Thursday, February 27, 2020


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ   #46

LAZY MARY
«Luna mezzo mare» ήταν το τραγούδι που έγραψε (μουσική και στίχους) το 1938 ο Paolo Citorello. Αυτό το κομμάτι, διασκευασμένο, έκανε επιτυχία σε δίσκους ο Rudy Vallee (5/ 38) με τίτλο «Oh, ma, ma (The butcher boy)!» To 1958, με δικούς του ιταλικούς και αγγλικούς στίχους το ηχογράφησε και ο Lou Monte. Ο νέος τίτλος «Lazy Mary». Αυτή ήταν και η πρώτη επιτυχία του ιταλικής καταγωγής τραγουδιστή Lou Monte που γεννήθηκε το 1917 στη Νέα Υερσέη (πέθανε το 1989) και από το 1958-63 είχε τέσσερις επιτυχίες. Στο «Lazy Mary» τον Lou Monte συνοδεύει η ορχήστρα Joe Reisman (12/ 58).

LEFT RIGHT OUT OF YOUR HEART
Ένα παιχνίδι με τις λέξεις, που άλλοτε παραπέμπει σε εμβατήριο κι άλλοτε σε ερωτικό τραγούδι, είναι το «Left right out of your heart». Left σημαίνει αριστερά, right  δεξιά. Left, όμως, είναι και ο αόριστος του ρήματος που ερμηνεύεται «έφυγα», ενώ μαζί με το right out μεταφράζεται και «ευθέως, άμεσα». Έτσι, λοιπόν, ο τίτλος «Left right out of your heart» (έφυγα μέσα από την καρδιά σου) γίνεται ένα χαριτωμένο τραγούδι από τον στιχουργό Earl Shuman και τον συνθέτη Mort Garson (o Garson έγραψε το 1963 το Νο 1 τραγούδι των Ruby and The Romantics «Our day will come») .Ερμηνεύτρια η Patti Page, που συνοδεύεται από την ορχήστρα Vic Schoen (9/ 58).

LET IT SNOW! LET IT SNOW! LET IT SNOW!
Ο ευφυέστατος και ικανότατος στιχουργός Sammy Cahn, που το 1945 έγραψε με τον συνθέτη Jule Styne το «Let it snow! Let it snow! Let it snow!» αφηγείται μία χαριτωμένη ιστορία γι’ αυτό το τραγούδι. Ανοίγοντας μιαν εφημερίδα είδε τη διαφημιστική καταχώριση αεροπορικής εταιρίας, που μέσα στο καταχείμωνο παρακινούσε το κοινό να ταξιδέψει σε ζεστά μέρη. Τη διαφήμιση συνόδευε φωτογραφία παραθεριστών δίπλα στη θάλασσα, σε μια ακτή του Ορλάντο, κι από πάνω το σύνθημα «Let it snow! Let it snow! Let it snow!» Καλεί στο τηλέφωνο την αεροπορική εταιρία και με πολλή ευγένεια, αφού δίνει την ταυτότητά του, ρωτάει, «Πότε θα μου στείλετε την επιταγή;» Άναυδοι οι συνομιλητές του. Όταν βρήκαν την ψυχραιμία τους, είπαν, «Μα, εμείς χρησιμοποιήσαμε μια κοινή φράση που εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν». «Ναι», συμφώνησε ο Cahn, «αλλά πάντα τη χρησιμοποιούν μία, έστω δύο φορές. Τρεις φορές μόνο στους στίχους του τραγουδιού μου υπάρχει». Ο Sammy Cahn κέρδισε μία σεβαστή αποζημίωση.

LET ME GO LOVER
Το 1953, η Jenny Lou Carson συνέθεσε ένα τραγούδι με τίτλο «Let me go devil» που ώσπου να ηχογραφηθεί έγινε «Let me go lover». Πρώτος το ηχογράφησε ο Georgie Shaw, αλλά συνδέθηκε περισσότερο με την Joan Weber η οποία το ερμήνευσε στην τηλεοπτική εκπομπή «Studio One», πριν το κάνει χρυσό και το οδηγήσει στο Νο 1 το 1955. Την ίδια χρονιά, το έκαναν επιτυχία και η Teresa Brewer και η Patti Page και η Sunny Gale. Η τελευταία γεννήθηκε Selma Segal στη Νέα Υερσέη το 1927 και είχε εννέα παρουσίες στο hit parade από το 1952-56.

LET ME OFF UPTOWN
O Red Evans («The frim fram sauce», «There I’ve said it again») μαζί με τον Earl Bostic (άλτο σαξοφωνίστα και ενορχηστρωτή που το 1952 έκανε επιτυχία το «Flamingo») έγραψαν το 1941 το «Let me off uptown». Το έκανε επιτυχία ο Gene Krupa με την ορχήστρα του και ερμηνευτές την Anita O’Day και τον Roy Eldridge (1941).

LET’S CALL THE WHOLE THING OFF
Χορεύοντας με πατίνια (roller skates) το 1937, ο Fred Astaire και η Ginger Rogers παρουσίασαν στην έβδομη ταινία της συνεργασίας τους, «Shall we dance?», την σύνθεση των George και Ira Gershwin «Let’s call the whole thing off». Την ίδια χρονιά, το τραγούδι αυτό έγινε επιτυχία στις εκτελέσεις των Fred Astaire, Shep Fields και Eddy Duchin, ενώ αργότερα το ηχογράφησαν οι Jimmy Dorsey, Billie Holiday, The Ink Spots, Louis Amstrong, Ella Fitzgerald κ. ά. Το 1987, η σύνθεση ακούγεται στο φιλμ «When Harry met Sally». Την δημοφιλέστερη πάντως έκδοση του τραγουδιού σε δίσκο είχε ο Fred Astaire, που τον συνόδευε η ορχήστρα του Johnny Green.

LET’S FACE THE MUSIC AND DANCE
Το 1936, ο Irving Berlin έγραψε τη σύνθεση «Let’s face the music and dance», που δύο χρόνια αργότερα πρώτος ερμήνευσε και χορεύει –με την Ginger Rogers– o Fred Astaire. Ήταν στο φιλμ «Follow the fleet». Το 1954, η σύνθεση ακούγεται στην υπόκρουση της ταινίας «There’s no business like show business» και το 1981 πάλι από τον Fred Astaire στο «Pennies from heaven». Δύο εκτελέσεις του τραγουδιού είχαν επιτυχία στο βινύλιο: με την ορχήστρα Ted Fio Rito και με τον Fred Astaire με την ορχήστρα Jimmy Green. Και οι δύο το 1936, με δημοφιλέστερο τον δίσκο του Astaire.

LET’S GET LOST
Για την ταινία του 1943 «Happy-go-lucky», όπου πρωταγωνιστούν οι Dick Powell, Mary Martin, Eddie Bracken, Betty Hutton, Rudy Vallee έγραψαν ο Frank Loesser (στίχοι) και ο Jimmy McHugh (μουσική) το «Let’s get lost». Στο φιλμ το ερμηνεύει η Mary Martin. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1943 από τους: Vaughn Monroe – The Four Lee Sisters, Kay Kyser (με ερμηνευτές τους Harry Babbitt, Julie Conway, Trudy Erwin, Jack Martin, Max Williams), Jimmy Dorsey – Bob Eberly.

LET’S GO HOME
Από το 1941-50 ο Charlie Spivak και η ορχήστρα του είχαν περίπου 18 επιτυχίες στις ΗΠΑ. Το «Let’s go home» συνέθεσαν ο Spencer William («Basin Street blues», «Everybody loves my baby») και ο P. Holland, και το ενορχήστρωσε για λογαριασμό του Spivak o Sonny Burke. Η εκτέλεση του Charlie Spivak ήταν η μόνη που είχε εμπορική επιτυχία (1941).

LET’S TAKE THE LONG WAY HOME

Για το κινηματογραφικό μιούζικαλ του 1944 «Here come the waves» συνέθεσαν το «Let’s take the long way home» ο Johnny Mercer (στίχοι) και ο Harold Arlen (μουσική). Στο φιλμ το ερμηνεύουν ο Bing Crosby και η Betty Hutton. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1945 και από την Jo Stafford κι από τον Cab Calloway.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment