Saturday, November 26, 2016








Εργαλείο ανάπτυξης με υπερτοπική σημασία η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη»

Εργαλείο ανάπτυξης που θα προβάλλει και θα υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα της περιοχής, θα υπερβαίνει τα όρια της περιφέρειας και τα σύνορα της χώρας και θα έχει τη δυνατότητα να φέρει κοντά και όμορα κράτη, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της διασυνοριακής συνεργασίας, μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον η έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη».
Αυτό τόνισε πριν από λίγο από την Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», η οποία πραγματοποιείται από τις 25-27 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΔΕΚΑΜΑΘ) στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. 
«Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω την 24η εμπορική έκθεση Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2016. Ήταν μία ευτυχής συγκυρία η επίσκεψη μου στην Θράκη να συμπέσει με τα εγκαίνια της έκθεσης της ΔΕΘ-Helexpo στην Κομοτηνή. Έχω λοιπόν την μεγάλη χαρά να εγκαινιάζω μία έκθεση που εδώ και 2,5 δεκαετίες έχει καταστεί θεσμός για την οικονομική ζωή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Στην παρουσία του κ. Τσίπρα στα εγκαίνια της έκθεσης στάθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εγκαινιάζει αυτή την διοργάνωση και η πρωτοβουλία αυτή είναι τιμή και για την Θράκη και για την έκθεση. «Είμαστε όλοι εδώ και στηρίζουμε την Ανατολική Μακεδονία Θράκη, η έκθεση θα είναι ζωντανή τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τζήκας.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υπογράμμισε την εξαιρετική πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo για την διοργάνωση της έκθεσης, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της δυναμικότητας του τόπου. Ακόμη, η κα. Κόλλια-Τσαρουχά συνεχάρη όσους βοήθησαν και συνέβαλαν να δημιουργηθεί αυτή η έκθεση.
Για την ανάδειξη της έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» σε κύριο οικονομικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής και σε μία μεγάλη γιορτή για όλη την περιφέρεια, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Ο κ. Μέτιος τόνισε πως βασικοί στόχοι της έκθεσης είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού της περιφέρειας, η προβολή όλων των τοπικών προϊόντων, η συμμετοχή και η ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις από γειτονικές χώρες και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. «Αυτή η έκθεση, είναι η έκθεση όλων μας» κατέληξε ο ίδιος.
Στο επίκεντρο της έκθεσης, βρίσκεται η τοπική παραγωγή, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών και για το σκοπό αυτό η διοργάνωση φιλοξενεί ένα ειδικό αφιέρωμα στα ελληνικά ποτά με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη τους, με παράλληλη παρουσίαση τοπικών επιχειρήσεων.
Οι εκθέτες είναι 65, υφίστανται και ξένες συμμετοχές από την Βουλγαρία, ενώ την διοργάνωση στηρίζουν το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, τα επιμελητήρια, οι φορείς, οι επιχειρήσεις και όλο το δυναμικό της περιοχής. 
Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της «Ανατολική Μακεδονία Θράκη».
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που συμμετέχει και ως εκθέτης, πραγματοποιεί αύριο στις 18:00 ημερίδα με θέμα “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αειφορία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”.
Η έκθεση πλαισιώνεται και με πλήθος άλλων παράλληλων εκδηλώσεων, όπως γευσιγνωσία ποτών και τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων, καθώς και με δράσεις πολιτισμού.
Βαρύνουσας σημασίας είναι και το φόρουμ για τις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12:00 με σημαντικούς και εξειδικευμένους ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν τις ευκαιρίες και τα εμπόδια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

H είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και το ωράριο λειτουργίας της είναι την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 10:00-22:00 και την Κυριακή από τις 10:00-21:00.

No comments:

Post a Comment