Saturday, April 25, 2020

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΕ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
 Η ΟΔΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 Αλεξία Καλαϊτζή
Η οδός έχει αναβαθμιστεί αισθητικά μετά την ανάπλασή της με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - Ο αρχιτέκτων του έργου εξηγεί τι άλλαξε στον οδό
Ανανεωμένη είναι πλέον η οδός Αρχαιολογικού Μουσείου η οποία περνάει μπροστά από το Γενί Τζαμί μετά την ανάπλαση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των αστικών παρεμβάσεων του δήμου Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτήθηκαν μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
 το αρχιτεκτονικό γραφείο του Αλέξανδρου Κουλουκούρη και των συνεργατών του ανακοινωσε οτι η οδός έχει αναβαθμιστεί αισθητικά μετά τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησαν οι αρχιτέκτονες. μία από τις σημαντικές αλλαγές ήταν η διαφοροποίηση στο οδόστρωμα καθώς έγινε διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στο κομμάτι μπροστά από το Γενί Τζαμί, ενώ παράλληλα υπερυψώθηκε ο δρόμος προκειμένου τα διερχόμενα αυτοκίνητα να μειώνουν ταχύτητα. Ακόμα, αναβαθμίστηκε το δάπεδο καθώς οι πλάκες πεζοδρομίου αντικαταστάθηκαν από μάρμαρο ενώ άλλαξε και ο φωτισμός.
Όπως περιγράφει ο αρχιτέκτονας, η αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού συμβάλει στην αλλαγή της εικόνας του δρόμου όπου μέχρι πριν από λίγο φωτιζόταν από παλιά και ψηλά φωτιστικά τα οποία ήταν κατάλληλα για δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας και όχι ένας δρόμο αστικής κυκλοφορίας. Επιπλέον, υπήρξε και ένα γενικότερο «συμμάζεμα» του χώρου που λειτούργησε τόσο οπτικά και αισθητικά όσο και πρακτικά με την οριοθέτηση των θέσεων στάθμευσης, την οργάνωση των στοιχείων σήμανσης, του αστικού εξοπλισμού και των κάδων απορριμμάτων.
Ο αρχιτέκτονας, ο οποίος ανέλαβε και τις αναπλάσεις σε άλλες οδούς όπως η Αγίου Μηνά, η Κάστρων, η Αποστόλου Παύλου, η Συγγρού και η Βασιλέως Ηρακλείου, σημειώνει πως οι στοχευμένες αυτές παρεμβάσεις προσθέτουν όμοφα στοιχεία και ποιότητα στην καθημερινότητα. Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει την αγωνία του για τη συντήρηση των αναπλάσεων αυτών καθώς, όπως λέει, στην περίπτωση της Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχει ήδη θέμα με γκράφιτι. Ο κ. Κουλουκούρης σημειώνει πως το στοίχημα είναι τώρα να συντηρηθούν τα νέα στοιχεία που προστέθηκαν και κάθε γειτονιά να οικειοποιηθεί και να προστατεύει τον δημόσιο χώρο αντιλαμβανόμενη ότι ο χώρος αυτός δεν είναι κάτι ξένο αλλά κάτι δικό της. «Όταν δίνεις κάτι όμορφο και καλό, ο άλλος αρχίσει να το προσέχει», σημειώνει.
Η ανάπλαση της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2019 με φορεά υλοποίηση το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης.



No comments:

Post a Comment