Tuesday, November 1, 2016











Πανηγυρική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμά την 25η επέτειο
του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών προσφοράς και δημιουργίας του πολιτιστικού φορέα, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος αποδέχτηκε σχετική πρόσκληση και θα είναι παρών στην πανηγυρική συναυλία χορωδιακής και συμφωνικής μουσικής που δοθεί στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης (20.00, κτήριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής) με τη συμμετοχή νεανικών σχημάτων.   
«Θεωρώντας ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελεί εθνικό θεσμό και προσφέρει έργο εθνικής σημασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να τιμήσει με τη συμμετοχή του την επέτειο των 25 ετών και να παραστεί στην εορταστική εκδήλωση που προετοιμάζουμε», δήλωσε σήμερα (Τρίτη), σε συνέντευξη Τύπου, ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο κ. Παυλόπουλος, ως πράξη συμβολισμού και σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, θα είναι ο πρώτος που θα σφραγίσει  την έκδοση αναμνηστικού φακέλου με ειδικά επετειακά γραμματόσημα που θα θέσουν σε κυκλοφορία τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) την ημέρα εκείνη. Η σφράγιση θα γίνει στο χώρο υποδοχής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα λειτουργήσει προσωρινό κατάστημα των ΕΛΤΑ. 
Μέσω του εν λόγω καταστήματος θα διατίθενται στους θεατές της εκδήλωσης αναμνηστικοί φάκελοι, επετειακά γραμματόσημα και συλλεκτικά λευκώματα με κείμενα και φωτογραφίες από τη δράση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ) και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ). Όλα τα φιλοτελικά προϊόντα θα εκδοθούν ειδικώς για την επέτειο των 25 ετών. 
«Φάρος πολιτισμού»
Ανατρέχοντας στην πορεία του ΣΦΜΘ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1991, ο κ. Πυλαρινός υπενθύμισε ότι κύριος καταστατικός στόχος του ήταν η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο «αποτελεί στις μέρες μας φάρο πολιτισμού στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται σήμερα, έπειτα από 25 χρόνια, ότι ήταν επιτυχημένη η σκέψη, το σχέδιο και η έμπνευση για την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής». 

1







Ο κ. Πυλαρινός έκανε λόγο για «εποποιία που ολοκληρώθηκε σε 9 χρόνια, από το 1991 έως το 2000» και πρόσθεσε ότι το «Μέγαρο Μουσικής συνιστά το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο από την εποχή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912».
Η προίκα του μέλλοντος
Αναφερόμενος στο παρόν και στο μέλλον, ο κ. Πυλαρινός σημείωσε: «Η Θεσσαλονίκη θα προικοδοτηθεί από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής και με δύο νέους θεσμούς, τη Μουσική Βιβλιοθήκη, η σύσταση της οποίας αποτελεί αντικείμενο προχωρημένων συζητήσεων, και το Μουσείο Μουσικών Οργάνων, το οποίο προβλέπεται να  λειτουργήσει σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Και οι δύο θεσμοί θα έχουν την  έδρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται η λειτουργία διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος φιλοδοξεί να παρουσιάζει νεανικά μουσικά σχήματα». 
Και ο κ. Πυλαρινός κατέληξε: «Οι δύο φορείς, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με σύνεση, αμοιβαία στήριξη και κοινούς στόχους θα συνεχίσουν να βαδίζουν αρμονικά και να προσφέρουν αποτελέσματα ποιότητος, αντάξια της ελληνικής παρουσίας στον πολιτισμό της Ευρώπης και του κόσμου». 
Στη συνέντευξη Τύπου αναγνώστηκε σύντομη επιστολή του προέδρου του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτα Μυλόπουλου, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στην επιστολή αυτή ο κ. Μυλόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής έχει να επιδείξει «είκοσι πέντε χρόνια γεμάτα μουσική και επιτυχίες στην πόλη μας». Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας του ΣΦΜΘ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. 
Η επετειακή εκδήλωση
Στην επετειακή εκδήλωση, που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα εμφανιστούν η MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου, και η Παιδική - Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διδασκαλία του Σωτήρη Αλεβίζου. 
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η Παιδική - Νεανική Χορωδία του ΣΦΜΘ θα παρουσιάσει οκτώ μουσικές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών και η MOYSA θα εκτελέσει επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.
Στο δεύτερο μέρος τα δύο σχήματα θα παρουσιάσουν από κοινού το έργο «Gloria» του Αntonio Vivaldi, με τη συμμετοχή μελών της Camerata Junior - Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων.






2







«Πολυσήμαντη εκδήλωση»
«Η επετειακή εκδήλωση είναι πολυσήμαντη. Κατά πρώτο λόγο, με τον τρόπο αυτόν τιμάται το ακούραστο έργο του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης επί 25 έτη. Κατά δεύτερο λόγο, οράματα και στόχοι, που προκύπτουν από την αγάπη για την ανέλιξη της νέας γενιάς, συνυπάρχουν για πρώτη φορά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Δύο θεσμοί που γεννήθηκαν σε διαφορετικές συγκυρίες, αλλά έχουν ίδιο προσανατολισμό, η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και η MOYSA, συναντώνται και προσφέρουν την έμπνευσή τους στο ευρύ κοινό», είπε ο Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Η συνεργασία μέσω της μουσικής είναι η μεγαλύτερη χαρά και το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά και στους εφήβους που θα βρεθούν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, αρχιμουσικός της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Πνευματικός πλούτος»
«Μέσω της μουσικής εκπαίδευσης και της ηθικής δύναμης της μουσικής, παιδιά από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ηλικιακές ομάδες οδηγούνται σ΄ έναν κόσμο αυξανόμενου πνευματικού πλούτου, ο οποίος αποτελεί εχέγγυο ποιότητας στη ζωή τους», ανέφερε ο Σωτήρης Αλεβίζος, αρχιμουσικός της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Οι τιμές των εισιτηρίων για την επετειακή εκδήλωση ανέρχονται σε 10 € και σε 5 € (μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας).
###
Στην φωτογραφια.... Ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (κέντρο), εν μέσω του μαέστρου Σωτήρη Αλεβίζου (πρώτος από αριστερά), του Γεωργίου Εμμανουήλ Λαζαρίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΟΜΜΘ (δεύτερος από δεξιά), και του μαέστρου Θοδωρή Παπαδημητρίου (πρώτος από δεξιά) 

No comments:

Post a Comment