογραφίας: #PRESS_Photostories 2018
Φορέας ΥλοποίησηςΜορφωτικό Ίδρυμα Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. 
Φορέας Φιλοξενίας της Έκθεσης: Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη.  
Αντικείμενο διαγωνισμού: Φωτογραφίες με θέμα που αφορά την Ελλάδα. Θα πρέπει να έχουν παραχθεί μέσα στο έτος 2018
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φωτοειδησεογράφοι και δημοσιογράφοι που έχουν δημοσιευμένο φωτογραφικό έργο σε Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα ή διαδικτυακά, μέσα στην τελευταία τριετία. Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία του διαγωνιζόμενου, ούτε στη γεωγραφική προέλευση. Συμμετέχοντες που έχουν δημοσιευμένο έργο μόνο σε  προσωπικά ιστολόγια και προσωπικές ιστοσελίδες θα γίνονται δεκτοί ή θα απορρίπτονται κατά την κρίση της επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη την  επαγγελματική συνάφεια τους με τον χώρο της Ενημέρωσης, όπως και τον γενικό προσανατολισμό του ιστολογίου ή της ιστοσελίδας που διατηρούν. Συμμετέχοντες που αναρτούν φωτογραφίες αποκλειστικά σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δε θα γίνονται δεκτοί.
Θεματικές Κατηγορίες: 1. Νέα-Επικαιρότητα 2. Μεγάλα σύγχρονα θέματα (πολιτική, κοινωνία, περιβάλλον) 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία) 4. Αθλητισμός  5. Άνθρωποι/Πορτρέτα


Μέθοδος υποβολής - τεχνικά χαρακτηριστικά: Κάθε συμμετέχων πρέπει να συμπληρώσει την Ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής

Κάθε συμμετέχων μπορεί να υποβάλει έως τρεις (3) φωτογραφίες ανά θεματική κατηγορία, για όσες κατηγορίες επιθυμεί. Οι φωτογραφίες, σε ανάλυση 300 dpi, μπορούν να σταλούν: 
1.     Ως συνημμένα αρχεία στο μέιλ: info@esiemth.gr Στο θέμα του μηνύματος πρέπει να αναγράφεται: Συμμετοχή στην έκθεση #PRESS_photostories
2.     Με κάποιον cloud host (dropbox, wetransfer). Ο σύνδεσμος θα υποβάλλεται στο σχετικό πεδίο που περιέχει η Ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής
Κάθε φωτογραφία πρέπει να φέρει στον τίτλο της τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο φωτογράφου, τίτλος θεματικής ενότητας στην οποία εντάσσεται, αρίθμηση. Παράδειγμα τίτλου αρχείουΚώστας Κωνσταντίνου_Αθλητισμός_01
Στο πεδίο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ που προβλέπεται για κάθε φωτογραφία στην Ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής, ο συμμετέχων πρέπει να σημειώνει: 
1.     Έναν σύντομο τίτλο για τη φωτογραφία και, αν κρίνει ότι χρειάζεται, κάποια περισσότερα στοιχεία για το ιστορικό της. 
2.     Την ημερομηνία  που τραβήχτηκε η φωτογραφία. 
3.     Αν η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί, το Μέσο Ενημέρωσης στο οποίο δημοσιεύτηκε και σύνδεσμο προς τη δημοσίευση (η σε ψηφιακή αποτύπωσή της, αν αυτή δεν είναι διαδικτυακά διαθέσιμη).  

Η Κριτική Επιτροπή θα παραλάβει τις φωτογραφίες που θα έχουν υποβάλει οι διαγωνιζόμενοι χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία του δημιουργού καθεμιάς από αυτές.
Οι φωτογραφίες που θα επιλέξει η Κριτική Επιτροπή για να συμπεριληφθούν στην Έκθεση θα ζητηθούν από τους συμμετέχοντες σε προδιαγραφές κατάλληλες για εκτύπωση. 
Προθεσμία υποβολής: Έως τις  14 Φεβρουαρίου 2019
Αποτελέσματα και βραβεία:  Η κρίση των έργων από την Κριτική Επιτροπή  και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ πριν από την έναρξη της έκθεσης. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στα εγκαίνια της Έκθεσης. Θα δοθούν: Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000 € για την καλύτερη φωτογραφία σε κάθε θεματική κατηγορία και τιμητική διάκριση για τη δεύτερη καλύτερη. Μεγάλο Βραβείο του Διαγωνισμού στην PRESS_photo της χρονιάς με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Η Κριτική Επιτροπή
·         Έχει δικαίωμα να αποκλείσει χωρίς αιτιολόγηση φωτογραφικό υλικό, εάν αυτό δεν καλύπτει τους βασικούς όρους συμμετοχής. 
·         Έχει το δικαίωμα να απονείμει κάποιο από τα βραβεία σε περισσότερους από έναν διαγωνιζόμενους. Σ’ αυτή την περίπτωση οι βραβευθέντες μοιράζονται το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο. 
Οι διοργανωτές του #PRESS_photostories 2018 έχουν το δικαίωμα: 
·         Να κάνουν χρήση των φωτογραφιών για λόγους προώθησης και προβολής της διοργάνωσης, σε έντυπα, στην τηλεόραση και σε ιστοσελίδες, όμως, όχι για εμπορικούς σκοπούς. 
·         Να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες σε μεταφορά της Έκθεσης (μερικώς ή στο σύνολό της) με άλλους συνδιοργανωτές. 

Πληροφορίες για τη διοργάνωση θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της: www.esiemth.gr Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το τηλ: 2310243575 ή να στέλνουν τα ερωτήματά τους στο info@esiemth.gr (με την ένδειξη #PRESS_photostories στο θέμα).

No comments:

Post a Comment