Friday, October 11, 2013

ΒΑΓΚΝΕΡ-ΒΕΡΝΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ



Το ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 στις 20.00.

Υλικό, άγνωστο σε μεγάλο βαθμό, όπως χειρόγραφα και παρτιτούρες των Βάγκνερ και Βέρντι, προγράμματα παραστάσεων, κοστούμια, μακέτες και σκηνικά,  βγαίνουν από αποθήκες, βεστιάρια και συλλογές και προσκαλούν τους λάτρεις της όπερας και όχι μόνο, να γνωρίσουν το ανέβασμα μιας όπερας από μέσα.

Η έκθεση «Wagner-Verdi: 200 χρόνια» στηρίζεται αποκλειστικά σε τεκμήρια που προέρχονται από ελληνικές πηγές, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, τη Μουσική Συλλογή Κωνσταντίνου Π. Καράμπελα-Σγούρδα, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς και υλικό από ιδιώτες συλλέκτες και Έλληνες δημιουργούς. Το σημαντικότερο τμήμα του υλικού, κοστούμια όπερας και μακέτες σκηνικών προέρχεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.  
Πρόκειται για έναν άγνωστο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών δυνάμεων, ένα ελληνικό κομμάτι προσφοράς στον τομέα της όπερας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το 1958 έως σήμερα. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις δημιουργίες πολλών από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους και ενδυματολόγους, όπως είναι ο Α. Φωκάς, ο Γ. Πάτσας, ο Ν. Πετρόπουλος, ο Γ. Μετζικώφ, η Ι. Μανωλεδάκη, o Γ. Κόκκος και άλλοι. Κοστούμια, μακέτες ζωγραφισμένες αλλά και τρισδιάστατες, χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις και παρτιτούρες θα βρίσκονται στο μουσείο για να μεταφέρουν στους επισκέπτες τη μαγεία του λυρικού δράματος.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Οκτωβρίου 2013- 2 Φεβρουαρίου 2014. 

Γενική ευθύνη έκθεσης
Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά- Γενική Γραμματέας Δ.Σ. Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ

Επιμέλεια έκθεσης-καταλόγου
Σοφία Τσώχου

Προετοιμασία κοστουμιών έκθεσης
Δήμητρα Γιοβάνη
Σάκης Κολαλάς (κοστούμια Ι. Μανωλεδάκη)

Γραφιστική επιμέλεια έκθεσης-καταλόγου
Αναστασία Σταμάτη

Εισιτήριο: Γενική είσοδος, 5 ευρώ. Ισχύουν ατέλειες. 

Ώρες λειτουργίας: Δε.-Τρ.-Πε.-Πα. 09:00-14:00, Τετ. 09:00-14:00 και 17:00-21:00, Σαβ.- Κυρ. 10.00-18:00. 

No comments:

Post a Comment