Saturday, October 12, 2013

ΣΗΜΕΡΑ-12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

   1492: φτάνει στις ακτές της αμερικανικής ηπείρου δια μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού ο Χριστόφορος Κολόμβος, πιστεύοντας ότι έφτασε στην Ινδία. 

   1681: "στο Λονδίνο, μία γυναίκα μαστιγώνεται δημοσίως, γιατί έκανε το έγκλημα να ""ανακατευτεί στα πολιτικά""." 

   1773: τίθεται σε λειτουργία το πρώτο ψυχιατρείο στην Αμερική, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια. 

   1792: γιορτάζεται για πρώτη φορά η ημέρα του Κολόμβου στη Νέα Υόρκη. 

   1810: γιορτάζεται για πρώτη φορά η Οκτόμπερφεστ, (Oktoberfest) όταν ο βασιλιάς της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να γιορτάσουν μαζί με τη βασιλική οικογένεια, τους γάμους του πρίγκιπα Λούντβιχ με την πριγκίπισσα Τερέζα φον Σάσεν-Χίλντμπουργάουσεν. 

   1822: η Βραζιλία γίνεται και επισήμως ανεξάρτητη από την Πορτογαλία. Ο Δον Πέδρο ανακηρύσσεται αυτοκράτορας. 

   1847: ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρύει την εταιρία Siemens AG & Halske. 

   1859: "ο αυτοαποκαλούμενος αυτοκράτορας των ΗΠΑ, Τζόσουα Α. Νόρτον, ""διατάσσει"" τη διάλυση του Κογκρέσου των ΗΠΑ." 

   1862: ο Όθωνας εγκαταλείπει την Ελλάδα. 

   1872: γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης Ραλφ Βόγκαν Γουίλιαμς. 

   1892: "στους εορτασμούς των 400 χρόνων για την Ημέρα του Κολόμβου, η ""Υπόσχεση για Πίστη"" (Pledge of Allegiance) απαγγέλλεται από τους μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ." 

   1906: γεννιέται ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ, Τζο Κρόνιν. 

   1910: στη Γαλλία πραγματοποιείται πανεθνική απεργία στα κρατικά μεταφορικά μέσα. 

   1911: επαρχιακές πόλεις στη νότια Κίνα προσχωρούν στην επανάσταση. 

   1922: οι Τούρκοι εισβάλουν στις ουδέτερες ζώνες, στο Τσανά και Ισμίν. 

   1923: γεννιέται η ιδρύτρια των Weight Watchers, Τζιν Νάιντετς. 

   1923: πραγματοποιείται ο πρώτος διαγωνισμός πτώσης με αλεξίπτωτο στο Μίτσελ Φιλντ στη Νέα Υόρκη. 

   1924: γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας. 

   1924: πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, ο οποίος το 1921 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

   1928: στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, τοποθετείται για πρώτη φορά ένας σιδερένιος αναπνευστήρας. 

   1932: γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Ντικ Γκρέγκορι. 

   1933: περιέρχεται στη δικαιοδοσία του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον αμερικανικό στρατό το νησί του Αλκατράζ, όπου θα λειτουργήσει η ομώνυμη φυλακή. 

   1935: γεννιέται ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι. 

   1937: γεννιέται η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση. 

   1938: "αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας ""Ο Μάγος του Οζ"", με την Τζούντι Γκάρλαντ, τον Φρανκ Μόργκαν και τη Μάργκαρετ Χάμιλτον." 

   1939: αποπερατώνονται οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού της Απτέρου Νίκης. 

   1940: στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των Ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι. 

   1944: αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται στη Φορμόζα, μετέπειτα Ταϊβάν. 

   1944: απελευθερώνεται η Αθήνα και ο Πειραιάς από τους Γερμανούς. 

   1949: το Λαϊκό Γερμανικό Συμβούλιο και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μπλοκ της ζώνης σοβιετικής κατοχής αποφασίζουν τη δημιουργία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

   1950: γεννιέται ο Ιάπωνας ηθοποιός Κάγκα Τακέσι. 

   1953: το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. 

   1954: γεννιέται ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής. 

   1955: στην Ελλάδα, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

   1960: επεισοδιακή είναι η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, εξοργισμένος από το λόγο ενός Φιλιππινέζου διπλωμάτη, χρησιμοποιεί ύβρεις, σφιγμένες γροθιές και χτυπά το παπούτσι του στο έδρανο. 

   1962: ο πρωθυπουργός Νεχρού δηλώνει ότι διέταξε το στρατό να απομακρύνει τις κινεζικές δυνάμεις από την περιοχή της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ. 

   1964: "για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροδιαστημικής, τρεις άνθρωποι βρίσκονται στο διάστημα. Πρόκειται για τους Ρώσους κοσμοναύτες Κομάροφ, Φεοκτίστοφ και Γιεγκόροφ, που επιβαίνουν στο διαστημόπλοιο ""Βόσκχοντ 1""." 

   1964: ο ΟΗΕ ζητά από την τουρκική Κυβέρνηση να σταματήσουν οι απελάσεις των Ελλήνων. 

   1968: γεννιέται ο Αυστραλός ηθοποιός Χιού Τζάκμαν. 

   1968: ξεκινούν οι 19οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μεξικού. Το υψόμετρο της Πόλης του Μεξικού και ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής των αθλητών οδηγούν την ΔΟΕ στην διοργάνωση Ολυμπιακών Εβδομάδων για 3 χρόνια (1965, 1966, 1967) στην ίδια χρονική περίοδο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ξένους αθλητές να εγκλιματιστούν. Μετέχουν 5.215 αθλητές και 844 αθλήτριες από 112 χώρες σε 18 αθλήματα. Για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες: οι δύο Γερμανίες παίρνουν μέρος χωριστά, γίνεται υποχρεωτική η ιατρική εξέταση των φύλων για τις αθλήτριες καθώς και ο έλεγχος ντόπινγκ όλων των αθλητών, ο στίβος καλύπτεται με ταρτάν και τέλος αθλήτρια, και όχι αθλητής, η Ενρικέτα Μπασίλιο, ανάβει με την Ολυμπιακή Φλόγα το βωμό του σταδίου. Η Ροδεσία και η Ν. Αφρική δεν προσκαλούνται. 

   1969: πεθαίνει από λευχαιμία η Νορβηγίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Σόνια Χένι η πρώτη γυναίκα με τους περισσότερους τίτλους στο καλλιτεχνικό πατινάζ. 

   1970: από τις ΗΠΑ ο Νίξον ανακοινώνει την αποχώρηση άλλων 40.000 στρατιωτών από το Βιετνάμ μέχρι τα Χριστούγεννα. 

   1970: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κερκ Κάμερον. 

   1973: παραιτείται από το αξίωμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ ο Σπύρος Αγκνιου, αφού προηγουμένως συμφώνησε να μην αμφισβητήσει την κατηγορία φοροδιαφυγής, που του είχαν επισυνάψει. 

   1975: γεννιέται η Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, η χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Μάριον Τζόουνς. 

   1976: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει, ότι διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είναι ο Χούα Γκουοφένγκ. 

   1976: στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ντιν Ρασκ, ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι προτάσεις του Κογκρέσου για ειρήνη ήταν μάταιες, καθώς συνάντησαν την άρνηση του Βόρειου Βιετνάμ. 

   1978: "συλλαμβάνεται για το φόνο της φιλενάδας του Νάνσι Σπάγκεν ο μπασίστας των ""Sex Pistols"" Σιντ Βίσιους, ο οποίος θα πεθάνει λίγο αργότερα από υπερβολική δόση ηρωίνης." 

   1979: έκκληση προς τον ΟΗΕ για βοήθεια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου απευθύνει ο Πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. 

   1979: ο Λάρι Μπερντ κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Boston Celtics. 

   1981: σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από τον Ιούλιο έχουν εκτελεστεί 1.800 αντιφρονούντες στο Ιράν. 

   1983: καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τανάκα Κακουέι. Κρίνεται ένοχος, ότι δωροδοκήθηκε με δύο εκατομμύρια δολάρια από την αεροδιαστημική εταιρία Lockheed. 

   1983: ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρέιγκαν υπογράφει συμφωνία αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο Λίβανο για 18 μήνες. 

   1984: στη Βρετανία, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετήσει ο IRA σε ξενοδοχείο στο Μπράιτον, στο οποίο βρισκόταν η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο. 

   1989: ιστορική συνάντηση με τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο πραγματοποιεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Μάικλ Σωτήρχος. 

   1991: "στην Τουρκία, η ""Ντεβ Σολ"" αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία τριών αστυνομικών, στην Κωνσταντινούπολη." 

   1992: στην Αίγυπτο, σεισμός 5,9 Ρίχτερ συγκλονίζει το Κάιρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων και τον τραυματισμό 4.000. Το επίκεντρο, του καταστροφικότερου σεισμού, που έπληξε ποτέ τη χώρα δεν είναι πολύ μακριά από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και τη Σφίγγα. 

   1993: έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει, ότι η μόλυνση από τη ραδιενέργεια στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς πολλές από αυτές ρίχνουν τα απόβλητά τους στα ποτάμια. 

   1994: η NASA χάνει επαφή με το διαστημόπλοιο Μαγγελάνος, καθώς αυτό εισέρχεται στη βαριά ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Το διαστημόπλοιο πιθανότατα κάηκε στην ατμόσφαιρα της Θεάς του Έρωτα στις 13 ή στις 14 Οκτωβρίου. 

   1994: ο Μπατίστα γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στη Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα Ελλάδα-Φινλανδία (4-0). 

   1994: το Ιράκ ανακοινώνει, ότι δεν θα αναγνωρίσει τα σύνορα του Κουβέιτ ενόσω ισχύουν οι κυρώσεις του ΟΗΕ. 

   1995: στην Πορτογαλία, οι Σοσιαλιστές του Γκουτιέρες κερδίζουν τις 112 από τις 230 έδρες της Βουλής και σχηματίζουν Κυβέρνηση, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν 88 έδρες. 

   1995: στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού, ο Κυριάκος Καραταΐδης αγωνίζεται σαν κεντρικός αμυντικός με την Εσπεράντε Ντελτόντε, ομάδα του Weah εναντίον της Ολύμπικ Κλαμπ του Sanchiz (2-3) στο Μπερναμπέου μπροστά σε 90.000 θεατές, και σημειώνει αυτογκόλ. 

   1995: συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο 4.000 αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και πυροσβέστες με οικονομικά κυρίως αιτήματα. 

   1996: πεθαίνει ο θρυλικός Γάλλος τενίστας ΡενέRene Lacoste σε ηλικία 92 ετών. 

   1997: πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Τζον Ντένβερ. 

   1998: το Κογκρέσο των ΗΠΑ περνά το Ψηφιακό Νόμο της Χιλιετίας για τα πνευματικά δικαιώματα, που προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία και καταδικάζει την παράνομη παραγωγή και στο διαδίκτυο. 

   1999: για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε επίσημη διοργάνωση δυο διαιτητές διευθύνουν έναν αγώνα. Στο ματς του Κυπέλλου Ιταλίας Σαμπντόρια-Μπολόνια που γίνεται στην Γένοβα, και το οποίο διακόπτεται λόγω πτώσης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, κάθε ρέφερι ελέγχει το μισό γήπεδο και οι δύο μαζί επεμβαίνουν στις επίμαχες φάσεις. 

   1999: με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, υπό την ηγεσία του Πακιστανού αρχηγού του στρατού Περβέζ Μουσάραφ, ανατρέπεται η κυβέρνηση του Ναγουάζ Σαρίφ και οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν τα ηνία της χώρας. 

   1999: πεθαίνει ο μεγαλύτερος σταρ του ΝΒΑ Γουίλτ Τσάμπερλεν σε ηλικία 63 ετών. Στην καριέρα του έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ όπως 100 πόντους σε έναν αγώνα (εναντίον των NY Knicks) στις 2/3/1962, 55 ριμπάουντ σε έναν αγώνα (εναντίον των Boston Celtics) στις 24/11/1960, 50.4 πόντους μέσο όρο και 48.5 λεπτά ανά αγώνα την περίοδο 1961-62, 47 συνεχόμενοι αγώνες, 32 αγώνες που σημείωσε πάνω από 60 πόντους (με τον δεύτερο παίκτη να έχει μόνο 19), 8,6 ασίστ μέσο όρο στην περίοδο 1967-68 και 1.045 αγώνες στο ΝΒΑ (χωρίς να αποβληθεί ποτέ με 5 φάουλ). 

   2000: στην ’ντεν της Υεμένης, ένα USS Cole (πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ) των ΗΠΑ παθαίνει σοβαρές ζημιές, ενώ 17 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται και 39 τραυματίζονται από τρομοκρατική επίθεση με δύο βομβιστές καμικάζι. 

   2002: αφήνει την τελευταία της πνοή κάτω από το νερό η 28χρονη Γαλλίδα δύτρια Όντρεϊ Μεστρ. 

   2002: πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός και μπαντλίντερ Ρέι Κόνιφ. 

   2002: "σφοδρότατη έκρηξη πλήττει την τουριστική περιοχή Κούτα Μπιτς του Μπαλι, όταν τρομοκράτες πυροδοτούν βόμβες σε δύο κέντρα διασκέδασης με αποτέλεσμα 202 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 τραυματίζονται στην πλειοψηφία τους νεαροί Αυστραλοί τουρίστες. Την Αλ Κάιντα, ""υποπτεύονται"" οι αρχές της χώρας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία." 

   2003: ο Μικαέλ Σουμάχερ γίνεται ο πρώτος πιλότος, που κατακτά 6 πρωταθλήματα Φόρμουλα 1, σπάζοντας το ρεκόρ, 5 πρωταθλήματα, του Juan Manuel Fangio. 

   2003: τριάντα ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική στη Ραντιλόβσινα της Λευκορωσίας χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά, που ξεσπά στο νοσοκομείο. 

No comments:

Post a Comment