Tuesday, April 28, 2020

Μενδώνη: Τηλεδιάσκεψη για την πρόοδο των εργασιών
 στην Αμφίπολη -«Να προχωρήσουν ταχύτατα» 

«Nα επισπευσθούν, χωρίς καμία καθυστέρηση τα άμεσα έργα, οι χωματουργικές εργασίες και η ανάθεση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης του μνημείου, στην Αμφίπολη» ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρουσία του γ.γ Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός τόνισε: «Με την επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι αναγκαίες εργασίες, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι σωστικές παρεμβάσεις εντός του μνημειακού συγκροτήματος, αλλά και οι καθαρισμοί των πρανών και οι χωματουργικές εργασίες για την ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου -του καλλίτερα σωζόμενου τμήματός του- και να έχει αποκατασταθεί το σχήμα του λόφου». Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας - ΕΣΠΑ 2014-2020.


«Παράλληλα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων εκπόνησε και εκτελεί ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την απεικόνιση των χρωστικών στην επιφάνεια των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου στον Τύμβο Καστά. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν σειρά μη καταστρεπτικών μεθόδων ανάλυσης με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ζωγραφικό διάκοσμο του ταφικού μνημείου. Όπως ανέφερε η Υπουργός "το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς ενέχει καινοτόμα στοιχεία και πειραματικό χαρακτήρα"».

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, περιλαμβάνει:

Λεπτομερή φωτογράφιση στο ορατό φάσμα όλων των σημείων που πρόκειται να εξεταστούν τόσο εντός του μνημείου όσο και στο εργαστήριο του Μουσείου.
Αποτύπωση λεπτομερειών των τμημάτων εξέτασης με τρισδιάστατους σαρωτές υψηλής ανάλυσης και ακρίβειας.
Πολυφασματική απεικόνιση και ανάλυση σε όλα τα φάσματα του φωτός συμπεριλαμβανομένων και μονοχρωματικών ακτινοβολιών.
Εφαρμογή της απεικονιστικής μεθόδου VIL. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην ιδιότητα του αιγυπτιακού κυανού να εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία καταγράφεται μέσω ψηφιακής κάμερας με ευαισθησία στην υπέρυθρη ακτινοβολία από τα 8ΟΟ έως τα 1000nm χρησιμοποιώντας ορατές πηγές διέγερσης σε σκοτεινό περιβάλλον.
Φασματοσκοπία υπερθύρων με σύστημα FTIR και τέλος σχεδιαστική απόδοση όλων των αποτελεσμάτων.


No comments:

Post a Comment