Friday, October 11, 2013

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ


Aνοίγει στο κοινό το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος»




 
Κέντρο Επισκεπτών
Κέντρο Επισκεπτών
Κέντρο Επισκεπτών
Κέντρο Επισκεπτών
Κέντρο Επισκεπτών
 
5  φωτογραφίες
Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο που συναποτελούν το συγκρότημα του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) αρχίζουν να μπαίνουν στη ζωή μας. H κατασκευή τους θα ολοκληρωθεί το 2015 και η έναρξη της λειτουργίας τους τοποθετείται στις αρχές του 2016 μπορούμε όμως να γνωρίσουμε αυτούς τους σημαντικούς χώρους πολιτισμού και αναψυχής από τα γεννοφάσκια τους, να τους οικειοποιηθούμε ήδη κατά τη διαδικασία της υλοποίησής τους. Τον σκοπό αυτής της γνωριμίας εξυπηρετεί το Κέντρο Επισκεπτών που δημιουργήθηκε έξω από το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ στο Φαληρικό Δέλτα, επί της Εσπλανάδας, και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Εκεί θα οργανώνονται ξεναγήσεις στο εργοτάξιο, θα γίνονται ομιλίες και προβολές, θα γίνεται η γνωριμία με τις λειτουργίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής μέσα από διαδραστικές εφαρμογές για μεγάλους και ειδικά παιχνίδια για παιδιά.
Η μακέτα του ΚΠΙΣΝ από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, που έχει σχεδιάσει το ΚΠΙΣΝ, δεσπόζει στον χώρο, ο οποίος παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στους δημοσιογράφους. Το Κέντρο Επισκεπτών χωρίζεται αδρομερώς σε τέσσερις γωνιές: μια γωνιά για την Εθνική Βιβλιοθήκη, μια γωνιά για τη Λυρική Σκηνή και μια γωνιά για το Πάρκο και ανάμεσα στις δύο πρώτες χαρούμενες ζωηρόχρωμες μαξιλάρες στο πάτωμα οριοθετούν μια γωνιά ενημέρωσης ειδικά για τα παιδιά.
Ο Άγις-Παναγιώτης Μουρελάτος και ο Σπυρίδωνας Γιωτάκης, δύο νέοι φοιτητές Αρχιτεκτονικής, σχεδίασαν το Κέντρο Επισκεπτών. Ήταν εκείνοι οι οποίοι τον Μάρτιο του 2013 αναδείχθηκαν από τον Ρέντσο Πιάνο νικητές σε σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΚΠΙΣΝ.

No comments:

Post a Comment