Sunday, January 20, 2019

CHRYSLER BUILDING

Δισεκατομμύρια για 

ουρανοξύστη 

της Νέας Υόρκης

Στο σφυρί από το Abu Dhabi Investment Council και
την Tishman Speyer έναντι άγνωστου αλλά μυθικού ποσού
       
Σαν «βόμβα» έπεσε στη Νέα Υόρκη η είδηση ότι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ουρανοξύστες στον πλανήτη, ένα παράδειγμα του αρχιτεκτονικού ύφους Art Deco και ένα από τα πλέον αγαπημένα κτίρια των Νεοϋορκέζων, το περίφημο Chrysler Building των 77 ορόφων, στη διασταύρωση της 42ης οδού με τη λεωφόρο Λέξιγκτον στο Μανχάταν, πωλείται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal», ο σημερινός ιδιοκτήτης, το Abu Dhabi Investment Council, που αγόρασε το κτίριο γραφείων στο Μανχάταν, το 2008, αντί του ποσού των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σε συνεργασία με την εταιρεία ακινήτων Tishman Speyer, το έχει ήδη θέσει προς πώληση, με άγνωστο βέβαια τίμημα. Μάλιστα, η εταιρεία CBRE που θα αναλάβει το μάρκετινγκ της πώλησης, έχει αρνηθεί να αποκαλύψει την τιμή. Πάντως, το συνολικό ποσό συνδέεται και με την ενοικίαση του οικοπέδου πάνω στο οποίο είναι χτισμένος ο ουρανοξύστης και η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, είχε διαμορφωθεί από το 2017 και μετά στα 32,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν την Amazon να είναι κοντά σε συμφωνία για ενοικίαση μέρους του χώρου, ενώ από ο κριτικός αρχιτεκτονικής Πολ Γκόλντερμπεργκερ, σε tweet του, αναφέρθηκε στο Chrysler Building ως «ένα από τα πιο λαμπρά αρχιτεκτονήματα που έγιναν ποτέ», σημειώνοντας ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη μετατροπή του σε κτίριο κατοικιών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι ανάλογη εκείνης που επελέγη για το περίφημο Woolworth Building, που το Chrysler Building ξεπέρασε σε ύψος για να γίνει το υψηλότερο κτίριο (τίτλο, τον οποίο λίγο αργότερα έχασε από το Empire State Building).
Να σηειώσουμε ότι το Chrysler Building χτίστηκε μεταξύ 1928 και 1930 από τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Βαν Άλεν, για την αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler. Ο ρυθμός κατασκευής του ήταν πραγματικά φρενήρης, καθώς κατασκευάζονταν συνήθως τέσσερις όροφοι ανά εβδομάδα. Παρόλ’ αυτά, δεν συνέβη κανένα θανατηφόρο ατύχημα κατά την κατασκευή του, πραγματικός άθλος για την εποχή και την κατασκευή. Τα χρήματα για την κατασκευή προήλθαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Κράισλερ.
Από το 1930 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ήταν το «στρατηγείο» της εταιρείας και πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του αναφέρονται σε αυτό το παρελθόν. Ο ουρανοξύστης είναι αναγνωρίσιμος λόγω της κορυφής του, η οποία είναι καλυμμένη από ατσάλι Nirosta και διανθισμένη με τριγωνικά παράθυρα. Πλέον δε μπορεί κανείς να επισκεφθεί το παρατηρητήριό του, αλλά μπορεί να θαυμάσει το αρ-ντεκό διακοσμημένο ισόγειό του. Οι ανελκυστήρες του κτιρίου είναι πραγματικά έργα τέχνης και οι πόρτες τους καλυμμένες με σπάνια είδη ξύλου.

No comments:

Post a Comment