Sunday, February 23, 2020

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.  #42

I UNDERSTAND
Οι στίχοι του «I understand» είναι του Kim Gannon και η μουσική της Mabel Wayne (1941). Πρώτος το ηχογράφησε και το έκανε επιτυχία ο Jimmy Dorsey με την ορχήστρα του και ερμηνευτή τον Bob Eberly. Υπήρξε από τις αγαπημένες μπαλάντες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

I’VE GOT A CRUSH ON YOU
Για το μιούζικαλ του 1928 «Treasure girl» συνέθεσαν την ίδια χρονιά το «I’ve got a crush on you» o Ira Gershwin και ο George Gershwin. Το 1930, ξανακούστηκε στη διασκευασμένη έκδοση του ίδιου μιούζικαλ που τώρα ονομαζόταν «Strike up the band». Και στις δύο παραστάσεις ήταν σε ζωηρό ρυθμό, όπως το ήθελε ο Gershwin (allegretto giocoso, δηλαδή εύθυμο, ελαφρό και χαρωπό). Η Lee Wiley, όμως, μια τραγουδίστρια που έζησε από το 1915-75, ήταν η πρώτη που το ηχογράφησε με αργό τέμπο, σαν συναισθηματική μπαλάντα. H Wiley ήταν τραγουδίστρια ορχήστρας, στη δεκαετία του ’30, κυρίως με τις μπάντες Johnny Green, Leo Reisman, Victor Young. Η ηχογράφησή της έγινε το 1951 για το άλμπουμ «Night in Manhattan». Ήδη το 1948, το έκανε επιτυχία ο Frank Sinatra με τον Bobby Hackett στην τρομπέτα. Ο Hackett συνοδεύει, άλλωστε, και την Wiley. Η εκτέλεση του Sinatra ακούγεται στο φιλμ του 1952 «Meet Danny Wilson». Το 1955 το ερμηνεύουν η Betty Grable, o Jack Lemmon κ. ά. στο φιλμ «Three for the show» και το 1958 στο φιλμ «The Helen Morgan Story» το αποδίδει η Ann Blyth, ντουμπλαρισμένη από την Gogi Grant.

I’VE GOT A FEELIN’ YOU’RE FOOLIN’
Στην ταινία του 1936 «Broadway Melody of 1936», οι πρωταγωνιστές Robert Taylor και June Knight ερμηνεύουν την σύνθεση των Arthur Freed – Nacio Herb Brown. O Freed έγινε αργότερα ένας από τους πιο ταλαντούχους παραγωγούς μιούζικαλ στο Χόλιγουντ. Το τραγούδι, που τιτλοφορείται «I’ve got a feelin’ you’re foolin’», έγινε επιτυχία σε δίσκους το 1935 στις εκτελέσεις της ορχήστρας των αδελφών Dorsey και του Eddy Duchin και το 1952 χρησιμοποιήθηκε στις ταινίες «Singing in the rain» και «With a song in my heart».

I’VE GOT A LOVELY BUNCH OF COCOANUTS
Ο συνθέτης-στιχουργός του μεσοπολέμου Fred Heatherton ήταν στην πραγματικότητα τρεις άνθρωποι, οι Βρετανοί Elton Box και Desmond Cox και ο Αμερικάνος Irwin Dash. Το 1944, συνέθεσαν το κωμικό τραγούδι «I’ve got a lovely bunch of cocoanuts», που πρώτη παρουσίασε η ορχήστρα του Billy Cotton. Σε δίσκους το ηχογράφησε ο Danny Kaye, αλλά μεγαλύτερη επιτυχία είχε η εκτέλεση της ορχήστρας Freddy Martin, που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ερμηνευτής ο Merv Griffin, που αργότερα έγινε διάσημος με τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές του.

I’VE GOT YOU UNDER MY SKIN
Στην ταινία του 1936 «Born to dance» ακούστηκε για πρώτη φορά η σύνθεση του Cole Porter «I’ve got you under my skin» από την ηθοποιό Virginia Bruce, που για ένα διάστημα ήταν παντρεμένη με Τούρκο μετανάστη. Το 1946, ήταν φυσικό να συμπεριληφθεί στην ταινία για την ζωή του Porter «Night and Day», όπου ακούγεται από την τραγουδίστρια της ορχήστρας Kay Kyser, Ginny Simms. Το 1948, στο φιλμ «Luxury liner» το τραγουδά η Marina Koshetz. Το 1957, το βρίσκουμε στην ταινία «This could be the night», όπου πρωταγωνιστούν οι Jean Simmons, Anthony Franciosa ενώ το παίζει η ορχήστρα Ray Anthony και το 1959 το ερμηνεύει στο «The mating game» η Debbie Reynolds. O Frank Sinatra, που είχε τη δημοφιλέστερη έκδοση της σύνθεσης, την ηχογράφησε το 1956 για την Capitol και το 1963 για την Reprise. Άλλες εκτελέσεις: το 1936 από τον Ray Noble και τον Hal Kemp, το 1951 από τον Stan Freberg, το 1959 από Louis Prima – Keely Smith, το 1966 από τους Four Seasons.

I’VE TOLD EV’RY LITTLE STAR
Αν δεν το άκουγε μία νέα γενιά το 1961, στη δημοφιλέστατη ερμηνεία της Linda Scott, πολύ λίγοι θα γνώριζαν τη σύνθεση –από το 1932– των Jerome Kern – Oscar Hammerstein II «I’ve told ev’ry little star». Ήταν ένα ερωτικό τραγούδι για το μιούζικαλ του Μπρόντγουέι «Music in the air», όπου ακουγόταν δύο φορές πρώτα από έναν ντροπαλό νέο και τη δεύτερη φορά σε μία ακρόαση για έναν μουσικό εκδότη. Ο συνθέτης ισχυρίζεται ότι «άκουσε – εμπνεύστηκε» τη βασική μελωδία από ένα χελιδόνι που κελαηδούσε! Η πρώτη φορά που το κομμάτι έγινε επιτυχία σε δίσκο ήταν το 1933 από τον Jack Denny. Αργότερα το ηχογράφησαν οι Eddy Duchin, Irene Dunne, Pat Boone, ενώ η Gloria Swanson το αποδίδει στην κινηματογραφική έκδοση του έργου «Music in the air» το 1934. Μία από τις λιγότερο γνωστές εκτελέσεις είναι με την υψίφωνο Dorothy Kirsten, η οποία γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1992. Η Kirsten έγινε ευρύτερα γνωστή παίζοντας στις ταινίες του 1950 «Mr Music» και του 1951 «The Great Caruso». Την Kirsten συνοδεύει η ορχήστρα Percy Faith.

I WANNA BE LOVED BY YOU
Στο μιούζικαλ του 1928 «Good boy» η περίφημη τραγουδίστρια Helen Kane, που πέθανε το 1966 σε ηλικία 62 χρονών, και ο Dan Healy ερμήνευσαν χορογραφημένοι από τον Busby Berkeley ένα κομμάτι που έμεινε στην ιστορία. Το «I wanna be loved by you». Από την παιδική φωνή της και από τα ακατανόητα «boop boop a doog girl», που λέει στο τραγούδι η Kane, πήρε το προσωνύμιο «Boop boop a doop girl». Το 1950, στο φιλμ «Three little words», που αναφέρεται στη ζωή των δημιουργών του τραγουδιού Bert Kalmar – Harry Ruby το αποδίδουν ο Fred Astaire και η Debbie Reynolds, την οποία, όμως, ντουμπλάρει η Helen Kane. To 1955, στο «Gentlemen prefer brunettes» το εκτελεί η Jeanne Crain την οποία ντουμπλάρει η Anita Ellis. Τέλος το 1959, έρχεται η καταλυτική εκτέλεση της σύνθεσης στο «Some like it hot», όπου η Marilyn Monroe το κάνει αθάνατο. Στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Billy Wilder συμπρωταγωνιστούν οι Jack Lemmon, Tony Curtis, George Raft.

Ι WANT TO WALK YOU HOME
Πιανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής. Από τους πιο διάσημους που γέννησε η Νέα Ορλεάνη. Ο Fats Domino, που συνέχιζε ακόμα και στη δεκαετία του ’90 να εμφανίζεται, κυρίως στο Λας Βέγκας και να επιστρέφει στο σπίτι του, στη Νέα Ορλεάνη, κοντά στη σύζυγό του Rosemary και στα οκτώ παιδιά τους, για ηρεμία. Από το 1955-68 ο Domino είχε 66 επιτυχίες. Μία από τις πολλές που έγραψε μαζί με τον παραγωγό του Dave Bartholomew ήταν το «I want to walk you home» (8/ 59).

I WHO HAVE NOTHING
O Carlo Donida που έγραψε το «Al di la» και το έκανε επιτυχία το 1961 ο Emilio Pericoli είναι δημιουργός και του «Uno dei tanti» που έγινε γνωστό το 1963 με τίτλο «I who have nothing». Εκείνη την χρονιά το έκαναν επιτυχία και ο Ben E King και η Shirley Bassey. Και το 1970 το ξαναέφερε στην επικαιρότητα ο Tom Jones.

I WISH I WERE IN LOVE AGAIN
Στο μιούζικαλ του 1937 «Babes in arms» ακούστηκε για πρώτη φορά η σύνθεση των Rodgers – Hart «I wish I were in love again», που το 1948 τραγούδησαν ο Μickey Rooney και η Judy Garland στο φιλμ «Words and music». Το 1949, κυκλοφόρησε σε δίσκο η εκτέλεση της Garland με τον Rooney. Την ορχήστρα του στούντιο της MGM διευθύνει ο Lennie Hayton.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ


No comments:

Post a Comment