Tuesday, February 25, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ  #44

JOHN AND MARSHA
O Stan Freberg, που γεννήθηκε το 1926, στην αρχή έκανε μιμήσεις στο ραδιόφωνο (1943), μετά δάνεισε την φωνή του για κινούμενα σχέδια στον κινηματογράφο και για παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση και το 1957 είχε δική του ραδιοφωνική εκπομπή. Από το 1951-60 κυκλοφόρησαν με επιτυχία 17 δίσκοι του. Ο δίσκος με τον οποίο έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο βινύλιο ήταν μια παρωδία σαπουνόπερας, όπου ακούγονται μόνο δύο ονόματα, «John and Marsha» (21/ 51). Έγινε διάσημος από τη μια μέρα στην άλλη μ’ αυτή την ηχογράφηση, όπου τον συνοδεύει η ορχήστρα Cliffie Stone.

JOLTIN’ JOE DIMAGGIO
O Joe Dimaggio (1914-1999) ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους παίκτες του μπέιζ μπολ. Από το 1936-51 ήταν με τους New York Yankees. Είχε το ρεκόρ της επιτυχούς απόκρουσης της μπάλας σε 56 συνεχή παιχνίδια –έως το 1941. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Marilyn Monroe. Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την διακοπή της αλυσίδας των επιτυχιών του Dimaggio ένας ντισκ τζόκεϊ (ο Alan Courtney) έγραψε τους στίχους κι ένας ενορχηστρωτής (ο Ben Homer, ο ίδιος που συνέθεσε το «Sentimental journey» το 1944) την μελωδία του «Joltin’ Joe Dimaggio», φόρο τιμής στο αστέρι του μπέιζ μπολ. Το τραγούδι έκανε επιτυχία η ορχήστρα του Les Brown με ερμηνεύτρια την Betty Bonney, ίσως 14 χρονών τότε (16/ 41). 

JOY
«Jesu, joy of man’s desiring» ήταν ο αγγλικός τίτλος του χορωδιακού «Jesu, bleibet meine Freude» (γεζού μπλάιμπετ μάινε φρόιντε) από την εκκλησιαστική καντάτα του Bach #147 «Herz und mund und tat und leben» (χερτζ ουντ μουντ ουντ τατ ουντ λέμπεν). Γράφτηκε το 1723. Σ’ αυτήν βασίζεται το «Joy», που το συγκρότημα Apollo 100, με επικεφαλής τον βρετανό Tom Parker, έκανε επιτυχία το 1972.

JUKE BOX SATURDAY NIGHT
Στη ρεβί του Μπρόντγουέι «Stars on ice» (1942), που δόθηκε σε 827 παραστάσεις, έκανε το ντεμπούτο της η σύνθεση των Albert Stillman – Paul McGrane «Juke box Saturday night» που σε ορισμένα σημεία μιμείται/ θυμίζει τα «Ciribiribin» του Harry James και «If I didn’t care» των Ink Spots. Σε δίσκους έγινε τότε επιτυχία μόνο από την ορχήστρα Glenn Miller, με φωνητικά των Marion Hutton, Tex Beneke, Modernaires (7/ 42). Το 1953, την ξαναηχογράφησαν ο Tex Beneke με τους Modernaires και τίτλο «New Jukebox Saturday night», αλλά χωρίς εμπορική απήχηση. Η μόνη άλλη δημοφιλής εκτέλεση ήταν των Nino & The Ebb Tides (57/ 61).

JUNK FOOD JUNKIE
Τραγουδιστής και τραγουδοποιός της ποπ-φολκ μουσικής, ο Larry Groce γεννήθηκε το 1948 στο Ντάλλας. Έγινε γνωστός, κυρίως, γράφοντας τραγούδια για το δισκογραφικό τμήμα της εταιρίας Walt Disney. Η μοναδική προσωπική επιτυχία του ήταν το «Junk food junkie», που ηχογράφησε ο ίδιος, παρουσία κοινού, στο νυχτερινό κλαμπ της Σάντα Μόνικα Mc Cabes (9/ 76).

JUST A BLUE SERGE SUIT
Δημιουργία του Irving Berlin (1945), που έκανε επιτυχία μόνο η ορχήστρα του Vaughn Monroe με ερμηνευτή τον ίδιο (1945). Επίσης το ηχογράφησαν οι Merry Macs. Serge είναι το λεπτό, λινό ύφασμα σερζ.

JUST A LITTLE BIT SOUTH OF NORTH CAROLINA
Tο «Just a little bit south of Νοrth Carolina» είναι δημιουργία των Sunny Skylar, Bette Cannon, Arthur Shafter (1940). Πρώτος την ερμήνευσε από το ραδιόφωνο ο συνδημιουργός της Sunny Skylar, τραγουδιστής εκείνη την εποχή με την ορχήστρα του Vincent Lopez. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1941 από τις ορχήστρες Gene Krupa (με ερμηνεύτρια την Annita O’Day) και Mitchell Ayres. Επίσης την σύνθεση ηχογράφησε ο Glenn Miller.

JUST A-SITTIN’ AND A ROCKIN’
Το έγραψε ο Duke Ellington τo 1945 και το ηχογράφησε πρώτος, αλλά επιτυχία έγινε έναν χρόνο αργότερα από την June Christy με την ορχήστρα Stan Kenton, αλλά και στην ηχογράφηση των Delta Rhythm Boys. Είναι το «Just a-sittin’and a rockin», που οι περισσότεροι θυμούνται στην εκτέλεση της Christy. Τραγουδίστρια της τζαζ, η Christy πέθανε το 1990 σε ηλικία 65 χρόνων, αφού έγινε γνωστή από την τετραετή συνεργασία της (1945-48) με την ορχήστρα Stan Kenton.

JUST IN TIME
Για την φίλη τους, την τραγουδίστρια Judy Holliday, έγραψαν το 1956 το μιούζικαλ «Bells are ringing» η Betty Comden και ο Adolph Green. Στην παράσταση πρωταγωνιστούσαν οι Sydney Chaplin – Judy Holliday, που σε μια σκηνή στο Central Park, ψυχαγωγούν τους διαβάτες τραγουδώντας «Just in time» σε μουσική Jule Styne. Το έργο παρουσιάστηκε σε 924 παραστάσεις. Και το 1960, έγινε ταινία με τους Judy Holliday, Dean Martin (που ερμήνευσαν σε ντουέτο το «Just in time») σε σκηνοθεσία Vincente Minnelli. Σε δίσκους το τραγούδι έκανε επιτυχία μόνο ο Tony Bennett –το 1956. Τον συνοδεύει η ορχήστρα Percy Faith.

JUST YOU, JUST ME

Για την ταινία του 1929 «Marianne» γράφτηκε η σύνθεση «Just you, just me». Την ερμήνευσαν οι Marion Davies – Lawrence Gray. Το 1957, στο φιλμ «This could be the night» την έπαιξε η ορχήστρα Ray Anthony. Και τέλος η Liza Minelli την τραγούδησε το 1977 στην ταινία «New York, New York». Σε δίσκο την έκανε επιτυχία μόνο ο Cliff Edwards το 1929. Ο Edwards ήταν ο Jiminy Cricket της ταινίας κινουμένων σχεδίων του Disney «Pinocchio». Άλλες εκτελέσεις: από τον Benny Goodman, τον Louis Armstrong, το 1957 από τον Nat «King» Cole. Και ακόμα από τον Frank Sinatra.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment