Friday, February 21, 2020

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 'ΑΜΑΛΙΑ'

Παραστάσεις που αγαπήθηκαν στην Αθήνα «ανεβαίνουν» στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Αμαλία, το οποίο ετοίμασε ένα πλούσιο πρόγραμμα για το θεατρόφιλο κοινό


Η επιτυχία των προηγούμενων ημερών συνεχίζεται στις 24 και 25 Φεβρουαρίου με το συγκλονιστικό έργο του Ισπανού βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα και δοκιμιογράφου, Χουάν Μαγιόργκα, Himmelweg (Ο δρόμος για τον ουρανό). Με φωτογραφικό υλικό και κινηματογραφικά πλάνα, η παράσταση που σκηνοθέτησε η Έλενα Καρακούλη, εστιάζει σε τραγικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων στην Πράγα.


Ο Νίκος Ψαρράς ερμηνεύει έναν σκληρό Γερμανό στρατιωτικό, τον οποίο πλαισιώνουν ο Δημήτρης Παπανικολάου, ο Θανάσης Δήμου, η Βερονίκη Στογιαννίδου και η Δανάη Hoffman. Η παράσταση είναι παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2019 και ο συγγραφέας δεν έκρυψε την συγκίνησή του που αυτή παρουσιάστηκε «εκεί όπου γεννήθηκε η Ευρώπη και το θέατρο», αλλά και την «τεράστια ευγνωμοσύνη για την Μαρία Χατζηεμμανουήλπου μετέφρασε το έργο μου στην πανέμορφη ελληνική γλώσσα».HIMMELWEG (Ο δρόμος για τον ουρανό)

Από τις 20 ως τις 23 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η παράσταση με το έργο Φυλές της Νίνα Ρέιν σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Το πολυβραβευμένο έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Έρις Κύργια και για την ερμηνεία του ο Μάνος Καρατζογιάννηςτιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού-all4fun 2019. Μαζί του οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Ελένη Μολέσκη, Καλλιόπη Παναγιωτίδου.Φυλές @Elina Giounanli

Δύο βραβεία ερμηνείας χάρισε στην Πέγκυ Τρικαλιώτη η ερμηνεία της στην παράσταση Η απολογία της Μαρί Κιουρί, για την άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της, παρουσιάζονται μέσα από το κείμενο και την μουσική της Ευσταθίας, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή. Το τραγούδι της παράστασης «Για πες μου κάτι» ερμηνεύουν η Ευσταθία και η Πένυ Μπαλτατζή, ενώ μαζί με την Πέγκυ Τρικαλιώτη εμφανίζονται η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο χορευτής Κωνσταντίνος Παπανικολάου. Οι παραστάσεις, στις 6,7 και 8 Μαρτίου, τελούν υπό την αιγίδα της Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης.Η απολογία της Μαρί Κιουρί



Στις 9 Μαρτίου στο Θέατρο Αμαλία ξεκινούν οι παραστάσεις με το έργο του Λέων Τολστόι Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Νικολαΐδη με τους Γιώργο Γαλίτηκαι Θανάση Κουρλαμπά.

Ένα νεαρό ζευγάρι αποχαιρετά τις μητέρας του που φεύγουν σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο. Η ψηφιακή κωμωδία, Το Κινητό, του Σέρτζιο Μπέλμπελ έρχεται από τις 11 ως τις 15 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη με τους Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Ελίζα Σκολίδη και Βασίλη Βούνο.

Τις επόμενες δύο μέρες, 16 και 17 Μαρτίου στο Θέατρο Αμαλία παρουσιάζεται Το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη, όπου ο Κάφκα, ο Ζενέ και ο Κουστορίτσα βολτάρουν στον υπόγειο κόσμο του Ηλία Πετρόπουλου. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Αργύρης Παυλίδης και ερμηνεύουν η Νικολέτα Κοτσαηλίδου, ο Αργύρης Παυλίδης, ο Βασίλης Παπαγεωργίου και η Δανάη Χριστοδούλου.

Η Γέρμα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που συγκίνησε το κοινό και απέσπασε πολύ καλές κριτικές, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου, επιστρέφει στο Αμαλία από τις 19 ως τις 22 Μαρτίου. Ο σκηνοθέτης και η Εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»παρουσιάζουν μια διασκευή της «Γέρμα» για πέντε πρόσωπα, που βιώνουν τον μύθο του Λόρκα σε ένα ελληνικό, ακριτικό χωριό της Ηπείρου εν έτει 2020. Στο ρόλο της Γέρμα η Πηνελόπη Μαρκοπούλου και μαζί της οι Νίκος Αλεξίου, Θανάσης Σαράντος, Βασιλίνα Κατερίνη και Παναγιώτης Γκιζιώτης, ενώ στο ρόλο της Ντολόρες εμφανίζεται η Βίλμα Τσακίρη.


Ένα musical δωματίου, ειδικά για την Μαριάννα Πολυχρονίδου, έγραψε και σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης. Η νεαρή ερμηνεύτρια μέσα από έναν διάλογο με τον εαυτό της, «ταξιδεύει» στην ιστορία μιας γυναίκας, στους αδιέξοδους έρωτές της, τον συναισθηματικό της λαβύρινθο, τις ανολοκλήρωτες δίαιτες. Η παράσταση COMMEDIA D΄AMOREφιλοξενείται στο Θέατρο Αμαλία στις 28 Μαρτίου.

No comments:

Post a Comment