Sunday, November 20, 2016

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας  fedHATTA - Thessaloniki Convention Bureau
 Ο συνεδριακός τουρισμός στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Η Ομοσπονδία fedHATTA και το Thessaloniki Convention Bureau, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας την πρώτη μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του fedHATTA, παρουσία της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, της Υφυπουργού, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτριου Τρυφωνόπουλου.
Ο Πρόεδρος του fedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης και η Πρόεδρος του TCB Δέσποινα Αμαραντίδου δήλωσαν πως ο σκοπός της υπογραφής του Σύμφωνου Συνεργασίας είναι η δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου συνεργασίας για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και η δημιουργία απαραίτητων συνεργιών για την προβολή και προώθηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού.
Η σημασία της βιομηχανίας MICE και ο ρόλος του Convention Bureau
Την παραμονή της έκθεσης Philoxenia, το Thessaloniki Convention Bureau πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μελών του με θέμα “Η σημασία της βιομηχανίας MICE και ο ρόλος του Convention Bureau”, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό που απηύθυνε εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στον τομέα του συνεδριακού Τουρισμού.  Πρόβλεψε ακόμα, αύξηση και στα έσοδα του τουριστικού κλάδου το 2016. Υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση( +5%) στον ετήσιο ρυθμό διοργάνωσης συνεδρίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ICCA (International Congress & Convention Association).
Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας που τόνισαν την αξία του Convention Bureau για τη Θεσσαλονίκη.
Η Πρόεδρος του TCB, Δέσποινα Αμαραντίδου, υπογράμμισε τη συλλογικότητα του φορέα, καθώς αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένου συνδυασμού των δυνατοτήτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Κάνοντας σύντομο απολογισμό για τα 2,5 χρόνια λειτουργίας του Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο φορέας αριθμεί ήδη 35 μέλη και έχει συμμετάσχει σε 44 δράσεις προβολής τουρισμού. Το έντονο ενδιαφέρον από τους αγοραστές του εξωτερικού αποτυπώνεται στη διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας αλλά και στο μεγάλο αριθμό RFP´s (Request for Proposals) που διαχειρίζεται.
Την προσπάθεια της Σλοβακίας για ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού παρουσίασε ο κ. Robert Vincze, διευθυντής του Slovak Convention Bureau. Τόνισε την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας με τη δημιουργία στρατηγικών συνεργειών σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, αναλύοντας της περίπτωση του εθνικού Convention Bureau της Σλοβακίας.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κ. Στέφαν Μέρκενχοφ, σύμβουλου της GBR Consulting, με θέμα  «Επιχειρηματικό Σχέδιο Δράσης για την προώθηση του Συνεδριακού Τουρισμού της Ελλάδας».  Υπογράμμισε τις νέες τάσεις στη διοργάνωση συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων: «πράσινα» συνεδρία, προσφορά υψηλής τεχνολογίας στις υποδομές και προσωποποιημένο σχεδιασμό εμπειρίας. Στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο 3 Convention Bureaux, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα. Πάνω σε αυτό, ο κ. Μέρκενχοφ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού γραφείου CB (Convention Bureau).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

No comments:

Post a Comment