Tuesday, February 25, 2020

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΘ: ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
 ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ




 Κάτια Γερακαρίτου

Το σχέδιο ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρουσίασε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, με αφορμή την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που πρόκειται να υπογραφεί με τον δήμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό του ελευθέρου χώρου και την υλοποίηση του έργου εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Ο κ. Ποζρικίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μητροπολιτικό πάρκο που θα δημιουργηθεί καθώς η μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση, προβλέπει την απόδοση για χρήση στην πόλη του 50% περίπου του σημερινού χώρου της ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε, ιδιοκτησιακά το πάρκο, το οποίο θα είναι 52 στρέμματα, θα παραμείνει στη ΔΕΘ – Helexpo και θα έχει την ευθύνη για την καθαριότητα, τη συντήρηση, της φύλαξης, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα είναι ανοιχτό στους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες. «Θα κλείνει μόνο όταν υπάρχουν εκδηλώσεις,  στη Διεθνή Έκθεση», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, στον ελεύθερο χώρο διατηρούνται το Αλεξανδρειον Μελαθρον ο πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το Περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS, καθώς και η πύλη-τόξο και το στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ και προβλέπεται η κατασκευή ενός μόνο κτηρίου αναψυχής.
Ο κ. Ποζρικίδης ανακοίνωσε ότι η ΔΕΘ – Helexpo θα πάει σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. «Θέλουμε να κινητοποιήσουμε τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο. Η τοποθεσία είναι στο κέντρο θέλουμε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, φιλικό προς το περιβάλλον», τόνισε.
«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει και αλλάζει και χαίρομαι που συζητάμε για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη ΔΕΘ- HELEXPO και πως ξεκινάει αυτή η διαδικασία», τόνισε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σημείωσε πως με την συγκεκριμένη ανάπλαση «θα δοθεί μια διαφορετική εικόνα στο κέντρο της πόλης». «Ως δήμαρχος και ως διοίκηση θα τρέξουμε, θα επισπεύσουμε τη διαδικασία και έχω μια αγωνία για να χαρούμε το πλάνο να εφαρμόζεται το πλάνο το 2026». Έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO, η οποία τρέχει με γρήγορους ρυθμούς μια σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία.
Αναλυτικά το σχέδιο :
Α. ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ότι :

1. Δημιουργούνται νέοι Κοινόχρηστοι Χώροι εμβαδού 12.901 m2 περιμετρικά του οικοπέδου με αύξηση (μεταβλητή) του πλάτους του ήδη υφιστάμενου εκεί κοινόχρηστου χώρου. Οι χώροι αυτοί θα αποδοθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης με εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας για τους κοινοχρήστους χώρους.
2. Δημιουργείται δευτερεύoν δίκτυο κοινοχρήστου χώρου εμβαδού 7.358 m2 σε προέκταση της Αλεξάνδρου Σβώλου μέχρι τον κεντρικό άξονα, και από το σημείο αυτό του κεντρικού άξονα μέχρι την οδό Εγνατία. Το δευτερεύoν δίκτυο κοινόχρηστου χώρου αποτελεί μέρος και συνέχεια των κοινοχρήστων χώρων όπως αυτοί ορίζονται σε κάθε ρυμοτομικό σχέδιο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους χρήστες του αστικού δικτύου. Ο χώρος αυτός παρόλο ότι είναι εντός του οικοδομικού τετραγώνου και παραμένει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΘ-HELEXPO, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινοχρήστου χώρου και θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο εντός της περιοχής ανάπλασης.
3. Το υπόλοιπο του τομέα V, εμβαδού 51.542 m2, (εφεξής «ελεύθερος χώρος») παραμένει αδόμητο και ελεύθερο για δημιουργία ενός αστικού πάρκου ειδικών και υψηλών προδιαγραφών.
Β. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ
1. Ο ελεύθεροs χώρος θα διαμορφωθεί ενιαία και συνολικά ως συνέχεια των υφιστάμενων ελεύθερων χώρων της πόλης που τον περιβάλλουν με έμφαση στην ανάδειξη των αξόνων και σημείων αναφοράς για την αποκατάσταση της συνέχειας του αστικού ιστού και τον αντίστοιχο καθορισμό εισόδων προσπέλασης στο χώρο αυτό.
2. Οι διαμορφώσεις του ελεύθερου χώρου θα περιλαμβάνουν ροές κίνησης και στάσης πεζών, ποδηλάτου, τεχνητές διαμορφώσεις για τη δημιουργία νέου φυσικού ανάγλυφου σε τμήματα του χώρου με επιχώσεις έως 2 μ., χώρους και ροές νερού, δενδροφυτεύσεις, χώρους πράσινου και χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων και εκθέσεων μεγέθους ανάλογου με τη φέρουσα ικανότητα του ελεύθερου χώρου.
3. Θα υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου που περιβάλει τον ελεύθερο χώρο, του οποίου είναι και συνέχεια, με την διαμόρφωση του ελευθέρου χώρου με στόχο την εξυπηρέτηση της κίνησης πεζού, ποδηλάτου και της εγκατάστασης του απαραιτήτου αστικού εξοπλισμού.
4. Θα δημιουργηθούν επιμέρους περιοχές εντός του ελευθέρου χώρου με διαφορετικό χαρακτήρα και διαφορετική μορφή φύτευσης και διαμόρφωσης εδάφους. Ειδικότερα :
 -Περιοχές με διαμόρφωση πάρκου αναψυχής με υψηλή πράσινο, χρήσεις αναψυχής (αναψυκτήριο, παιδικές χαρές κλπ.), διαδρομές περιπάτου και διαδρομές κίνησης ποδηλάτων.
 -Περιοχές που να μπορεί να φιλοξενήσουν μουσικές συναυλίες, υπαίθριες εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ. Η διαμόρφωση στις περιοχές αυτές θα είναι πιο ήπια με χαμηλό πράσινο και επιφάνειες με ψυχρά υλικά.
5. Το σύνολο των υλικών επίστρωσης, πέρα από τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα στοιχεία του ηλεκτροφωτισμού, του αστικού εξοπλισμού κλπ, θα εντάσσονται στη ενιαία αντίληψη και αρχές σχεδιασμού που θα προκύψουν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
6. Στον ελεύθερο χώρο διατηρούνται ο πύργος του ΟΤΕ, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ), το Περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS, καθώς και η πύλη-τόξο και το στέγαστρο της πλατείας ΧΑΝΘ και προβλέπεται η κατασκευή ενός μόνο κτιρίου αναψυχής.
7. Ενδέχεται να υπάρξει περίφραξη του ελεύθερου χώρου για λόγους ασφαλείας, είτε στο μέτωπό του με τον κοινόχρηστο χώρο είτε σε εσωτερικό επίπεδο ανάλογα με την διαμόρφωση. Το είδος της περίφραξης και τα ειδικά χαρακτηριστικά της θα προσδιοριστούν από την αρχιτεκτονική μελέτη των κτιριακών έργων και της διαμόρφωσης του ελεύθερου χώρου.
8. Στον ελεύθερο χώρο η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρέπεται μόνο για τα οχήματα άμεσης ανάγκης και εξυπηρέτησης (ασθενοφόρο, πυροσβεστική κλπ) σε ειδικά διαμορφωμένες ροές και θέσεις που θα προτείνει η αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης.


No comments:

Post a Comment