Συνοικία Ουζιέλ.. Ένας θησαυρός ξεχωριστός ανάμεσα σε τόσο τσιμέντο!
Βρίσκεται στην προέκταση της οδού Ανθέων στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα συγκρότημα μονοκατοικιών που φέρνουν στο μυαλό εικόνες από αρχοντόσπιτα της παλιάς όμορφης Θεσσαλονίκης ή της επαρχίας μιας παλιότερης εποχής. Βρίσκεται μεταξύ του 14ου Γυμνασίου και στο κτήριο της Νομαρχίας (βίλα Αλλατίνη) και από το 1980 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα.
Το βλέμμα των περαστικών μένει πάνω στις απέριττης ομορφιάς μονοκατοικίες με τις αυλές τους σπαρμένες με τριανταφυλλιές και αναρριχώμενα φυτά σε πέργολες, μανταρινιές φορτωμένες μανταρίνια, έπιπλα φερ φορζέ και μια αισθητική που αποπνέει κάτι από vintage.
Τα σπίτια είναι ψηλοτάβανα, μικρά αρχοντικά έχουν όλα την ίδια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, με ξύλινα παράθυρα και παντζούρια και διακόσμηση κάτω απ΄τα κεραμίδια.
Ανάμεσά τους πλακόστρωτα στενά δρομάκια που περπατώντας τα ο περαστικός, μεταφέρεται κάπου μακριά από την πόλη σε κάποια άλλη εποχή. Τα περισσότερα σπίτια κατοικούνται και διατηρούνται από τους ιδιοκτήτες τους σε πολύ καλή κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν και κάποια εντελώς παραμελημένα.
Συνολικά το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει 28 μικρές μονοκατοικίες. Ο Ουζιέλ ήταν o εργολάβος που έχτισε τον συνοικισμό και ένας από τους βασικούς μετόχους της Εταιρείας Τροχιοδρόμων της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν πολύ κοντά στην περιοχή. Έτσι έχτισε τη συνοικία το 1927 για τους εργαζόμενους στην εταιρία.
Τα οικήματα σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ζακ Μοσέ, ο οποίος είχε σχεδιάσει και άλλα κτήρια της Θεσσαλονίκης, τον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» και το γνωστό εστιατόριο «Όλυμπος-Νάουσα» που βρισκόταν παλιά στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το συγκρότημα Ουζιέλ θεωρείται πολύ σημαντικό έργο τέχνης.