Monday, October 7, 2013

ΣΗΜΕΡΑ-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

   336: πεθαίνει ο πάπας Μάρκος. 

   1776: ο διάδοχος του ρωσικού θρόνου Παύλος παντρεύεται τη Σοφία Μαρία Δωροθέα του Βίτεμπουργκ. 

   1825: εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 

   1831: καταδικάζεται σε θάνατο στο Ναύπλιο ο δολοφόνος του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης. 

   1835: γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Ντρεζέκε, άνηκε στη «Νέα Γερμανική Σχολή» και ήταν θαυμαστής του Λιστ και του Βάγκνερ. 

   1849: γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφές και ποιητής, Τζέιμς Γουίτκομπ Ρίλι. 

   1849: πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Έντγκαρ Αλαν Πόε, σε ηλικία 40 ετών. 

   1879: η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία υπογράφουν συνθήκη για αμοιβαία στρατιωτική στήριξη σε περίπτωση, που μια από της δυο δεχθεί επίθεση από εξωτερικό εχθρό. 

   1885: γεννιέται ο Δανός φυσικός, Νιλς Μπορ, που με τη μελέτες του βοήθησε ιδιαίτερα στην κατανόηση της δομής του ατόμου και στη κβαντομηχανική. 

   1886: η Ισπανία καταργεί τη δουλεία στην Κούβα. 

   1894: πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας, Όλιβερ Γουέντελ Χολμς. 

   1900: γεννιέται ο υπαρχηγός του Αδόλφου Χίτλερ, Χάινριχ Χίμλερ. 

   1900: χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον αθλητισμό ο όρος «orienteering» (προσανατολισμός) για να περιγράψει τον αγώνα «δρόμου» που σχετίζεται με αναζήτηση «χαμένου θησαυρού» με μόνα εφόδια έναν χάρτη και μια πυξίδα. 

   1901: τραυματίζεται σοβαρά από ανατροπή της άμαξάς του, ο πρώην πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης. 

   1908: η Κρήτη επαναστατεί ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία και στέκεται στο πλευρό της η Ελλάδας. 

   1910: εξεγείρονται οι Έλληνες φοιτητές κατά της γενόμενης εκκαθάρισης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, ενώ τα μαθήματα διακόπτονται προσωρινά. 

   1911: γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός, Βον Μονρό. 

   1913: ο ιδρυτής της Ford Motor Company παρουσιάζει τη μέθοδο αυτόματης συναρμολόγησης, που μείωσε το κόστος δημιουργίας των αυτοκινήτων 

   1916: το πιο βαρύ σκορ στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Το Georgia Tech συντρίβει το Cumberland College of Lebanon 222-0. 

   1928: στέφεται βασιλιάς της Αιθιοπίας, τότε Αβησσυνίας, ο Χαϊλέ Σελασιέ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ρασταφάρι Μακόνεν. 

   1931: γεννιέται ο Ντέσμοντ Τούτου, Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί Απαρχάιντ. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1982. 

   1932: συγκινητικές είναι οι εισφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Χαλκιδικής 

   1935: η Κοινωνία των Εθνών κρίνει ότι η Ιταλία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο με την Αιθιοπία και αποφασίζει να της επιβάλει κυρώσεις. 

   1939: γεννιέται ο Αμερικανός βραβευμένος ειδικός της πληροφορικής, Τζον Χόπφορτ 

   1939: γεννιέται ο Βρετανός χημικός Χάρολντ Κρότο 

   1940: ναζιστικά στρατεύματα εισβάλουν στη Ρουμανία. 

   1942: ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου θα μετάσχουν στις έρευνες για τις φρικαλεότητες, που διεπράχθησαν. 

   1943: η Ιαπωνία εκτελεί 100 Αμερικανούς κρατούμενους στο νησί Γουέικ. 

   1944: γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Δαδινόπουλος. 

   1949: αρχίζουν στην Ελλάδα οι έρευνες για την ανεύρεση πηγών πετρελαίου και ουρανίου. 

   1949: δημιουργείται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. 

   1950: τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κορέα. 

   1952: γεννιέται ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν 

   1955: γεννιέται ο παγκοσμίου φήμης Κινεζοαμερικανός τσελίστα Γιο Γιο Μα. 

   1957: μια φωτιά στον αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου στο Γουιντασκέιλ βόρεια του Λίβερπουλ τη Αγγλίας προκαλεί τη διαρροή ραδιενέργειας, η οποία θα θεωρηθεί αργότερα υπεύθυνη για 39 θανάτους από καρκίνο. 

   1958: ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ισκαντέρ Μίρτζα υποστηριζόμενος από τον στρατηγό Αγιούμπ Κανάμπ καταλύει το Σύνταγμα της χώρας, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο και ακυρώνει τις εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 1959. 

   1959: η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης φωτογραφίζεται για πρώτη φορά, μέσω του σοβιετικού δορυφόρου «Ορμπίτνικ 1». 

   1959: μετά από μακρά περίοδο αντιδικίας μεταξύ Μακαρίου και Γρίβα, οι δύο άντρες συναντούνται στη Ρόδο, όπου υπογράφουν ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας. 

   1959: πεθαίνει ο Ιταλοαμερικανός τενόρος και αστέρας του Χόλυγουντ που γνώρισε ιδιαίτερη δόξα τη δεκαετία του 1950, Μάριο Λάντζα. 

   1961: το «Φως» δημοσιεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στατιστικά μπάσκετ (πόντους & ριμπάουντ). Τη στήλη επιμελείται ο Θεόδωρος Μπαλφούσιας και στην πρώτη ευκαιρία ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ Φαίδων Ματθαίου σχολιάζει: «ενάμισι ριμπάουντ ισοδυναμεί με ένα καλάθι». 

   1963: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι υπογράφει τη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών. 

   1967: γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Τόνι Μπράξτον. 

   1969: αποκαλύπτεται στα Ιλίσια ο ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου. 

   1971: το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στο Τελ Αβίβ σε 21 Αμερικανούς μαύρους Εβραίους. 

   1972: εγκαινιάζεται στις Θερμοπύλες ο δεύτερος δορυφορικός σταθμός εδάφους. 

   1973: νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου στην Κύπρο, με παγίδευση του δρόμου από τον οποίο θα διερχόταν το αυτοκίνητό του. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης. 

   1977: η Σοβιετική Ένωση υιοθετεί το τέταρτο και τελικό της Σύνταγμα. 

   1979: γεννιέται η Ρουμάνα γυμνάστρια και χρυσή Ολυμπιονίκης, Σιμόνα Αμανάρ. 

   1981: ο αντιπρόεδρος Μουμπάρακ ορίζεται Πρόεδρος της Αιγύπτου 

   1981: πεθαίνει ο Ελβετός μυθιστοριογράφος ελληνικής καταγωγής, ’λμπερτ Κοέν. 

   1984: στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση του Απαρτχάιντ χρησιμοποιεί στρατό για να αντιμετωπίσει το κύμα των αναταραχών. 

   1985: εκδηλώνεται πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Ακίλε Λάουρο», στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όταν επιβιβάζονται στο πλοίο τέσσερις Παλαιστίνιοι τρομοκράτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Οι τρομοκράτες απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν τους Αμερικανούς επιβάτες εάν δεν απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι, που κρατούνταν στις φυλακές του Ισραήλ. 

   1985: η Lynette Woodward, αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της Αμερικής που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος ’ντζελες, γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος της ομάδας μπάσκετ Harlem Globetrotters. 

   1989: την ώρα που γιορτάζονται τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Ανατολικής Γερμανίας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της ηγεσίας της χώρας. 

   1990: "λήγει το 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το πρώτο βραβείο να πηγαίνει στην ταινία του Σταύρου Τσιώλη ""Έρωτας στη Χουρμαδιά""." 

   1991: μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παγκράτι τον αναπληρωτή ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκόργκου. 

   1992: "καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Περού ο αρχηγός της παράνομης οργάνωσης ""Φωτεινό Μονοπάτι""." 

   1993: κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Αφροαμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον. 

   1994: η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μήνες πυρηνική της δοκιμή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις, των άλλων μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας. 

   1995: στην Ιταλία, συλλαμβάνεται ο Σαλβατόρε Κριστάλντι, ηγετικό στέλεχος της Μαφίας. 

   1995: στο Μπανγκλαντές, πάνω από 300 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις ασθένειες. 

   1997: παραδίδονται οι μετοχές της ΑΕΚ στην πολυεθνική εταιρεία ENIC έναντι 2.67 δις. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 22/5/95 και κατέληξαν στην υπογραφή των συμβολαίων δυο χρόνια μετά, στις 26/9/97. Την τελευταία δεκαετία η ΑΕΚ έχει αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς αρκετές φορές. Στις 13/6/1988 ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, ιδιοκτήτης της «Ζήτα Ελλάς», μεταβιβάζει το πακέτο των μετοχών του στον Στράτο Γιδόπουλο. Το 1991 αναλαμβάνουν οι Γιάννης Καρράς, Γιάννης Μελισσανίδης ενώ τέσσερα χρόνια μετά το 1995 ο Μιχάλης Τροχανάς. Στις 13/10 ο γιατρός Λάκης Νικολάου αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ μετά την αγορά της ομάδας από την ENIC. 

   2000: η Γερμανία παίρνει μια ιστορική νίκη (0-1) επί της Αγγλίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002 στον τελευταίο αγώνα που διεξάγεται στο Wembley. Μετά από 77 χρόνια, το ιστορικό γήπεδο θα κατεδαφιστεί και θα ξαναχτιστεί από την αρχή. Απογοητευμένος μετά τον αγώνα, ο προπονητής Κέβιν Κίγκαν παραιτείται. 

   2001: αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκινούν να βομβαρδίζουν στόχους στο Αφγανιστάν μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να στραφούν εναντίον του υπόπτου για τρομοκρατικές ενέργειες Οσάμα μπιν Λάντεν. 

No comments:

Post a Comment