Από τις 16 Ιουλίου ξεκινά η πλήρη και κανονική λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Πάρου, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Οπως ανέφερε ο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, την τελευταία τετραετία σπαταλήθηκαν στην άγονη γραμμή Πάρου, επιδοτήσεις όσο το κόστος κατασκευής του νέου αεροδρομίου, τονίζοντας ότι θα είναι μεγάλα τα οφέλη του δημοσίου από το νέο έργο, καθώς τετραπλασιάζεται η αεροπορική κίνηση της Πάρου, με οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την απασχόληση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε από την Πάρο την αναβάθμιση των αερολιμένων στα νησιά της Μήλου της Νάξου και της Σύρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός:
  • Το έργο του νέου διαδρόμου μήκους 2.000 μέτρων του αεροδρομίου Πάρου, ύψους 15,2 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολοκληρώθηκε και παραδίδεται στις 15 Μαΐου 2016.
Οι διαδικασίες χωροθέτησης, τεχνικών περιβαλλοντικών μελετών κ.λπ. για την κατασκευή νέου διαδρόμου ξεκίνησαν από το 1996, ενώ η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2011. Το συνολικό μήκος του διαδρόμου είναι 2.000 μέτρα, με επιχειρησιακό μήκος 1.400 μέτρων, δίνοντας τη δυνατότητα προσγειώσεων και απογειώσεων στο νησί αεροσκαφών μεγάλης χωρητικότητας και σύνδεσης της Πάρου, με όλους τους αεροπορικούς προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού. Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης και άλλα συνοδευτικά έργα (διάθεση ομβρίων, περιμετρικοί οδοί κ.λπ.).
  1. Βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα κατασκευής του νέου αεροσταθμού επιφάνειας 750 τετραγωνικών μέτρων και συνοδά έργα, τα οποία ολοκληρώνονται έως στις 16 Ιουλίου 2016, για να αρχίσει η κανονική επιχειρησιακή λειτουργία του νέου αεροδρομίου Πάρου.
  2. Στα εκτελούμενα έργα περιλαμβάνονται επίσης, η οδός πρόσβασης στο αεροδρόμιο, ο περιβάλλοντας χώρος με το parking εκτός του αεροσταθμού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου (πίστας) εντός αυτού.
  3. Σχεδιάζεται να προωθηθεί και 2η φάση εργασιών για τον διπλασιασμό της ωφέλιμης επιφάνειας του αεροσταθμού σε 1500 τετραγωνικά μέτρα για την κάλυψη της επιβατικής κίνησης σε βάθος 4ετίας. Παράλληλα, προετοιμάζεται η ωρίμανση για να κατασκευαστεί ο μεγάλος αεροσταθμός επιφανείας 5.000 τ.μ., οι χώροι αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι εκθεσιακοί ή χώροι συνεδριακοί.
  • Στη Σύρο, δρομολογούνται άμεσα από το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ και την ΥΠΑ τεχνικά έργα αναβάθμισης της επιχειρησιακής λειτουργίας του αεροδρομίου του νησιού στα οποία περιλαμβάνονται:
  1. Επέκταση του διαδρόμου, ώστε το συνολικό μήκος του να ανέλθει σε 1.200 μέτρα, βελτιώνοντας θεαματικά την επιχειρησιακή δραστηριότητα του αεροδρομίου και να επιχειρούν μεγαλύτερα αεροπλάνα για την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης.
  2. Απαλλοτρίωση παρακείμενης του αεροδρομίου ιδιωτικής έκτασης σε λόφο, ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο. Μέχρι το τέλος Μαΐου 2016 ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες. Προβλέπεται έργο το οποίο θα έχει κόστος περίπου 540.000 ευρώ, για χωματουργικές εργασίες περίπου 33.000 κυβικών μέτρων για την καθαίρεση λόφου που αποτελεί εμπόδιο, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του αεροδρομίουΠιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «Olympic Air» έχει πλέον τη δυνατότητα να επιχειρεί στην Πάρο με μεγαλύτερο τύπο αεροσκάφους και έτσι δύναται να προσφέρει τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο πολλαπλάσιες διαθέσιμες θέσεις, ενώ παράλληλα ανακοινώνει την έναρξη νέου δρομολογίου Θεσσαλονίκη - Πάρος από τις 4 Αυγούστου 2016.
    Επιπλέον, η «Olympic Air», εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου του νησιού, διαθέτει 9.000 θέσεις, σε προσφορά, για τα δρομολόγια Πάρος - Αθήνα και Πάρος – Θεσσαλονίκη, για το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου, με τιμές από 39 ευρώ (κράτηση εισιτηρίων από 12 έως 20 Ιουλίου 2016).