Wednesday, December 12, 2012

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΙΑΙΟΣ Ο ΜΠΟΝΤ




Ο πράκτορας 007 χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την "άδεια να σκοτώνει" στις ταινίες που πρωταγωνιστεί εδώ και 50 χρόνια, προκύπτει από έρευνα πανεπιστημίου της Νέας Ζηλανδίας στην οποία εκφράζεταιανησυχία για τις επιπτώσεις της αυξημένης βίας στους νεαρούς θεατές.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Οτάγκοπαρακολούθησαν 22 ταινίες του Τζέιμς Μποντ, καταγράφοντας όλες τις σκηνές βίας και κατατάσσοντάς τις σε δύο κατηγορίες: λιγότερο σοβαρή βία και σοβαρή βία.

Η έρευνα που δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Archives of Pediatric and Adolescent MedΙcine, δείχνει πως οι σκηνές βίας στην ταινία "Quantum of Solace" (2008) ήταν διπλάσιες από αυτές στην πρώτη ταινία "Τζέιμς Μποντ εναντίον Δρ Νο". (1962).

Ειδικότερα, έχουν τριπλασιαστεί οι σκηνές σοβαρής βίας με ένοπλες επιθέσεις που προκαλούν τον θάνατο.



"Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεαροί που βλέπουν σκηνές βίας αποπροσανατολίζονται σχετικά με το ποια είναι η βίαιη και επιθετική συμπεριφορά", επισημαίνει ο Μπομπ Χάκοξ, ένας από τους εισηγητές της έρευνας.

Σύμφωνα με τους νεοζηλανδούς ερευνητές, η λιγότερο βίαια ταινία του Τζέιμς Μποντ ήταν το "Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν" (1973) με πρωταγωνιστη τον Ρότζερ Μουρ.



Οι ερευνητές δεν περιέλαβαν τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ "Skyfall" στην έρευνά τους.

No comments:

Post a Comment