Friday, October 11, 2013

ΣΗΜΕΡΑ-11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

   1614: ο Ολλανδός θαλασσοπόρος, Αντριάν Μπλοκ και άλλοι 11 έμποροι από το ’μστερνταμ ζητούν με έγγραφο τους από το ολλανδικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα να είναι οι μόνοι, που κάνουν εμπόριο στις ολλανδικές αποικίες της Βορείου Αμερικής. 

   1737: 300.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από σεισμό στην Καλκούτα της Ινδίας 

   1788: γεννιέται ο Αυστριακός θεωρητικός και δάσκαλος της μουσικής, μαέστρος και συνθέτης, Σιμόν Σέχτερ 

   1811: ο Αμερικανός εφευρέτης Τζον Στίβενς και ο γιος του Ρόμπερτ Λίβινγκστον Στίβενς θέτουν σε κίνηση το πρώτο ατμοκινούμενο φέρι-μπόουτ. 

   1862: καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά η βασιλική θαλαμηγός αλλά ο Όθωνας και η Αμαλία δεν τολμούν να αποβιβαστούν στην προκυμαία, που συγκλονίζεται από αντιμοναρχικές διαδηλώσεις. Την επομένη εγκαταλείπουν για πάντα την Ελλάδα 

   1884: γεννιέται η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Ελεάνορ Ρούζβελτ σύζυγός του Προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ. 

   1885: γεννιέται ο νομπελίστας ποιητής Φρανσουά Μοριάκ. 

   1890: "ο Τζον Όουενς σπάει το φράγμα των 10"" στις 100 γιάρδες με 9.8"" σε μίτινγκ στην Ουάσινγκτον." 

   1895: γεννιέται ο Κροάτης συνθέτης, Γιάκοφ Γκότοβατς. 

   1896: πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης, Αντόν Μπρίκνερ. 

   1899: ξεκινά στη Δυτική Αφρική ο πόλεμος των Μπόερ, ανάμεσα στους Βρετανούς αποίκους και τους Ολλανδούς των επαρχιών Τρανσβάαλ και Όραντζ Φρι Στέιτ, οι οποίοι ονομάζονταν Αφρικάνερ ή Μπόερς. 

   1911: μεγάλος σεισμός στη Νότια Καλιφόρνια έχει ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 700 άτομα. 

   1912: διορίζεται Γενικός Διοικητής της Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Δραγούμης 

   1913: στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Χουέρτα, διαλύει το Κογκρέσο. 

   1918: γεννιέται ο Αμερικανός χορογράφος, Ζερόμ Ρόμπινς. 

   1919: γεννιέται ο θρύλος της τζαζ, ο Αμερικανός ντράμερ Αρτ Μπλέικι. 

   1921: ο Σέρβος πρίγκιπας Αλέξανδρος παραιτείται από το γιουγκοσλαβικό στέμμα. 

   1922: συνθήκη κατάπαυσης του πυρός υπογράφουν Ελλάδα και Τουρκία ένα μήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

   1924: γεννιέται ο Αμερικανός δρομέας των 800 μέτρων Μαλ Γουίτφιλντ, που υπήρξε δυο φορές Ολυμπιονίκης 

   1925: γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Έλμορ Λέοναρντ 

   1930: γεννιέται η διάσημη Βραζιλιάνα τενίστρια, Μαρία Μπουένο. 

   1931: εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στους δρόμους του Λονδίνου, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των μισθών. 

   1939: ο Αμερικανός Πρόεδρος, Φράνκλιν Ρούζβελτ λαμβάνει ένα γράμμα με την υπογραφή του ’ινστάιν, στο οποίο ο φυσικός του ζητά να ξεκινήσουν άμεσα οι ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας. 

   1942: γεννιέται ο Ινδός ηθοποιός Αμιτάμπχ Μπατσκάν. 

   1945: ξεκινά ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος. Ο κομμουνιστής Μάο Τσε Τουνγκ πολεμά εναντίον του εθνικιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ. 

   1949: γεννιέται ο Αμερικανός χορευτής Ντάρυλ Χολ έτερον ήμισυ του χορευτικού διδύμου Hall&Oates 

   1949: ο Χένρι Μόρις της Ίστ Λάιφ γίνεται ο πρώτος Βρετανός που σημειώνει γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον αγώνα Σκοτία-Β. Ιρλανδία στο Μπέλφαστ για τα προκριματικά του κυπέλλου του 1950 σημειώνει χατ-τρικ στο 8-2 στην τελευταία του εμφάνιση με τα χρώματα της Eθνικής Σκωτίας 

   1950: η Κομμουνιστική Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εισβολή στα εδάφη της Βόρειας Κορέας. 

   1951: η US Boxing Association ανακοινώνει κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι πρωταθλητές πρέπει να υπερασπίζονται τον τίτλο τους το λιγότερο μία φορά μέσα σε 6 μήνες, αλλιώς τον χάνουν. 

   1952: προκηρύσσονται στην Ελλάδα γενικές βουλευτικές εκλογές για την 16η Νοεμβρίου. Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημητρίου Κιουσόπουλου. 

   1954: κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ, από τους Γάλλους. 

   1956: γεννιέται ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Νικανόρ Ντουάρτε Φρούτος. 

   1957: γεννιέται ο Βρετανός κωμικός, Ντονν Φρεντς 

   1959: στο Βατικανό, ο πάπας αναγγέλλει ότι η μητέρα Ελισάβετ ’ννα Σέτον θα είναι η πρώτη Αμερικανίδα, που θα ανακηρυσσόταν οσία από την Καθολική Εκκλησία. 

   1961: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρχάιντ. 

   1961: πεθαίνει ο Αμερικανός κωμικός Λέοναρντ Τσίκο Μαρξ, ένας από τους Αδελφούς Μαρξ . 

   1962: "αρχίζει τη λειτουργία της κοντά στη Θεσσαλονίκη η πρώτη μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα, το εργοστάσιο τσιμέντων ""Τιτάν'" 

   1963: πεθαίνει ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ζωγράφος Ζαν Κοκτώ, σε ηλικία 74 ετών 

   1963: πεθαίνει στο Παρίσι η μεγάλη Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιαφ σε ηλικία 47 ετών. 

   1965: πεθαίνει η Αμερικανίδα φωτογράφος, Ντοροθέα Λέιντζ. 

   1966: "γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Λουκ Πέρι, γνωστός από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά ""Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς""." 

   1967: ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Μαινγουαντγάλ παραιτείται για λόγους υγείας 

   1968: οι ΗΠΑ στέλνουν στο διάστημα το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο το Απόλλο 7 

   1969: στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος 79 κολεγίων απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο Νίξον, προκειμένου να επισπεύσει την αναχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ 

   1970: στον Καναδά, αυτονομιστές του Κεμπέκ απάγουν και σκοτώνουν τον υπουργό Εργασίας, Πιέρ Λαπόρτ. 

   1973: τους 2.000 φτάνουν οι νεκροί στη Χιλή, τον ένα μήνα από τη μέρα, που ανέλαβε την εξουσία η χούντα του Αουγκούστο Πινοσέτ. 

   1975: Δυτική Γερμανία- Ελλάδα 1-1 στο Ντίσελντορφ. Το γκολ του Γιώργου Δεληκάρη δεν αρκεί για να στείλει την Ελλάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε βάρος της πρωταθλήτριας κόσμου. 

   1976: "στην Κίνα, η χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, Ζιανγκ Κινγκ και τρία ακόμα μέλη της ""Συμμορίας των Τεσσάρων"", συλλαμβάνονται με την κατηγορία, ότι ετοίμαζαν πραξικόπημα." 

   1978: η πιο μεγάλη νίκη στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος σημειώνεται επί της Φινλανδίας με 8-1 για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, μετέπειτα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα γκολ: Μαύρος 3, Δεληκάρης 2, Νικολούδης 2 και Γαλάκος. 

   1980: τελειώνει για τους Σοβιετικούς κοσμοναύτες η διαστημική αποστολή με το Σαλιούτ 6, η οποία είχε διάρκεια-ρεκόρ 185 ημερών. 

   1981: ένας άγνωστος νεαρός, με ιδιαίτερο ύφος και χαρακτηριστικά, ανοίγει την συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στη Νέα Υόρκη. Το όνομά του Πρινς. 

   1982: δημιουργείται το Ολυμπιακό Κέντρο Ερευνών μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λοζάννης. 

   1982: "στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καλύτερη ταινία ανακηρύσσεται ο ""’Αγγελος"" του Γιώργου Κατακουζηνού. Το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου μοιράζονται οι Εύα Κοταμανίδου και Όλια Λαζαρίδου." 

   1983: ένοχος δωροδοκίας από την εταιρία Λόκχιντ ύψους 2,1 εκατομμυρίων δολαρίων κηρύσσεται ο πρώην Ιάπωνας πρωθυπουργός Τανάκα. 

   1984: η αστροναύτης δρ. Κάθριν Σάλιβαν γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα, που περπατά στο διάστημα 

   1984: η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης του ΙRA, σε ξενοδοχείο του Μπράιτον, όπου διέμενε. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο μπάνιο, η οποία, όμως εξερράγη δυο λεπτά αφού η Θάτσερ είχε βγει από αυτό με αποτέλεσμα να σωθεί. 

   1985: "πεθαίνει ο κορυφαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός, Όρσον Γουέλς, που κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου για την ταινία του ""Πολίτης Κέιν""" 

   1986: Γκορμπατσόφ και Ρέιγκαν συναντούνται και συνομιλούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ρέκιαβικ, στην Ισλανδία. 

   1989: έρχονται στα χέρια με την αστυνομία έξω από το Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη οι υποστηρικτές του πρώην μητροπολίτη Λάρισας Θεολόγου . 

   1990: "η καθαρόαιμη φοράδα ""Ξημέρια"" ξεφεύγει καθώς μεταφέρεται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου και σκοτώνεται από λεωφορείο στη Συγγρού στο ύψος του Φιξ, αφού επί 15 λεπτά κάλπαζε στη λεωφόρο." 

   1990: το ΝΑΤΟ ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για την ίδρυση του στρατηγείου της Λάρισας. 

   1991: αποφασίζεται η διάλυση της KGB στην ΕΣΣΔ, από το Συμβούλιο του Κράτους, που αποφασίζει την αντικατάστασή της από άλλες υπηρεσίες 

   1992: πραγματοποιείται στην Κύπρο αντικατοχική πορεία στην κατεχόμενη Μόρφου. 

   1993: "πυροβολείται και τραυματίζεται σοβαρά στο Όσλο ο Νορβηγός εκδότης Γουίλιαμ Νιγκάαρντ, ο εκδοτικός οίκος του οποίου μετέφρασε και εξέδωσε στη Νορβηγία τους ""Σατανικούς Στίχους"" του Σαλμάν Ρουσντί." 

   1993: στη Ρωσία, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 62% των κατοίκων της Μόσχας τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής καταστολής του Κοινοβουλίου, που είχε διατάξει ο Πρόεδρος Γέλτσιν. 

   1994: η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την αστυνομία της Γαλλίας, ότι κακοποιεί ή δολοφονεί τους κρατουμένους της, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

   1995: παραιτείται από το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Δημήτρης Τσοβόλας. 

   1995: το Νόμπελ Φυσικής απονέμεται σε δύο Αμερικανούς καθηγητές, τον Φρέντερικ Ρέινς και τον Μάρτιν Περλ, για τις εργασίες τους στον τομέα της φυσικής των σωματιδίων Τ-Λεπτίνια και Νετρίνια, που ανακάλυψαν. Το Νόμπελ Χημείας απονεμεται σε τρεις επιστήμονες, τον Πουλ Κρούτζερ από την Ολλανδία, τον μεξικανικής καταγωγής Μάριο Μολίνα και τον Αμερικανό Φρανκ Σέργουντ Ρόουλαντ, για τις εργασίες τους σχετικά με τη σύνθεση του όζοντος στην ατμόσφαιρα. 

   1996: ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μποξ Γουιλφρέντο Μπενίτεζ βρίσκεται σε κώμα στο σπίτι του στο Σαν Χουάν σε ηλικία 38 ετών. 

   1998: ένα Μπόινγκ 727 των αερογραμμών του Κονγκό καταρρίπτεται από επαναστάτες στο Κίντου σκοτώνοντας 140 ανθρώπους. 

   1999: 55.000 περίπου θεατές παρακολουθούν τον αγώνα, που δίνεται προς τιμήν του τεχνικού της πρωταθλήτριας Ευρώπης σερ ’λεξ Φέργκιουσον, όπου η Μικτή Κόσμου κερδίζει με 4-2 τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

   1999: "ο Ιταλός Τζουζέπε Μπεργκόμι φορά για τελευταία φορά την φανέλα της Ίντερ σε φιλικό παιχνίδι, ""Ίντερ του σήμερα"" (Ronaldo, Vieri, Zamorano, Perucci, Ferrara) με ""Ίντερ του παρελθόντος"" (Rummenigge, Mueller, Klinsmann, Brehme, Matthaeus, Altobelli, Rossi, Conti, Donadoni, Causio, Zenga) 5-5, που γίνεται προς τιμήν του στο ""Σαν Σίρο"". Ο 36χρονος αμυντικός έχει αγωνιστεί σε 756 παιχνίδια, 519 με την Ίντερ στο καμπιονάτο και 81 με την Eθνική Ιταλίας." 

   1999: "πεθαίνει ο Γιώργος Δέδες σε ηλικία 74 ετών στο νοσοκομείο ""Ευαγγελισμός"" χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Από τα 12 του ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο σαν τερματοφύλακας (Παλληνιακός, Πανεξαρχειακός και Αθηναϊκός) και τον κλασικό αθλητισμό στο άλμα εις ύψος. Ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΕΠΑΕ (1981-83 και 1989-1997), αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και εκπρόσωπος της UEFA στην FIFA το 1980 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της FIFA σε διοικητικά θέματα." 

   2000: "διεξάγεται αγώνας προς τιμήν του Μίμη Παπαϊωάννου στο Στάδιο ""Νίκος Γκούμας"". Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ (Στέλιος Σεραφείδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Χρήστος Αρδίζογλου, Λύσσανδρος Γεωργαμλής κ.α.) χάνουν από τους παλαίμαχους της Γερμανίας (Schuster, Reinhart, Herman, Ferster, Berthold κ.α.) με 1-5. Όλοι οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ φορούν φανέλες με το νούμερο ""10"" και το όνομα ""Παπαϊωάννου"" στην πλάτη" 

   2000: πεθαίνει ο Σκοτσέζος πολιτικός, Ντόναλντ Ντιούαρ. 

   2003: "η Ελλάδα νικά την Βόρεια Ιρλανδία 1-0 (Τσιάρτας) στη Λεωφόρο και το όνειρο της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2004 στην Πορτογαλία γίνεται πραγματικότητα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1980. Στον αγώνα αυτό ακούγεται για πρώτη φορά η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη για την Εθνική. Μετά τη λήξη ο συνθέτης θα δηλώσει προφητικά, ""ελπίζω να τα πάμε καλά στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό. Ο ύμνος που έγραψα για την Εθνική είναι ένας γούρικος ύμνος, για να βάζουμε γκολ"". Η Εθνική μας με εύστοχο πέναλτι, που εκτελεί ο Βασίλης Τσάρτας στο 69΄ παίρνει κατευθείαν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Πορτογαλίας, επιτρέποντας μας να επιστρέψουμε στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια μετά από απουσία 24 χρόνων. Το καλοκαίρι του 2004 η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης." 

   2003: πραγματοποιείται με επιτυχία στη Ρώμη ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη σε μια πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Τα πέντε μηνών κοριτσάκια, μόλις ξυπνούν από τη νάρκωση αναζητούν αμέσως το ένα το άλλο. Την ίδια μέρα στο Ντάλας του Τέξας μια ακόμα χειρουργική επέμβαση διαχωρισμού δύο σιαμαίων αγοριών από την Αίγυπτο, ηλικίας δύο ετών, των ’χμεντ και Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ολοκληρώνεται με επιτυχία. Τα σιαμαία δεν μπορούσαν να δουν το ένα το άλλο καθώς ήταν ενωμένα στο κεφάλι επί της βρεγματικής χώρας. 

   2004: το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη ποινή κάθειρξης 25 χρόνων στον καθένα και 22.000 ευρώ πρόστιμο, αφού λίγες μέρες νωρίτερα το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, ενώ αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. 

No comments:

Post a Comment