Thursday, January 10, 2019

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

CHATTANOOGA   CHOO   CHOO
“Pardon me boy, is that the Chattanooga choo choo? Track 39? Oh you can give me a shine” που έγραψαν το 1941 ο Mack Gordon και ο Harry Warren έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς. Το τραγούδι τους στην εκτέλεση του Glenn Miller με ερμηνευτή τον Tex Beneke χάλασε κόσμο (1/41 και χρυσός δίσκος). Δεν ήταν μόνο οι στίχοι και η τεχνική της παρήχησης, αλλά και η χαρούμενη, παιχνιδιάρικη μουσική από δύο μαέστρους της μελωδίας και της στιχουργικής. Η σύνθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ταινία “Sun Valley Serenade” από την ορχήστρα Glenn Miller τραγουδημένη από τους Paula Kelly, Tex Beneke, ενώ την χορεύουν οι Nicholas Brothers και η Dorothy Dandridge και ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ. Η Chattanooga είναι σημαντικό σιδηροδρομικό κέντρο στον ποταμό Τεννεσσή. Κατοικείται από το 1835. Chattanooga είναι ινδιάνικη λέξη που σημαίνει «βράχος ο οποίος καταλήγει σε μυτερή κορυφή» κι αναφέρεται στο κοντινό βουνό Lookout. Σ’αυτήν την πόλη γεννήθηκε η περίφημη ερμηνεύτρια των μπλουζ Βessie Smith. Μεταξύ του 1960-78 υπήρξαν τέσσερις δημοφιλείς εκτελέσεις του “Chattanooga Choo Choo” από τους Ernie Fields (54/60), Floyd Crammer (36/62), Harpers Bizarre (45/67), Tuxedo Junction (32/78). Μια από τις λιγότερο γνωστές ηχογραφήσεις είναι της ορχήστρας Si Zentner (τρομπονίστας της τζαζ και διευθυντής ορχήστρας που στη δεκαετία του ’40 συνεργάστηκε με Jimmy Dorsey, Harry James, Les Brown) με το χορωδιακό σύνολο Johnny Mann Singers (1961).



CHATTANOOGIE   SHOE – SHINE   BOY
H Chattanoogie είναι μια πόλη στο νοτιοανατολικό Τενεσσή, πάνω στον ποταμό Τενεσσή, σκηνικό δύο μαχών στον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν οι Βόρειοι νίκησαν τους Ομοσπονδιακούς και άνοιξαν το δρόμο προς την Georgia το 1863. Πατρίδα της τραγουδίστριας των μπλουζ Bessie Smith. Εκτός από το “Chattanooga  choo – choo” του 1941 η επωνυμία της πόλης αναφέρεται στον τίτλο ενός ακόμα γνωστού τραγουδιού , του “Chattanoogie  shoe – shine  boy” που έγραψαν το 1950 οι Harry Stone – Jack Stapp, για την ταινία της ίδιας χρονιάς “Indian territory”, όπου το ερμηνεύει ο Gene Autry. Σε δίσκους πρώτος το ηχογράφησε ο Red Foley (1/50) αλλά την πιο εμπορική εκτέλεση είχε ο Bing Crosby (4/50). Ακολούθησαν οι Phil Harris (8/50), Frank Sinatra (10/50), Bradford & Romano (17/50), Bill Darnel (18/50) και Freddy Cannon (34/60). O Phil Harris γεννήθηκε το 1905. Έκανε καριέρα στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Δημοφιλής διευθυντής ορχήστρας, που παράλληλα τραγουδούσε, από το 1946-52 είχε εννέα επιτυχίες σε δίσκους. Με την σύζυγο του, την ηθοποιό Alice Faye, παρουσίαζαν από το 1947-54 εκπομπές στο ραδιόφωνο.



CALYPSO  ITALIANO
Στην Τζαμάικα, Μπαρμπάντος, Γκρανάντα, Αντίγκουα και Τρινιντάντ τα calypso ήταν φολκλορικά τραγούδια. Λέγεται ότι ξεκίνησαν από τους σκλάβους που εργάζονταν στις φυτείες κι επειδή τους απαγόρευαν να μιλούν, περνούσαν με του ρυθμό των ταμ – ταμ τραγούδια με νέα και απόψεις. Έτσι αργότερα τα calypso μιλούσαν για γεγονότα, σκάνδαλα, αθλητικές επιδόσεις και πολιτική – σε χιουμοριστική γλώσσα. Ένας σκλάβος του 18ου αιώνα λέγεται ότι τραγούδησε αυτό που ονομάζεται σήμερα “Calypso” – ο Gros Jean. Οι πρώτοι δίσκοι με μουσική “Calypso” ηχογραφήθηκαν το 1914 με ρυθμούς και μελωδίες από την αφρικανική ήπειρο και ακόμα μεγαλύτερες επιρροές από την μουσική της Βενεζουέλα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το calypso γνώρισε μεγάλη δημοτικότητα, κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του ’50 χάρη στον Harry Belafonte. Το 1956 με το άλμπουμ “Calypso” του Harry Belafonte αρχίζει η νέα χορευτική επιδημία, που αγγίζει ακόμα και τον κωμικό – τραγουδιστή Lou Monte ο οποίος, θυμίζοντας την ιταλική καταγωγή του, ηχογράφησε το 1956 το “Calypso italiano”. Ήταν σε στίχους του ίδιου του Monte και μουσική της Wanda Merrell. Ο δίσκος έγινε επιτυχία στην Ελλάδα το 1957 – αλλά όχι στις ΗΠΑ. Τρία χρόνια πιο πριν η Rosemary Clooney είχε κυκλοφορήσει το “Mambo Italiano” (9/54). Θα πρέπει να προστεθεί ότι απόγονος του calypso είναι η σύγχρονη ρέγκε μουσική.



CALDONIA
Όταν το 1945 η τότε σύζυγος του Louis Jordan, Fleecie Moore (που έγραψε τουλάχιστον άλλα πέντε τραγούδια) συνέθεσε το “Caldonia” το έκαναν επιτυχία οι Woody Herman (2/45), Louis Jordan (6/45 – διασκευασμένο σε boogie), Erskine Hawkins (12/45) και 19 χρόνια αργότερα ο James Brown (95/64). Είναι αλήθεια ότι ο Woody Herman το άκουσε πρώτα από τον Jordan, εντυπωσιάστηκε κι έσπευσε να το ηχογραφήσει. O Jordan το εκτελεί στην ταινία “Swing parade of 1946”.



CONTRASTS
Το μουσικό θέμα της ορχήστρας Jimmy Dorsey (ή, τουλάχιστον, ένα απ’αυτά για μια περίοδο) ήταν η σύνθεση του Dorsey “Contrasts”. Βασίζεται σε σόλο σαξόφωνο που έπαιξε ο Jimmy Dorsey στο “Oodles of noodles” (1933).



COOL WATER
Ένα από τα τρία μέλη του συγκροτήματος Sons of the Pioneers, o Bob Nolan έγραψε το 1936 το “Cool Water”, που έκαναν πρώτοι επιτυχία οι Sons of the Pioneers (25/41) οι οποίοι και το ηχογράφησαν στο Σικάγο στις 27 Μαρτίου 1941, και μετά ο Vaughn Monroe με τους Sons of the Pioneers (9/48). Το τραγούδι ακούγεται στις ταινίες: “Hands across the border” (1943) από τους Roy Rogers – Bob Nolan και “Along the Navajo Trail” (1945) από τους Roy Rogers – Gabby Hayes. Οι Sons of the Pioneers δημιουργήθηκαν το 1934 από τους Roy Rogers – Bob Nolan. O Rogers έφυγε το 1937 για να ασχοληθεί με την κινηματογραφική του καριέρα.



COUPLE OF SWELLS
Το 1947 ο Irving Berlin έγραψε για την ταινία “Easter Parade”, όπου πρωταγωνιστούν οι Fred Astaire, Judy Garland, Ann Miller και Peter Lawford, μια μελωδία κωμικού χαρακτήρα που ήθελε δύο καλλιτέχνες ντυμένους με κουρέλια να χορεύουν και να τραγουδούν. Τον ασυνήθιστο αυτό ρόλο ανέλαβαν ο πάντα κομψός Fred Astaire και η Judy Garland, που αυτοσαρκάζονται στο “A couple of swells”.



COW – COW   BOOGIE
Όταν ο πιανίστας Charles Davenport, το 1928, άρχισε να συνθέτει μια νέα μελωδία ήθελε να μιμηθεί τους ήχους του σιδηροδρόμου, γι’αυτό, άλλωστε, την ονόμασε “Railroad blues”. Το 1941 ο συνθέτης πούλησε τα δικαιώματα του τραγουδιού που είχε ήδη ξαναβαπτιστεί “Cow – cow boogie” στους Don Raye, Gene De Paul, Benny Carter οι οποίοι το δίνουν για τις ανάγκες της ταινίας “Ride `em cowboy” (1942), όπου πρωταγωνιστούν οι Abbott & Costello. Η Ella Fitzgerald το τραγούδησε για το φιλμ, αλλά λίγο πριν από την προβολή του κόπηκε από την τελική κόπια το τραγούδι. Το 1943 η σύνθεση βρίσκει μια θέση στην ταινία “Reveille with Beverly” όπου εκτελείται από την ορχήστρα του πιανίστα Freddie Slack, με ερμηνεύτρια την Ella Mae Morse. Το έργο ήταν ένα μίνι-μιούζικαλ, με πρωταγωνίστρια την Ann Miller και φιλοξενούμενα αστέρια τους Frank Sinatra, Mills Brothers, Bob Crosby, Count Basie, Duke Ellington. Ήδη το τραγούδι είχε γίνει επιτυχία σε δίσκους από την Ella Mae Morse με τον Freddie Slack (9/42) κι ένα χρόνο αργότερα από τους Ink  Spots με την Ella Fitzgerald (10/44). Ο Freddie Slack (1910-65), πιανίστας του boogie woogie, είχε δική του ορχήστρα από το 1942. Μια άλλη γνωστή τραγουδίστρια που συνεργάστηκε μαζί του ήταν η Margaret Whiting. Η Ella Mae Morse (1924-99) τραγουδούσε στο ραδιόφωνο από 12 χρονών. Το 1939 ήταν με τον Jimmy Dorsey. Από το 1941-42 με τον Freddie Slack, πριν αρχίσει προσωπική καριέρα.



COME   RAIN   OR   COME   SHINE
Στο μιούζικαλ του 1946 “St. Louis Woman” η Ruby Hill και ο Harold Nicholas τραγούδησαν για πρώτη φορά την δημιουργία των Johnny Mercer-Harold Arlen “Come rain or come shine”. Το 1946 έγινε επιτυχία σε δίσκους τόσο από την Margaret Whiting όσο και από την Helen Forrest με τον Dick Haymes. 14 χρόνια αργότερα ήρθε η πιο σημαντική εκτέλεση του τραγουδιού. Ήταν το 1960 όταν το έκανε επιτυχία ο Ray Charles. Προέρχεται από το άλμπουμ “The genius of Ray Charles”.




CLEMENTINE
Με τίτλο “Oh, my darling Clementine” ο Percy Montrose συνέθεσε το 1884 ένα τραγούδι που θα έμενε ζωντανό ως τις μέρες μας, γνωστό ως “Clementine”. Η πρώτη εμπορική εκτέλεση του ήρθε 57 χρόνια αργότερα όταν το ηχογράφησε ο Bing Crosby συνοδευόμενος από τους Music Maids και Hal Hopper (20/41). Το τραγούδι επέστρεψε στην επικαιρότητα, ξανά, μετά από 19 χρόνια. Αυτή τη φορά σε δύο εκτελέσεις: με τον Bobby Darin (21/60) και με τους Jan & Dean (65/60). Η νέα προσαρμογή οφείλεται στον Woody Harris. Άλλα δύο τραγούδια διασώθηκαν ως σήμερα από την εποχή που γράφηκε το “Clementine”. Είναι τα “Polly  wolly  doodle” και “La golondrina”. Κα τα δύο του 1883.



CHOO   CHOO   CH`   BOOGIE

Το “Choo  Choo  Ch’ Boogie” ήταν το τέταρτο τραγούδι του Louis Jordan που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Οι στίχοι είναι του Milton Gabler και η μουσική των Vaughn Horton – Denver Darling. Η ηχογράφηση έγινε στις 23 Ιανουαρίου 1946. Μερικούς μήνες αργότερα έφθασε στο απόγειο της επιτυχίας του (7/46). Ο Louis Jordan (1908-75) ήταν τραγουδιστής – σαξοφωνίστας – διευθυντής ορχήστρας με ειδίκευση στα rhythm΄ n blues. Συνεργάστηκε με τους Clarence Williams, Chick Webb (1936-38). Από το 1938 με δική του ορχήστρα, τους Tympany Five. Ηχογράφησε δίσκους με τους Bing Crosby, Ella Fitzgerald κ.α. Εμφανίστηκε στις ταινίες “Follow the boys”, “Beware”, “Meet Miss Bobby Sox”, “Swing Parade of 1946”.

No comments:

Post a Comment