Monday, February 24, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ #43

I WONDER
Γεννημένος στη Νάσβιλ ο τραγουδιστής των μπλουζ και πιανίστας Cecil Gant έγραψε το 1944 ως στρατιώτης την σύνθεση «I wonder», που έκανε ο ίδιος επιτυχία σε δίσκους (20/ 45). Αυτή ήταν και η μοναδική επιτυχία του καλλιτέχνη που αποκαλούσαν «The G. I. Sing – sation», ο οποίος πέθανε το 1951 σε ηλικία 37 χρονών. Οι στίχοι ήταν του Raymond Leveen, που είχε άλλη μια ευκαιρία στην καριέρα του, όταν το 1938 έγραψε το μεξικάνικο τραγούδι «Ti-Pi-Tin» στα αγγλικά. Το «I wonder» ηχογράφησαν επίσης οι Louis Armstrong, Red Callender κ. ά.

I WONDER, I WONDER, I WONDER
Έπαιζε τενόρο σαξόφωνο και ήταν τραγουδιστής, μεταξύ άλλων, με την ορχήστρα Artie Shaw από το 1936-39. Ο Tony Pastor, που το 1940 δημιούργησε τη δική του μπάντα, γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1969. Από τη δική του ορχηστρα, που από το 1941-49 είχε 15 επιτυχίες, πέρασαν η Betty και η Rosemary Clooney. Το 1947, ο Tony Pastor έκανε επιτυχία την σύνθεση «I wonder, I wonder, I wonder». Μία επιτυχία που μοιράστηκε με άλλες τρεις δημοφιλείς εκτελέσεις –και οι τρεις το 1947– από τους Eddy Howard, Guy Lombardo, Martha Tilton.

Ι WONDER WHY
Εννέα επιτυχίες είχε το συγκρότημα Dion and the Belmonts, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Πρωταγωνιστής ήταν ο τραγουδιστής Dion DiMucci που από το 1960 ακολούθησε προσωπική καριέρα, όπως και οι Belmonts. Η πρώτη επιτυχία του Dion και των Belmonts ήταν το «I wonder why» (1958).

JAVA
Το πιο σημαντικό νησί της Ινδονησίας, με ηφαιστειογενή βουνά και πυκνή βλάστηση είναι η Ιάβα, που έχει πρωτεύουσα την Τζακάρτα. Java ήταν το όνομα ενός αλόγου στις ιπποδρομίες, στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Σ’ αυτό το άλογο είναι αφιερωμένη η σύνθεση που έγραψαν το 1958 οι Allen Toussaint, Alvin O. Tyler, Freddy Friday (ή Murray Sporn). Αυτό το κομμάτι ηχογράφησε για το άλμπουμ του 1963 «Honey in the horn» (μαζί με επιτυχίες όπως «Fly me to the moon» και «Al di la») ο τρομπετίστας Al Hirt. Το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη είναι Alois Maxwell Hirt. Γεννήθηκε το 1922 στη Νέα Ορλεάνη και πέθανε το 1999. Από 6 χρονών παίζει τρομπέτα. Περιόδευσε με τους Jimmy Dorsey, Tommy Dorsey, Ray McKinley, Horace Heidt. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, δημιούργησε δικό του συγκρότημα για να παίζει μουσική dixieland. Ανάμεσα στα μέλη του κόμπο του ήταν και ο Pete Fountain. O Hirt, που οι φίλοι του αποκαλούσαν «The monster» (το θηρίο), λόγω του όγκου-βάρους του, είχε οκτώ επιτυχίες από το 1964-68, με μεγαλύτερη το «Java» (4/ 64), που ηχογράφησε και ο πιανίστας Floyd Cramer το 1962, με μικρότερη απήχηση (49/ 63). Από την δεκαετία του ’60 στο κέντρο της Νέας Ορλεάνης, στην Bourbon Street, λειτουργεί το κλαμπ του καλλιτέχνη. Η επωνυμία του είναι Al Hirt.

JAVA JIVE
Java σημαίνει Ιάβα, αλλά στ’ αγγλικά σημαίνει και καφές (είτε από την Ιάβα είτε όχι) ενώ η λέξη jive έχει τόσες πολλές έννοιες, που μόνο ανάλογα με τη φράση μπορεί να προσδιοριστεί η χρήση της. Έτσι σημαίνει γρήγορη, ρυθμική μουσική τζαζ, τσιγάρο από μαριχουάνα και ακόμα μεταφράζεται σε «γλώσσα αργκό» που χρησιμοποιούν οι μουσικοί της τζαζ, και επίσης (σεξουαλική) συνεύρεση. Το 1940, ο στιχουργός Ben Oakland και ο συνθέτης Milton Drake έγραψαν τη μελωδία του «Java jive» που αρχίζει με τα δύο πρώτα μέτρα του παραδοσιακού «I love coffee, I love tea» (επιτυχία του 1915). Σε δίσκους το «Java jive» ηχογράφησαν οι Ink Spots που είχαν και την μοναδική δημοφιλή έκδοση (17/ 41). Οι ίδιοι το ερμήνευσαν και για την ταινία του 1942 «Pardon my sarong» όπου, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκε. Πρωταγωνιστές είναι οι Abbott & Costello, σε ρόλους οδηγών λεωφορείου, που φθάνουν σε τροπικό νησί.

JEALOUSY (Jalousie)
Ένας Δανός συνθέτης, ο Jacob Gade, έγραψε το 1925 μια μελωδία που τη βάφτισε «Jalousie». To 1932, την έκανε επιτυχία στις ΗΠΑ η ορχήστρα Leo Reisman και το 1938 η ορχήστρα Boston Pops με μαέστρο τον Arthur Fiedler. Το 1939, ακούγεται στην ταινία «Paris honeymoon», το 1945 η Kathryn Grayson την ερμηνεύει μέσα σε ένα μεξικάνικο εστιατόριο του Λος Άντζελες στο φιλμ «Anchors aweigh», με ακροατές τους Frank Sinatra, Gene Kelly. Το 1947, την κάνει επιτυχία σε δίσκους η ορχήστρα Harry James, και το 1951 ακούγεται στην ταινία «Painting the clouds with sunshine». Το 1951, το τραγούδι αυτό που εκδόθηκε και στα ελληνικά, με τίτλο «Η ζήλεια με κάνει τρελό», γνώρισε την δημοφιλέστερη έκδοσή του στην ηχογράφηση του Frankie Laine, που έγινε χρυσή, με τίτλο «Jealousy» (3/ 51). Τους αγγλικούς στίχους έγραψε η Vera Bloom.

JERSEY BOUNCE
Τρεις εκτελέσεις της σύνθεσης «Jersey bounce» είχαν επιτυχία το 1942. Η δημοφιλέστερη ήταν της ορχήστρας Benny Goodman. Oι άλλες δύο ήταν από τον Jimmy Dorsey και τον Shep Fields. Η σύνθεση ακούγεται το 1955 στο φιλμ «The Benny Goodman Story», όπου τον μαέστρο υποδύεται ο Steve Allen, τον οποίο ντουμπλάρει στο κλαρινέτο ο ίδιος ο Goodman. Στην ταινία εμφανίζονται επίσης οι Donna Reed, Sammy Davis Jr, Gene Krupa, Lionel Hampton, Teddy Wilson, και ακόμα οι Harry James, Ziggy Elman, Martha Tilton, Stan Getz, Louis Prima.

JIM
Τραγούδι του 1941 σε στίχους Nelson Shawn και μουσική Caesar Petrillo, Edward Ross. Πρώτη το ερμήνευσε η Dinah Shore. Ακούγεται στην ταινία του 1942 «Yokel boy», μια σάτιρα για τις γκαγκστερικές ταινίες, με πρωταγωνιστές τους Albert Dekker, Joan Davies, Eddie Foy Jr. Έγινε επιτυχία σε δίσκους το 1941 από την ορχήστρα Jimmy Dorsey (με ερμηνευτές την Helen O’Connell και τον Bob Eberly) και την Dinah Shore.

JINGLE BELLS
Όταν το 1857 ο James S. Pierpont έγραψε μία μελωδία για την ψυχαγωγία των μαθητών κατηχητικού σχολείου, ο πρωτότυπος τίτλος ήταν «το ανοικτό έλκυθρο του ενός αλόγου» («The one horse open sleigh») Αργότερα έγινε «Jingle bells». Το 1902, ηχογραφείται για πρώτη φορά από το κουαρτέτο Hayden και στη συνέχεια γίνεται επιτυχία για τους Benny Goodman (1935), Glenn Miller (1941), Bing Crosby – Andrews Sisters (1943 και 1947), Les Paul (1952) κ. ά.

JINGLE JANGLE JINGLE

Για την ταινία του 1942 «The forest rangers» έγραψε ο Frank Loesser το «Jingle Jangle Jingle». Στις τέσσερις δημοφιλείς εκτελέσεις του τραγουδιού το 1942 ήταν και μια από τους Merry Macs, ένα φωνητικό κουαρτέτο, που ξεκίνησε στην δεκαετία του ’20 και ήταν επηρεασμένο από τους Mills Brothers. Από το 1936-46 είχαν 11 επιτυχίες. Η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν το «Jingle Jangle Jingle» (4/ 42).
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment