Sunday, November 27, 2016

ΣΗΜΕΡΑ-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

   1095: στο Συμβούλιο του Κλερμόντ στη Γαλλία, ο Πάπας Urban II ανακηρύσσει την Πρώτη Σταυροφορία. 

   1701: γεννιέται ο Σουηδός αστρονόμος ’Αντερς Κέλσιος, ο οποίος δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης θερμοκρασίας. 

   1874: γεννιέται ο Chaim Weizmann, πρώτος Πρωθυπουργός του Ισραήλ. 

   1895: ο επιχειρηματίας Αλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων, που θα φέρουν το επώνυμό του. 

   1895: πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς, ο υιός. 

   1900: μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός, ο οποίος χρονολογείται από το 300 π.Χ. ανακαλύπτεται στα Κύθηρα. 

   1906: γεννιέται στη Γενεύη ο μουσικολόγος, μαέστρος και ερευνητής της μουσικής Samuel Baud-Bovy. Η παραδοσιακή ελληνική μουσική ευεργετήθηκε σημαντικά από τις έρευνες του 

   1909: στρατεύματα των ΗΠΑ αποβιβάζονται στο Μπλούφιλντ της Νικαράγουα. 

   1912: ισπανογαλλική συνθήκη διευθετεί τα διάφορα συμφέροντα στο Μαρόκο. 

   1919: η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθόριζε την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας. 

   1921: "γεννιέται ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Τσέχος κομουνιστής πολιτικός και ηγέτης της ""’Ανοιξης της Πράγας""." 

   1922: καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και γίνεται ανταλλαγή πληθυσμών Μικράς Ασίας και Μακεδονίας. 

   1925: ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό παρουσία πλήθους θεατών τους καταχραστές του Δημοσίου, Δρακάκο και Ζαφειρόπουλο. 

   1929: ιδρύεται ειδικό σώμα στην ελληνική χωροφυλακή για τη δίωξη των ληστών. 

   1930: "η ελληνική Βουλή απασχολείται με τη λεγόμενη υπόθεση του ""λογιστικού λάθους"" στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού. Η υπόθεση σχετίζεται με τον προβληματισμό, που αναπτύχθηκε για τον τρόπο διακίνησης των αλεύρων και την πιθανότητα δημιουργίας κρατικού μονοπωλίου." 

   1940: γεννιέται ο ηθοποιός και εξπέρ στις πολεμικές τέχνες Μπρους Λι. 

   1940: στη Ρουμανία η Σιδηρά Φρουρά του Στρατηγού Ίον Αντονέσκου εκτελεί πάνω από 60 υποστηρικτές του έκπτωτου βασιλιά Καρόλου ΙΙ. 

   1941: παραδίδονται οι τελευταίες ιταλικές δυνάμεις στην Αιθιοπία, οι οποίες διοικούνταν από στρατηγό Ναζί. 

   1942: γεννιέται ο τραγουδιστής, συνθέτης και κιθαρίστας της ροκ Τζίμι Χέντριξ. 

   1942: οι Γάλλοι ναυτικοί διοικητές διατάσσονται να βυθίσουν τα πλοία τους και όλοι συμμορφώνονται. Η διαταγή εδόθη, καθώς ο γερμανικός στρατός, ο οποίος είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Γαλλίας, μπαίνει στην Τουλόν. Συνολικά βυθίστηκαν 10 καταδρομικά, 28 αντιτορπιλικά και 14 υποβρύχια. 

   1957: ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού, κάνει έκκληση για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Νέου Δελχί. 

   1959: στην Ιαπωνία, ξεσπούν στο Τόκιο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. 

   1960: ο Gordie Howe των Detroit Red Wings σημειώνει τον 1.000ό του πόντο στο NHL στον αγώνα εναντίον των Toronto Maple Leafs. 

   1961: η ΕΣΣΔ προτείνει άμεση απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών χωρίς διεθνείς ελέγχους. 

   1962: οι ΗΠΑ και το Βέλγιο απειλούν την Κατάνγκα με οικονομικές κυρώσεις αν δεν υποχωρήσει στο Κονγκό. 

   1970: η Συρία συνάπτει συμφωνία με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Σουδάν. 

   1971: ο Sammy Chapman αποβάλλεται στον αγώνα Νότιγχαμ Φόρεστ- Λιντς και σταματάει ένα σερί 32 χρόνων, που θέλει τους παίκτες της Νότιγχαμ να μην έχουν δεχτεί κόκκινη κάρτα. 

   1980: "στην Πολωνία, απελευθερώνονται δύο απεργοί μέλη του εργατικού συνδικάτου της ""Αλληλεγγύης"" για να αποφευχθεί γενικότερη απεργία." 

   1991: ο ηγέτης των Ερυθρών Χμερ, Κιέου Σαμφάν, φυγαδεύεται εσπευσμένα από την Πνομ Πενχ στην Μπανγκόκ, μετά από επίθεση, που δέχτηκε στο σπίτι του από εκατοντάδες Καμποτζιανούς. 

   1992: 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Πέρες στη Βενεζουέλα. 

   1992: ο Ερίκ Καντονά μετακομίζει από τη Λιντς στη Μάντσεστερ Γιουνάινεντ για το ποσό του 1 εκατομμυρίου λιρών και κάνει το ντεμπούτο του στο φιλικό για τα 50α γενέθλια του θρύλου της Μπενφίκα, Εουσέμπιο. 

   1992: στη Βενεζουέλα, 170 είναι οι νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος από σύνταγμα αλεξιπτωτιστών, το οποίο και καταστέλλεται. 

   1993: στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία, που δίνονται στη δημοσιότητα, 255 άτομα σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα σε μάχες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας. 

   1993: στο φως της δημοσιότητας έρχεται η υπόθεση τριών παιδιών, μεταξύ οκτώ και δέκα ετών, που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου έναν άστεγο, σε προάστιο του Παρισιού. 

   1994: 2.500 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα στην Αιθιοπία από διάρροια, πνευμονία, ελονοσία και την έλλειψη υπηρεσιών εμβολιασμού, όπως ανακοινώνει ο υφυπουργός Υγείας της χώρας. 

   1994: Ιορδανία και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις. 

   1995: στη Βαρκελώνη αρχίζει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 11 μεσογειακών χωρών και των Παλαιστινίων. 

   1995: στη Σρι Λάνκα, 55 αντάρτες και 12 κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώνονται σε συγκρούσεις. 

   1996: η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στην έκθεση του ΟΗΕ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι μουσουλμάνοι της Θράκης. 

   1997: στη Ρωσία, αποφασίζεται η κατάργηση έως κι ενός εκατομμυρίου θέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων. 

   1999: "η εθνική παίδων της Βραζιλίας κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 8-7 στα πέναλτι και ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια μπροστά σε 16.000 θεατές στο ""Ίστ Χάρμπορ"" της Νέας Ζηλανδίας. Τρίτη η Γκάνα, που κερδίζει τις ΗΠΑ με 2-0 στον μικρό τελικό." 

   1999: στην κατηγορία των 94 κιλών ο Κάχι Καχιασβίλι κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια (στο αρασέ με 188 κιλά κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, στο ζετέ με 225 κιλά και στο σύνολο με 412.5 κιλά) και ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά το αργυρό στο αρασέ με 185 κιλά και το χάλκινο στο σύνολο με 402.5 κιλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ’Αρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ. 

No comments:

Post a Comment