Saturday, April 4, 2020


Αρθρογράφος της Telegraph υμνεί την Ελλάδα: Η πρώτη χώρα να ταξιδέψετε, μετά την καραντίνα



Μπορεί τα ταξίδια να έχουν απαγορευτεί, αλλά το μυαλό των ταξιδιωτών του κόσμου ονειρεύεται γαλάζιες θάλασσες, καταπράσινα βουνά και πόλεις γεμάτες ζωή. Ανάμεσα σε αυτούς που σκέφτονται όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές είναι ο αρθρογράφος της Telegraph Ολιβερ Σμιθ.


Το πρώτο μέρος του κόσμου που θέλει και εύχεται να επισκεφθεί μετά το lockdown είναι η Ελλάδα.

Ο συντάκτης τονίζει ότι το πρώτο μέρος που θα επισκεφτεί όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού θα είναι η Ελλάδα και εξηγεί ότι πρόκειται για ένα μέρος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει και που μπορεί κανείς να πάει από τη Βρετανία σε λίγες ώρες με το αεροπλάνο. Επίσης αναπολεί την παρθένα ζωή των νησιών, το απλό φαγητό και τη διαμονή, τις ήσυχες παραλίες, τις βόλτες στη φύση, την ορεινή ενδοχώρα και την απόλυτη απομάκρυνση από τα άγχη της σύγχρονης ζωής. Στη συνέχεια κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ταξίδι που αφορούν κάποια μέρη της Ελλάδας όπως το Ιόνιο.

Ο Ολιβερ Σμιθ, αφού ενημερώνει ότι έχει να φύγει από τη Βρετανία από τον προηγούμενο Αύγουστο και σκέφτεται τα προγραμματισμένα ταξίδια που χάνει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση από τις 9 Μαρτίου, διερωτάται εάν θα επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό τον Ιούλιο; Τον Αύγουστο; «Θα ήθελα να σκεφτώ ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο - αγαπητέ Θεέ, σίγουρα - θα μας δοθεί το πράσινο φως για να βγούμε πέρα ​​από τις ακτές μας. Αν συμβεί αυτό, θα έχω υπομείνει ένα ολόκληρο έτος χωρίς να φύγω από τη Βρετανία. Και θα υπάρξει μια χώρα που θα ήθελα να επισκεφτώ», αναφέρει.

Ελλάδα: Ο προορισμός του ονείρου

«Ο προορισμός του ονείρου μου είναι ένας τόπος όπου οι Βρετανοί είναι πάντα ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές αγκάλες, όπου ο ήλιος πάντα λάμπει και που χρειάζεται μια μεγάλης διάρκεια πτήση. Αυτό που θέλω είναι η παρθένα νησιώτικη ζωή, το απλό φαγητό και η διαμονή, οι ήσυχες παραλίες, οι βόλτες στους πράσινους, ορεινούς τόπους και η απόλυτη απομάκρυνση από τα άγχη της σύγχρονης ζωής», γράφει ο Σμιθ.


«Αν τα ταξίδια 35 χρόνων μου έχουν διδάξει κάτι, είναι ότι μια χώρα απ’ όλες παρέχει σε αφθονία αυτά τα βασικά συστατικά: η Ελλάδα. Έχω επισκεφτεί οκτώ από τα νησιά της με τα χρόνια (Σκιάθος, Παξοί, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σκόπελος, Μύκονος και Τήνος) και ποτέ δεν είχα κακή εμπειρία. Εντάξει, οι μανιακοί με τη selfie στη Μύκονο ήταν αρκετά τρομακτικοί, αλλά αυτή είναι η εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα», προσθέτει.

Ο αρθρογράφος της Telegraph, στη συνέχεια, πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας και παραθέτει τα «συστατικά» για αξέχαστες διακοπές σε νησί, δίνοντας και μερικές προτάσεις. «Ισως με συναντήσετε τον Σεπτέμβριο, όταν όλα αυτά τελειώσουν».



Το πλοίο

Για τον αρθρογράφο της Telegraph, το ταξίδι συμπεριλαμβάνει πλοίο. Οπως αναφέρει υπάρχει κάτι χαλαρωτικό, όταν ο ταξιδιώτης φτάνει σε ένα γραφικό λιμάνι.

Ο Σμιθ προτείνει ταξίδι στη Σκόπελο, το απροσδόκητο και εντυπωσιακό νησί, όπως την χαρακτηρίζει. Από τις Κυκλάδες επιλέγει την Τήνο… «Πετάτε πρώτα στην υπερπληθυσμένη Μύκονο, τον παράδεισο των Instagrammers αλλά κόλαση για τους απλούς ταξιδιώτες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα χωριά της Τήνου δεν έχουν παγιδευτεί από τον μαζικό τουρισμό και παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτα.

Η βίλα


Το δεύτερο συστατικό του μοναδικού ταξιδιού περιλαμβάνει μια δροσερή βίλα με πέτρινα δάπεδα. Οπως περιγράφει γλαφυρά, όλα σχετίζονται με ευχάριστες βραδιές στην αυλή δίπλα στην πισίνα, βλέποντας τις βάρκες να έρχονται και να φεύγουν από το λιμάνι, το άρωμα του πεύκου στην ατμόσφαιρα, το βουητό των τζιτζικιών να είναι ο μοναδικός ήχος και ο μόνος επισκέπτης να είναι μία γάτα.

«Θα μπορούσατε να επιλέξετε κάτι πολυτελές, όπως το Xinara House στην Τήνο, όπου παρέμεινα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι σχετικά ρουστίκ βίλες (εφ 'όσον διαθέτουν πισίνα και εξωτερικό χώρο) είναι εξίσου καλές», προτείνει.


Τα χωριά

Στην ιδανική περίπτωση θα βρείτε μία βίλα μέσα ή κοντά σε ένα παραδοσιακό χωριό. Η εικόνα ενός υπέροχου χωριού για τον Σμιθ είναι: χωρίς αυτοκίνητα, με δύο παρεκκλήσια, ένα καφενείο στο οποίο γκριζομάλληδες θα παίζουν τάβλι και θα κουτσομπολεύουν. Τα σπίτια θα είναι ασβεστωμένα, κάποια ερειπωμένα και κάποια όμορφα συντηρημένα. Το σφύριγμα του βοσκού πρέπει να ακουστεί ακόμα στην πλαγιά του λόφου. Οι αδέσποτες γάτες πρέπει να ξεπερνούν τους ανθρώπους.

Η Τήνος και η Σκόπελος φαίνεται να είναι από τα λατρεμένα νησιά του αρθρογράφου της Telegraph, καθώς καλεί τους ταξιδιώτες να βρεθούν στον Πύργο, την Καρδιανή, τον Ταραμπάδο και την Ξινάρα. Στην Σκόπελο ταξιδεύει στη Γλώσσα, όπου έφαγε απίστευτα με τους Κερτ Ράσελ και Γκόλντι Χον. Στη Λευκάδα προτείνει τους Σφακιώτες, ενώ στην Κεφαλονιά τη Λειβαθώ, νότια της πρωτεύουσας του Αργοστολίου.


Τα μοναστήρια

«Οταν πρόκειται για αξιοθέατα, μην περιμένετε φανταχτερά μουσεία - όλα σχετίζονται με τα μοναστήρια», σημειώνει. Οι προτάσεις του Σμιθ; Στη Σκόπελο, το όρος Παλούκι είναι το μέρος για να πάτε. Στη Λευκάδα, κατευθυνθείτε στο ακρωτήριο Λευκάτας, που συνδέεται με την αρχαία ποιήτρια Σαπφώ. Στην Κεφαλονιά στον Αγιο Γεράσιμο, που ξαναχτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Στην Τήνο, ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας φιλοξενεί θαυματουργή εικόνα. «Προσέξτε για τους ηλικιωμένους προσκυνητές που πάνε κυριολεκτικά γονατιστοί προς την Εκκλησία», σημειώνει.

Οι ταβέρνες

Επόμενο «συστατικό» στο ταξίδι είναι η ταβέρνα, η οποία θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, σύμφωνα με τον Σμιθ: Να είναι οικογενειακή επιχείρηση, να έχει αρκετές γάτες, μία από τις οποίες μπορεί να είναι έγκυος, το τραπέζι θα πρέπει να καλύπτεται από τραπεζομάντιλο μια χρήσης, ενώ στην αλατιέρα πρέπει να έχει μέσα ρύζι.

Και δεν είναι μόνο αυτά… Ο αρθρογράφος με διάθεση συνεχίζει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων. Τα μενού πρέπει να περιλαμβάνουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα εξής: τζατζίκι, ντολμάδες, τηγανητό κολοκύθι, σουβλάκι, κλέφτικο, στιφάδο, ελληνική σαλάτα, καλαμάρι και τυρόπιτα.

Οι παραλίες

Ενα ελληνικό νησί δεν είναι τίποτα χωρίς τις παραλίες του, και τα καλύτερα παραδείγματα είναι γραφικά, με βραχώδεις καταπράσινους λόφους και ησυχία, με μια ή δύο ταβέρνες, φρέσκα ψάρια και κρύες μπύρες. Τι άλλο χρειάζεστε; Οι Εγκρεμνοί, η καλύτερη παραλία της Λευκάδας και ο Μύρτος στην Κεφαλονιά.


No comments:

Post a Comment