Friday, April 3, 2020


Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ          #78

STOUTHEARTED MEN
Ένα τραγούδι για ιδεαλιστές επαναστάτες. Ένα τραγούδι που προσπαθεί να στρατολογήσει «γενναίους άνδρες που θα πολεμήσουν» είναι αυτό που έγραψαν για την οπερέτα του 1928 «New Moon» ο συνθέτης Sigmund Romberg και ο στιχουργός Richard Hammerstein II. Στην κινηματογραφική έκδοση του 1930 το αποδίδει ο Lawrence Tibbett και του 1940 ο Nelson Eddy. Το 1954, στην ταινία «Deep in my heart» το ερμηνεύει και η Helen Traumbel. Ανάμεσα σ’ αυτούς που το ηχογράφησαν είναι και η Barbra Streisand (1967). H αξέχαστη εκτέλεση είναι του Nelson Eddy από το 1940.

STRAIGHTEN UP AND FLY RIGHT
Το 1943 ο Nat «King» Cole, μαζί με τον μουσικό εκδότη και ατζέντη Irving Mills, έγραψε ένα τραγούδι, που ουσιαστικά ήταν η πρώτη φωνητική επιτυχία του, η οποία και τον οδηγεί σιγά σιγά να εγκαταλείψει τον ρόλο του πιανίστα και να στραφεί στην ερμηνεία. Ήδη από το ’39 υπάρχει το King Cole Trio και μ’ αυτή την επωνυμία ηχογραφεί το «Straighten up and fly right», που το 1944 κάνει και ο ίδιος επιτυχία, αφού προηγουμένως το τραγουδά στην ταινία του ’43 «Here comes Elmer». Eπίσης οι Andrews Sisters το ερμηνεύουν στο φιλμ του ’45 «Her lucky night». Tο «Straighten up», που αργότερα έγινε το μουσικό θέμα του Nat «King» Cole, ηχογράφησαν, μεταξύ άλλων, οι De John Sisters (1958), η Linda Ronstadt και η Natalie Cole.

STRANGER IN PARADISE
Λίγο πριν από τον θάνατό του το 1887, ο Alexander Borodin συνέθεσε την ημιτελή δημοφιλή όπερα του «Prince Igor» που ολοκλήρωσαν αργότερα ο Rimsky-Korsakof και ο Glazunof. Ένα από τα θέματα του μπαλέτου, από τους Πολοβτσιανούς χορούς, διασκεύασαν το 1953 ο Robert Wright και ο George Forrest με τίτλο «Stranger in Paradise» για το μιούζικαλ του Μπρόντγουέι «Kismet» που έγινε και ταινία. Το 1955, από τον Vincente Minnelli. Στο φιλμ το ερμηνεύουν η Ann Blyth και ο Vic Damone. Από τις δεκάδες εκτελέσεις της σύνθεσης ξεχώρισαν του Tony Bennett (2/ 54) και των Four Aces (3/ 54), που και οι δύο απέσπασαν χρυσό δίσκο. Η πηγή του «Kismet» ήταν ένα θεατρικό έργο του 1911, που έγινε ταινία και το 1920, και το 1930 και το 1944. Οι Polovetz ή Polovtsian Dances αναφέρονται στους Polovtsy, έναν νομαδικό λαό, που είχε καταλάβει τη Ρωσία. Ο Borodin βάσισε το λιμπρέτο του σ’ ένα ποίημα του 14ου αιώνα με τίτλο «Τραγούδι του στρατού του πρίγκιπα Ιγκόρ».

STRANGER ON THE SHORE
O συνθέτης-κλαρινετίστας Acker Bilk γεννήθηκε το 1929 στο Σόμερσετ της Αγγλίας. Το πραγματικό του όνομα είναι Bernard Stanley Bilk. Έμαθε κλαρινέτο ενώ ήταν στον Στρατό, το 1947. Όταν τον βρήκαν να κοιμάται στη σκοπιά, του επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών μηνών, στο διάστημα των οποίων αφιέρωσε όλες τις ώρες του στο κλαρινέτο, που αργότερα τον έκανε διάσημο. Οι φίλοι του τον αποκαλούσαν Acker, που είναι μία τοπική προσφώνηση για φίλο ή σύντροφο κι έτσι του έμεινε το όνομα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, είχε συνθέσει μια μελωδία, με τίτλο «Jenny» (από το όνομα της κόρης του), που την έδωσε σαν σήμα στην παιδική τηλεοπτική σειρά «Stranger on the shore» κι έτσι έγινε γνωστή. Το μουσικό θέμα του έγινε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ (1/ 62 και χρυσός δίσκος) και έως το 1967 είχε πουλήσει τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα σ’ όλο τον κόσμο. Το «Stranger on the shore» έκαναν επιτυχία, επίσης, οι Andy Williams (38/ 62), Drifters (73/ 62).

STRING OF PEARLS, A
Oι στίχοι είναι του Eddie De Lange και η μουσική του Jerry Gray (1941). O Gray ήταν ενορχηστρωτής του Glenn Miller και η ορχήστρα του Miller ήταν η πρώτη που το ηχογράφησε και το έκανε επιτυχία (1941). Aκολούθησε η εκτέλεση του Benny Goodman (1942). Και του Miller και του Goodman είναι οργανικές εκτελέσεις.

STRIPPER, The
Για μια σκηνή της τηλεοπτικής σειράς του 1958 «Burlesque» o David Rose έγραψε οκτώ μέτρα μουσικής, που αργότερα συμπτωματικά ηχογράφησε κι όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε η β’ πλευρά ενός δίσκου 45 στροφών, τότε το θυμήθηκαν και το χρησιμοποίησαν. Ίσως δε θα γινόταν ποτέ επιτυχία, αν δεν το ανακάλυπτε ο ντισκ τζόκεϊ ενός σταθμού του Λος Άντζελες. Το έπαιζε συνεχώς για 45 λεπτά. Έτσι έγινε Νο 1 το 1962 «The stripper», το δημοφιλέστερο ως σήμερα κομμάτι για στριπτίζ.

STRIP POLKA
Τους στίχους και την μουσική έγραψε ο Johnny Mercer (1942), συνιδρυτής της Capitol Records, και πρώτος το ηχογράφησε ο ίδιος. Ο πλήρης τίτλος είναι «Strip polka (Take it off! Take it off!)» Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1942 σε τέσσερις εκτελέσεις: Kay Kyser, Andrews Sisters, Johnny Mercer, Alvino Rey.

SUMMERTIME
Το πιο γνωστό τραγούδι απ’ όλα τα καλοκαιρινά, δημιουργία των Du Pose Heyward, George Gershwin (το 1935), ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά στην λαϊκή όπερα «Porgy and Bess» από την Abbie Mitchell. Στην κινηματογραφική έκδοση (1959) το αποδίδει η Dorothy Dandridge, με την φωνή της Loulie Jean Norman. Στο φιλμ του 1945 «Rhapsody in blue» το τραγούδησε η Anne Brown. Το έκαναν επιτυχία οι Billie Holiday (1936), Sam Cooke (1957), Marcels (1961), Rick Nelson (1962), Chris Columbo Quintet (1963), Billy Stewart (1966).

SUMMIT RIDGE DRIVE
Ο σπουδαίος κλαρινετίστας Artie Shaw το συνέθεσε κι ήταν αυτός που το έκανε επιτυχία σε βινύλιο. Έγινε χρυσός δίσκος το 1941. Ξανακυκλοφόρησε το 1944 και ξαναέγινε επιτυχία από τον Artie Shaw & his Gramercy Five. Ο Shaw πριν δημιουργήσει την δική του ορχήστρα (1936) έπαιζε δίπλα στους Irving Aaronson, Red Nichols, Vincent Lopez, Roger Wolfe Kahn.

SUNDAY KIND OF LOVE
Τέσσερις τραγουδοποιοί, μεταξύ των οποίων ο ερμηνευτής Louis Prima, που έγραψε συνθέσεις όπως «Sing, sing, sing», σκάρωσαν το 1946 ένα κομμάτι με τίτλο «A Sunday kind of love». Το 1947, το έκανε επιτυχία η Jo Stafford, το 1962 το θυμήθηκαν οι Jan and Dean και το 1972 ο Lenny Welch. Το 1986, ηχογραφήθηκε από τη Reba McEntire και στα ενδιάμεσα κι από άλλους καλλιτέχνες. Η λιγότερο γνωστή εκτέλεση ανήκει στην ορχήστρα Claude Thornhill με ερμηνεία Fran Warren. Ο πιανίστας, ενορχηστρωτής, μαέστρος Claude Thornhill γεννήθηκε το 1909 και πέθανε το 1965. Έπαιξε με τις ορχήστρες Freddy Martin, Leo Reisman, Paul Whiteman κ. ά. πριν δημιουργήσει τη δική του μπάντα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 ήταν μουσικός διευθυντής για τον Tony Bennett.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment