Thursday, February 20, 2020



ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.  #40

IT COULD HAPPEN TO YOU
Για την ταινία του 1944 «And the angels sing» έγραψαν ο στιχουργός Johnny Burke και ο συνθέτης James Van Heusen την μελωδία «It could happen to you», που ερμηνεύουν οι, εκ των πρωταγωνιστών του έργου, Dorothy Lamour και Fred MacMurray. Σε δίσκους την έκαναν επιτυχία η Jo Stafford (10/ 44) και ο Bing Crosby (13/ 44) και 16 χρόνια αργότερα η Dinah Washington (53/ 60). Την Stafford συνοδεύει η ορχήστρα του συζύγου της, Paul Weston.

IT DON’T MEAN A THING IF IT AIN’T GOT THAT SWING
Το τραγούδι που βοήθησε την εποχή του swing να βρει το όνομά της είναι το «It don’t mean a thing if it ain’t got that swing». Πρόκειται για δημιουργία του Duke Ellington, από το 1932, που πρώτη την ηχογράφησε και έκανε επιτυχία η ορχήστρα του μαέστρου και αμέσως μετά οι Mills Brothers. Ακολούθησαν εκτελέσεις των Boswell Sisters, Lionel Hampton, Paul Gonsalves. Το 1956, ηχογραφήθηκε από τον Joe Carroll, έναν καλλιτέχνη που έζησε από το 1919-81 και έγινε γνωστός από την επίδοσή του στο scat singing. O Carroll, που τραγουδούσε από το 1949-53 με την ορχήστρα Dizzy Gillespie και από το 1964-65 με την ορχήστρα Woody Herman, επηρεάστηκε στο scat singing από έναν άλλο προγενέστερό του ερμηνευτή, τον Leo Watson, ο οποίος πέθανε το 1950.

IT HAD TO BE YOU
Όταν ο Dick Haymes και η Helen Forrest έκαναν το 1944 επιτυχία το «It had to be you», η σύνθεση είχε ήδη ιστορία και πορεία 20 χρόνων. Tην έγραψε το 1924 ο Isham Jones σε στίχους Gus Kahn και η πρώτη ηχογράφηση με τεράστια απήχηση ήταν από την ορχήστρα Isham Jones. Το 1924, έξι εκτελέσεις ξεχώρισαν, αλλά ο Jones ήταν ο νικητής της κούρσας. Το 1930, την ηχογραφεί ο Red Nichols και το 1944 η Betty Hutton, o Artie Shaw, o Earl Hines. Αλλά ήταν η εκτέλεση των Haymes – Forrest που άρεσε περισσότερο. Το 1942, το «It had to be you» εκτελεί ο Dooley Wilson στην «Casablanca» και το 1944 στο «Show Business» oι Eddie Cantor, George Murphy, Constance Moore. Το 1945, στο «Incendiary blonde» η Betty Hutton και το 1951 στο «I’ll see you in my dreams» η Doris Day με τον Danny Thomas. Tέλος το 1977 την αποδίδει η Diane Keaton στο «Annie Hall».

I THINK OF YOU
Η σύνθεση του 1941 «I think of you» βασίστηκε στο πρώτο μέρος του έργου του Sergei Rachmaninov «Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο σε ντο μινόρε». Το 1946, χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Holiday in Mexico», όπου ερμηνεύεται από την Jane Powell και τον πιανίστα Jose Iturbi. Το κομμάτι αυτό που αργότερα (1946) έγινε γνωστό και ως «Full moon and empty arms» είχε μόνο μία δημοφιλή εκτέλεση σε δίσκο από την ορχήστρα του Tommy Dorsey με ερμηνευτή τον Frank Sinatra.

I THOUGHT ABOUT YOU
O Johnny Mercer έγραψε τους στίχους του «I thought about you» και ο James Van Heusen την μουσική (1939). Ο Benny Goodman με την ορχήστρα του και ερμηνεύτρια την Mildred Bailey ηχογράφησε το τραγούδι και το έκανε προσωπική του επιτυχία (1940).

I THREW A KISS IN THE OCEAN
Και τους στίχους και την μουσική έγραψε ο Irving Berlin (1942), ο οποίος διέθεσε τα ποσοστά του στο Πολεμικό Nαυτικό. Το παρουσίασε η Kate Smith. Σε δίσκους έγινε επιτυχία και από την Smith και από την ορχήστρα Jimmy Dorsey με ερμηνεύτρια την Helen O’Connell (1942).

IT MIGHT AS WELL BE SPRING
To «It might as well be spring» έγραψαν οι Richard Rodgers – Oscar Hammerstein II το 1954 για τις ανάγκες της ταινίας «State Fair», όπου παίζουν οι Jeanne Crain, Dana Andrews, Dick Haymes, Vivian Blaine κ. ά. Το τραγούδι απέσπασε το βραβείο Όσκαρ. Στο φιλμ το ερμηνεύει η Jeanne Crain (σ’ ένα παράθυρο γεμάτο λουλούδια, κοιτάζοντας τον κήπο), ντουμπλαρισμένη από τη Louanne Hogan. Όταν το 1962 γυρίστηκε νέα έκδοση του έργου, το ερμήνευσε η Pamela Tiffin, ντουμπλαρισμένη –κι αυτή– από την Anita Gordon. Σε δίσκους η σύνθεση έγινε επιτυχία από τους Dick Haymes (5/ 45), Paul Weston – Margaret Whiting (6/ 45), Sammy Kaye (4/ 46). Τον Haymes στην ηχογράφησή του συνοδεύει η ορχήστρα Victor Young.

IT MUST BE HIM
Από το 1967-71 η Vikki Carr είχε επτά επιτυχίες. Η πρώτη της ήταν και η μεγαλύτερη της καριέρας της. Ένα τραγούδι γαλλικό αποτέλεσε την αφετηρία της. Η σύνθεση των Gilbert Becaud – Maurice Vidalin «Seul sur son etoile» με αγγλικούς στίχους του Mack David έγινε «Ιt must be him» και την έκανε διάσημη από την μία μέρα στην άλλη (3/ 67). Την μελωδία ηχογράφησαν και ορχήστρες όπως του Ray Conniff και του Percy Faith. Το πραγματικό όνομα της Vikki Carr είναι Florencia Martinez Cardona. Γεννήθηκε στο Ελ Πάσο του Τέξας το 1941. Ηχογραφεί και στα αγγλικά και στα ισπανικά.

IT NEVER ENTERED MY MIND
Στο θεατρικό μιούζικαλ του 1940 «Higher and higher» η Shirley Ross παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σύνθεση των Rodgers – Hart «It never entered my mind». Το τραγούδι ενέπνευσε και ταινία με τίτλο «Higher and higher», όπου ο Frank Sinatra έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Ανάμεσα σ’ αυτούς που ηχογράφησαν το «It never entered my mind», αλλά κανένας δεν μπόρεσε να κάνει δισκογραφική επιτυχία, ήταν ο Frank Sinatra (1947), η Shirley Ross, o Larry Clinton, o Benny Goodman. Το 1957, το ερμήνευσε και η Sarah Vaughan, για το άλμπουμ «Sarah Vaughan sings great songs from hit shows». Την συνοδεύει η ορχήστρα Hal Mooney.

IT’S A BLUE WORLD

Αυτή την σύνθεση του 1939 τραγουδά ο Tony Martin στο φιλμ του 1940 «Music in my heart». Ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ την ίδια χρονιά. Σε δίσκους έγινε επιτυχία το 1940 και από τον Tony Martin και από την ορχήστρα Glenn Miller και το 1952 από τους Four Freshmen.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment