Saturday, April 25, 2020

Την κατεδάφιση δύο ορόφων ξενοδοχείου στην Ακρόπολη ζητά το ΚΑΣ


Celestyal Cruises
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απεφάνθη ότι το καινούριο ξενοδοχείο του ομίλου Ευμορφίδη της COCO- MAT στην περιοχή Μακρυγιάννη επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34, που τέθηκε σε λειτουργία πρίν από ένα χρόνο, έχοντας ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων λόγω του ύψους που παρεμποδίζει κατά τους κατοίκους και τη θέα της Ακρόπολης, θα πρέπει να έχει μικρότερο ύψος, γεγονός που θα οδηγήσει στο γκρέμισμα των δύο τελευταίων ορόφων που περιλαμβάνουν και το δώμα.
Το Δικαστήριο, επανέλαβε κατ’ αρχάς την πάγια νομολογία του, κατά την οποία επεμβάσεις πλησίον μνημείου  επιτρέπονται μόνο κατόπιν εγκρίσεως του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου. Ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες, εξετάζεται αν το κτίσμα, εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασής του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του.
  • Προστατευόμενο στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους.
Ειδικά για την Ακρόπολη των Αθηνών επισημάνθηκε ότι, εν όψει της σημασίας των μνημείων της (Παρθενώνας, Προπύλαια, Ναός Απτέρου Νίκης, Ερέχθειο) για τον κλασικό πολιτισμό, έχει τύχει ειδικής κρατικής προστασίας, περιλαμβάνεται δε στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Περαιτέρω κρίθηκε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού, με γνώμονα την αποτελεσματική προστασία των μνημείων, δύναται είτε να απαγορεύσει τη δόμηση, αν κρίνει ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις για το μνημείο δεν αντιμετωπίζονται με άλλα μέτρα, είτε να την επιτρέψει υπό όρους, μεταξύ των οποίων και η μείωση του ύψους και του αριθμού των ορόφων του της οικοδομής. Κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής τα οικεία συμβούλια και ο Υπουργός δεν δεσμεύονται από τους γενικούς ή τους τυχόν ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής.
Τέλος, καθ’ ερμηνεία των ανωτέρω διατάξεων και αυτών της δομικής νομοθεσίας, κρίθηκε ότι η απαιτούμενη κατά περίπτωση έγκριση ή άδεια του Υπουργού Πολιτισμού προηγείται κάθε πράξης διοικητικής αρχής που αφορά τη δόμηση του ακινήτου, όπως η προέγκριση, η άδεια δόμησης και η αναθεώρηση αυτών, εφ’ όσον επηρεάζει τη μορφή ή τις διαστάσεις του κτιρίου.
Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο ακύρωσε την προσβληθείσα αναθεώρηση διότι εκδόθηκε χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως η έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού μετά από γνώμη του οικείου συμβουλίου, εν προκειμένω του Κ.Α.Σ., δεδομένου ότι η Ακρόπολη είναι μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η έλλειψη αυτή κρίθηκε ότι δεν αναπληρώνεται από προηγούμενες εγκρίσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργού Πολιτισμού, διότι αυτές αφορούσαν είτε την τύχη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά τις εκσκαφές, είτε προγενέστερα αιτήματα για την ανέγερση οικοδομών, και μάλιστα αισθητά χαμηλότερων.
Κατά την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη διότι η διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της  περιοχής, η οποία ευρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών (2004), δεν μερίμνησε για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης αυτής, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού.
Η χθεσινή, ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ έκρινε ότι το κτίριο θα πρέπει να είναι στα 24 μέτρα ύψος και ως εκ τούτου οι δύο όροφοι θα πρέπει να αποκοπούν. Από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι ήταν δύσκολη η απόφαση, ωστόσο το μείζον αγαθό στην περιοχή είναι η διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η απρόσκοπτη θέαση της Ακρόπολης.
Το οικόπεδο επιφάνειας 763 τ.μ. επί της οδού Φαλήρου 5, αποκτήθηκε από την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, την Εταιρεία Επενδύσεων Ακινήτων του ομίλου Ευμορφίδη εν έτει 2016, ακριβώς με σκοπό την κατασκευή πεντάστερης μονάδας, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του ομίλου στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.
Το πολυτελές ξενοδοχείο, 93 δωματίων βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από το μουσείο της Ακρόπολης, «500 μέτρα από τον Παρθενώνα, 600 μέτρα από το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και 600 μέτρα από τα Αναφιώτικα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του διαθέτοντας πισίνα, γυμναστήριο, κέντρο ευεξίας και σπά με παροχές 5άστερης μονάδας.
Τώρα ο όμιλος, ο οποίος υποστήριζε εξαρχής ότι είχε ακολουθήσει το δρόμο των εγκρίσεων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, φαίνεται ότι θα ετοιμαστεί να ακολουθήσει την οδό των δικαστικών αποζημιώσεων αμέσως μόλις επισημοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις από πλευράς της ελληνικής πολιτείας.

No comments:

Post a Comment