Wednesday, November 23, 2016

Έγκλειστοι στις φυλακές Διαβατών έγραψαν βιβλίο και το παρουσιάζουν


«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ όπου θέλεις. Και όπως νομίζεις. Για σένα και το άτομό σου. Χωρίς να καταπατάς τα δικαιώματα των άλλων. Δικαίωμά  σου να  εκφράζεις  αυτό που είσαι. Και  θέλεις  να είσαι. Χωρίς να το επιβάλλεις στους γύρω σου. Γιατί ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Ακόμη και αν ζούμε όλοι μαζί. [...] Δικαίωμά σου ν' αγαπάς. Και να σε αγαπάνε. Γιατί  αυτό  λείπει  από  τους  ανθρώπους  στον  κόσμο  αυτόν. Ζεστές καρδιές και όχι κρύες, παγωμένες σαν χιονισμένες βουνοκορφές που έχασαν τον δρόμο και τον ήλιο»  
 
Το βιβλίο με τίτλο #εξω_φυλλα, της LIBRON Εκδοτικής, περιέχει ποιήματα, σπαράγματα γραφής και ιστορίες μυθοπλασίας των έγκλειστων μαθητών του 3ου ΣΔΕ Φυλακών Διαβατών, που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 20152016. 
 
Το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που λειτουργεί στο κατάστημα  κράτησης Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μαθήματα Δημιουργικής Γραφής.  
 
Φοιτητές, απόφοιτοι και συνεργάτες του Πανεπιστημίου, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, σε άριστη συνεργασία με το προσωπικό του Τρίτου Σχολείου Δεύτερης  Ευκαιρίας και τους 
μαθητές του, διαμόρφωσαν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου οι μαθητές εξωτερίκευσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, συγγράφοντας ποίηση, σύντομες ιστορίες, σπαράγματα γραφής, στο πλαίσιο των αρχών, απαιτήσεων και προτάσεων του χώρου της Δημιουργικής Γραφής.  
 
Τα κείμενα που παρήχθησαν είναι ειλικρινείς εικόνες του εσώτερου κόσμου των μαθητών, αλλά και ιστορίες μυθοπλασίας που συνέθεσαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. Εκφράζουν την επιθυμία επαναπροσδιορισμού της ζωής, το νέο ξεκίνημα που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα και την απομάκρυνση κάθε πιθανότητας επιστροφής στην έγκλειστη κατάσταση. 
 
Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Αναγνωστάκης». 
 
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν μαθητές του σχολείου και ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. 
 

No comments:

Post a Comment