Thursday, April 30, 2020

«ΒΟΥΒΟΣ ΠΟΘΟΣ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΕΡΤ3 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 22:00
Η κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ, αφενός προσαρμοσμένοι στις έκτακτες συνθήκες, αφετέρου αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το όραμά τους, παρουσιάζουν, εδώ και λίγες εβδομάδες, τις ταινίες του νέου τους προγράμματος διαδικτυακά, ωσότου αρχίσουν οι δευτεριάτικες προβολές τους στο θερινό cine ΑΠΟΛΛΩΝ.
Στο αφιέρωμα με τον τίτλο «Σε σκοτεινούς δρόμους», επιλέχθηκε από το ΚΕΜΕΣ μία σειρά εξαιρετικών ταινιών που αφηγούνται ιστορίες ανθρώπων που ζουν και δρουν κάτω από ασυνήθιστη πίεση. 
Όλες οι προτεινόμενες ταινίες είναι ελεύθερα διαθέσιμες για προβολή στο διαδίκτυο με ελληνικούς υπότιτλους. Επιπρόσθετα, κάθε  Δευτέρα στις 22:00 θα πραγματοποιείται, αποκλειστικά μεταξύ των μελών της λέσχης, τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης την τελευταία προτεινόμενη ταινία και εισήγηση από τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Δερμεντζόγλου.
Η επιλεγμένη ταινία για την τρέχουσα εβδομάδα είναι το «Βουβός πόθος» του Ρόμπερτ Σιόντμακ. Η ταινία είναι διαθέσιμη για προβολή με ελληνικούς υπότιτλους στο ακόλουθο link:

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 22:00 και αφού τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη θα έχουν παρακολουθήσει την ταινία στο σπίτι τους από το διαδίκτυο, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με θέμα συζήτησης το φιλμ και την ανάλυσή του.
Σας παραθέτουμε παρακάτω τα στοιχεία της ταινίας και κριτική του Αλέξη Δερμεντζόγλου γι΄αυτήν.

«Βουβός πόθος» («The spiral staircase», ασπρόμαυρο, Η.Π.Α., 1946, διάρκεια 83´)
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σιόντμακ
Σενάριο: Μελ Ντινέλι από το μυθιστόρημα Some Must Watch (1933) της  Έθελ Λίνα Γουάιτ.
Παίζουν: Ντόροθι Μακ Γκουάιρ, Τζορτζ Μπρεντ, Έθελ Μπάριμορ (υποψηφιότητα για βραβείο όσκαρ β΄γυναικείου ρόλου), Ρόντα Φλέμινγκ, Κεντ Σμιθ.

Αρχές του 20ου αιώνα, μόλις έχει αρχίσει να λειτουργεί ο κινηματογράφος και σε ένα δημόσιο χώρο όπου παίζεται ταινία με ήρωα τον Φρανκενστάιν, σκοτώνουν μια γυναίκα. Ποιός είναι άραγε ο αόρατος δολοφόνος; Σε μια απομονωμένη βίλα ζει η κυρία Γουόρεν (Έθελ Μπάριμορ), μια πλούσια ηλικιωμένη, με τους γιους της και την προσωπική της βοηθό, την Έλεν (Ντόροθι Μακ Γκουάιρ), μια ωραία και σεμνή κοπέλα, που έχασε τη φωνή της εξαιτίας κάποιου μεγάλου στρες. Ο γιατρός που παρακολουθεί την κυρία Γουόρεν συμπαθεί ιδιαίτερα την Έλεν. Το εγκληματικό χέρι θα φτάσει κάποτε και στην απομονωμένη βίλα. Τι συμβαίνει άραγε;
Μεγαλειώδες, γοτθικό μελόδραμα, άκρως επιδραστικό για το σινεμά, με εξπρεσιονιστική αισθητική και στοιχεία νουάρ. Ο μάγος των σκιών, γερμανικής καταγωγής, Σιόντμακ, οργανώνει ένα ποιητικό φιλμ τρόμου με σαφέστατες αναφορές στο σινεμά, στην αναπαράσταση, στην ψυχανάλυση και στα κρυμμένα μυστικά των «κλειστών» οικογενειών.
Με εκπληκτική φωτογραφία, υποβλητικούς φωτισμούς και εξαιρετικά ντεκόρ, ενώ σε τρίτο επίπεδο  έχουμε μια πολύ μοντέρνα απόδοση του παραμυθιού της κοκκινοσκουφίτσας, με τη γιαγιά και τον κακό λύκο. Επειδή εκείνη την εποχή ήταν της μόδας η ψυχανάλυση (βλ. και ταινίες των Χίτσκοκ και Λανγκ), τη συναντάμε και σε αυτή την ταινία.
Ο εμιγκρές Σιόντμακ υπήρξε μοναδικός στο είδος του και η λέσχη μας τον τίμησε προβάλλοντας μέχρι στιγμής τα κορυφαία νουάρ του «Οι δολοφόνοι», «Πουλημένη στην αμαρτία», «Η γυναίκα φάντασμα», «Μαύρος καθρέφτης», ενώ το καλοκαίρι στο θερινό cine «ΑΠΟΛΛΩΝ» θα παρουσιάσει άλλα δύο αριστουργήματά του. Η ταινία «Βουβός πόθος» γυρίστηκε και το 1975 σε έγχρωμο ριμέικ από τον Πίτερ Κόλινσον, που ωχριά όμως μπροστά στο αρχικό μονάκριβο αριστούργημα.

No comments:

Post a Comment