Friday, November 18, 2016

Ντένη Βαχλιώτη 
1922 – 2014

 
Εξέχουσα ενδυματολόγος του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Ήταν υποψήφια για δύο βραβεία Όσκαρ κοστουμιών στις ταινίες του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή» (1961) και «Φαίδρα» (1963).
Η Ντένη (Θεώνη) Βαχλιώτη γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα (στο Κολωνάκι, Σκουφά και Ηρακλείτου). Κόρη ευκατάστατου δικηγόρου της Αθήνας, σπούδασε ενδυματολογία στην Ακαδημία της Φλωρεντίας και πρωτοδούλεψε σε ιταλικές παραγωγές της «Τσινετσιτά».
Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1955, όταν της ανέθεσαν τα κοστούμια για την παράσταση «Ωραία Ελένη» του Αντρέ Ρουσέν στο Θέατρο Ρεξ - Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυράτ και με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.
Με την αξέχαστη Μελίνα υπήρξαν φίλες από τα χρόνια της κατοχής και συνεργάστηκαν στη συνέχεια σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις όπως: «Ποτέ την Κυριακή» και «Φαίδρα» (για τις οποίες ήταν υποψήφια για Όσκαρ ενδυματολογίας), «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Τοπ Καπί» του Ζυλ Ντασέν και «Νικητές» του Καρλ Φόρμαν.
Σχεδίασε τα κοστούμια στο «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τένεσι Ουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, αλλά και το κοστούμι της «Μήδειας» του Ευριπίδη για το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη (1975), το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Κόβεν Γκάρντεν (αναπαραγωγή του υπάρχει στο Θεατρικό Μουσείο του Τόκυο).
Συμμετείχε στις ταινίες «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (1956) και «Οιδίποδας» του Φίλιπ Σέβιλ (1967), με πρωταγωνιστές τους Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Όρσον Γουέλς. Το 1986 υπέγραψε τα σκηνικά και τα κοστούμια στην τηλεοπτική σειρά «Ακυβέρνητες πολιτείες», βασισμένη στην ομώνυμη τριλογία του Στρατή Τσίρκα, που σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ ο Ροβήρος Μανθούλης. Έγραψε, επίσης, δοκίμια για τη σύγκρουση των φύλων μέσα από τη μόδα και για την κοινωνιολογική σημασία του κοστουμιού στον κινηματογράφο.
Η Ντένη Βαχλιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στις 18 Νοεμβρίου 2014 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.
Αδελφός της ήταν ο σκηνοθέτης Χρήστος Βαχλιώτης, εξαδέλφη της η βραβευμένη με όσκαρ σκηνογράφος - ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη - Όλντριτζ (1922-2011) και ανιψιές της η επίσης ενδυματολόγος Ντένη Βαχλιώτη και η σκηνοθέτρια Ειρήνη Βαχλιώτη.

No comments:

Post a Comment